Recenze: OBLÍBENÁ SESTRA (Jessica Knoll)


Realita bez show




Za recenzní e-knihu děkuji e-shopu Palmknihy - eReading
Chci zakoupit tento titul!




Oblíbená sestra je druhým románem americké spisovatelky Jessicy Knoll. Jelikož mě její prvotina Nejšťastnější dívka na světě hodně mile překvapila, ačkoliv se to ze začátku nezdálo, u „Sestry“ jsem příliš dlouho neváhala. Podle autorčiných slov se jí na rozdíl od prvního titulu psal ten druhý neskutečně lehce. A je to na něm znát. Bohužel. Oblíbená sestra se od „Nejšťastnější dívky“  diametrálně liší.  A ne v tom  pozitivním slova smyslu.

Dostáváme se do prostředí reality show zaměřené na veleúspěšné ženy, které se z ničeho dokázaly dostat až na samotný vrchol. Ta původně vznikla za účelem sdružování podobných žen, které se mezi sebou budou podporovat. Naivní představa, co říkáte? I kdyby čirou náhodou něco takového fungovalo, jak dlouho bude diváky bavit dívat se na sluncem zalitou zem? Pět minut? Deset?

Lidé chtějí napětí, akci, vyhrocené situace, hádky, podrazy a intriky. Čím více, tím lépe. A pokud nic z toho není aktuálně na skladě, není problém si to objednat. Uměle vyvolat. Protože vítězka může být jen jedna a nikdo nechce z kola ven.

Jenže pak jedna z účastnic za záhadných okolností zemře a jak to tak bývá, téměř každý by měl motiv. Dokonce i její závistivá sestra, která se tak dlouho snažila do reality show dostat, až se jí to nakonec podařilo. 

Že vám to pořád ještě zní lákavě? Věřím. Znělo mi to podobně. Do Jessicy jsem po její první knížce vkládala naděje a doufala, že do té druhé zase vloží něco navíc. I když se tak ale nestalo, doufala jsem tedy, že se aspoň pobavím. Jak moc jsem se spletla. Oblíbená sestra je neskutečně utahaný příběh plný plkání o nepodstatných věcech a odbíhání k nedůležitým detailům ze života jednotlivých postav, což má nejspíš působit jako povedená psychologie postav, ale opak je pravdou. Po chvíli se topíte v moři slov a máte pocit, že jste se ocitli na slepičí farmě. 

Do toho se míchá několik různých pohledů, pocity, dojmy, lži, polopravdy a postavy, které mi ve finále splývaly v jednu, takže jsem měla problém se v tom všem vyznat. Příběh je tak neskutečně nezajímavě pojatý, že budete po pár kapitolách buď zívat nudou, nebo si zoufalostí okusovat nehty. Slibované podrazy a intriky mezi jednotlivými účastnicemi probíhají většinou formou pasivní agresivity, takže kdovíjakých střetů se stejně nedočkáte. Minimálně v první polovině knihy ne, což je vzhledem k téměř pětisetstránkovému rozsahu celkem zásadní nedostatek.

K tomu si přičtěte absenci pořádného děje, odbíhání od zásadního, přirovnání, které jako Evropanky nespadající do určité sociální vrstvy nebudete chápat a ne zrovna precizně odvedený překlad, ve kterém bylo podle mého názoru chyb a nedorazů víc než dost, a vyjde vám, že trávit čas u tohohle díla opravdu nemá smysl. 

Oblíbenou sestru považuji za nepovedenou knihu, která mohla být minimálně dobrá, ale autorka naprosto nezvládla její uchopení. Popravdě ani nevím, kam bych ji žánrově zařadila. Za thriller se nedá považovat určitě, na drama je také dost slabá a za čtení pro ženy ji označovat nechci, protože tím bych něžné pohlaví značně urazila.




Anotace:
Dvě sestry v jedné reality show. Jedna z nich se nedožije konce. Kdo za tím je?

Když se pět veleúspěšných žen objeví v jedné newyorské reality show, producenti netuší, že tato série skončí vraždou.

Brett je u fanoušků velmi oblíbená. Kontroverzní, teprve sedmadvacetiletá, s tetováním, ale úspěšná podnikatelka, navíc čerstvě zasnoubená se svou přítelkyní je trnem v oku ostatním účinkujícím.

Stephanie je z účinkujících žen nejstarší. Je tmavé pleti a je populární autorkou erotických románů. Hodně se toho napovídalo o jejím sexy manželovi, tentokrát je ale v centru zájmu její konfliktní vztah s Brett, bývalou nejlepší kamarádkou.

Kelly, Brettina starší sestra a také obchodní partnerka, je poslední účastnicí show. A postará se o to, aby tajemství, které se sestrou mají, zůstalo neodhaleno.

Zákulisí reality show je plné nepředvídatelných zvratů a překvapivých odhalení. Ženy proti sobě rozehrávají nebezpečné hry, až jedna skončí tragédií.


Nakladatelství: Jota
Název originálu: The Favorite Sister
Rok vydání: 2019
Počet stran: 480
Vazba: vázaná s přebalem
Formát e-knihy: epub, mobi

1 komentář:


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.