Recenze: ŘÍKAL JSEM MU KRAVATA (Milena Michiko Flašar)

Příběh k zamyšlení 

Říkal jsem mu Kravata. To jméno se mu líbilo. Pokaždé ho rozesmálo. Červeno-šedé pruhy na jeho hrudi. Tak si ho chci pamatovat. (str. 10)

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Beta
Chci zakoupit tento titul! 


Kniha Říkal jsem mu Kravata získala celou řadu literárních ocenění a byla přeložená do mnoha jazyků. Je jen dobře, že se nakladatelství Beta rozhodlo českým čtenářům nabídnout český překlad a potěšit nás jím! 


Vypravování v ich-formě je na hraně poetického až atmosférického dojmu. Oduševnělé niterné drama má filozofický podtext. Díky krátkým kapitolám působí titul dynamicky a čtivě zároveň, přestože se neobsahuje akční dějovou linii. Spousty popisů, názorů a myšlenek vás pobízí k představivosti i zamyšlení nad problémy, které lidé mohou vnímat. Pokud mi něco neuniklo, tak text neobsahuje přímou řeč. 

Osamělý Hiro je pozorovatel. Vnímá velmi živě své okolí a dokáže jej hodnotit. Zajímá se a právě díky tomu pozorování se on sám cítí živý... Stejně jako lidé okolo něj, tak i on bojuje a řeší myšlenky, které ho stresují... Hiro Stále ještě žije u rodičů a snaží se dostat ze svého vlastního marastu, v čemž mu pomůže právě on - Kravata. 

Tento neobvyklý příběh, odehrávající se v Japonsku, vám nabízí nejen možnost poznat o něco více japonskou kulturu, ale také vás ponouká k zamyšlení nad životem. S ohledem na japonskou kulturu nemusíte mít obavu, protože titul samozřejmě obsahuje vysvětlivky. Nejsou k nalezení pod čarou, ale na konci knihy.

Atmosféra působí velmi surově, což na některé čtenáře nemusí působit nejlépe. Někdy tonula přímo v depresivních tónech až zoufalství, jindy směřovala k vřelejšímu myšlení, ale vždy dokázala silně zasáhnout, obdobně jako emoce. 

Závěr knihy je prozřením. Po celou dobu vás vybízí k zamyšlení nad životem, nad skutečností, která vás někdy až zbytečně ničí a snaží se poukázat na to, že si musíte v realitě najít své místo. 

Titul bych doporučila náročnějším čtenářům, kteří chtějí číst o životě trochu jinak. Zamyslet se nad ním a filozofovat, nechat se povzbuzovat myšlenkami, jež lze z obsahu snadno vyčíst.

Co na titul říká Chensie? Knihy k zamyšlení mám v oblibě, ale Říkal jsem mu Kravata na mě působilo až silně reálně. Já takovou surovost nezvládám nejlépe, šedost dní je něco, s čím se při čtení nedovedu vyrovnat, proto také často utíkám do fantasy žánru. Hiro mě stahoval do depresivnějších vod plných osamění...

Anotace: 
Poetický příběh, rozdělený do 114 velmi krátkých kapitol, vychází ze setkání dvou společenských outsiderů různých generaci na lavičce v parku. Odehrává se v současném Japonsku a vypráví především příběh dvacetiletého mladíka Hira Taguchiho. Hiro je tzv. Hikikomori, vyhýbá se kontaktům s ostatními lidmi. Před dvěma roky se zamknul ve svém pokoji. Ven vychází pouze, když jde do koupelny nebo si potají bere jídlo, které mu za dveřmi nechává matka. Když se jednoho únorového rána odhodlá znovu vyjít z domu, vydá se do parku, posadí se na lavičku, pozoruje okolí a přemýšlí. Život mu změní až setkání s mužem, který se posadí na protější lavičku.

Nakladatelství: Beta
Rok vydání: 2019
Žánr: Literatura světová
Počet stran: 160
Vazba: pevná




Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.