Recenze: EVOLUCE - VĚŽ ZAJATCŮ (Thomas Thiemeyer)

Dobrodružství zdárně pokračuje! 


Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Bookmedia

Chci zakoupit tento titul


U nakladatelství Bookmedia vyšel druhý díl dystopické young adult trilogie Evoluce. Německý autor Thomas Thiemeyer připravil nejen dětem a dospívajícím, ale také dospělým čtenářům napínavé a vzrušující dobrodružství, ve kterém nechybí ani boj o holý život...


První díl s názvem Město přeživších (recenze) se týkal především právě boje o život v nehostinných přírodních podmínkách, kde naši hrdinové teprve zjišťovali, kde se ocitli a kdo je ohrožuje a útočí na ně. Nebezpečí číhalo na každém kroku a oni se snažili především přežít. Jak už víte, v závěru příběhu se dostali mezi určitou společnost, která je svým způsobem zachránila a podmanila si je... 

Druhý díl se tedy odehrává převážně ve středověkých kulisách. Riziko přichází nejen z přírody, ale také od samotných obyvatel prazvláštního městečka, kde se ve způsobu středověkého života setkáváte s náboženstvím i otrokářstvím. Naneštěstí autor přizpůsobil tento směr žánru, takže se nemusíte obávat, že by nějakým způsobem překročil mez až nevhodnou surovostí. Ovšem neférovost vás určitě bude dohánět tak trochu k šílenství svým napětím a neférovostí...

Román se odehrává v er-formě z více úhlů pohledů, stejně jako v předchozí knize vás tím autor vtáhne schopně do děje. Budete příběh vnímat zprvu jako dvě dějové linie, protože jak již víte, tak Jem a zbytek party se rozdělili. A tak Jem zažívá svou vlastní pouť o život, zatímco zbytek přeživších čelí středověké civilizaci. Obě linie mají, co nabídnout - obě jsou dynamické i napínavé a netušíte, co si přejete, aby se odvíjelo dříve. Thomas Thiemeyer má vše příhodně promyšlené, nikde vás tedy nepotkají hluchá místa, ale vždy se odehrává něco zajímavého, ať už se jedná o objevování nových informací, poznávání či akční scény. 

Naši hrdinové, zkrátka Marek, Lucie, Paul, Jem, Katto a další, opravdu přichází na nové informace, které je odvádějí určitým směrem. Určitě budete překvapení, i když ne vše má na děj tak výrazný tlak. 

Z prvního dílu už hrdiny znáte, vidíte a poznáváte, jakým vývojem prochází a co se s nimi děje. Jak se mezi nimi vytvářejí mezilidské vztahy, i když v rámci young adult. Jak se mezi ně vloudilo nejen přátelství, ale v některých případech také nevinná láska. Můžete se těšit na nové postavy, které příběh dotváří. Nebojte, není jich tolik, abyste se v ději ztráceli, i když jste třeba Město přeživších četli před nějakou dobou. 

Slibně rozvinuté dystopické téma v některých chvílích působí víc než fantasy spíše pohádkovým způsobem, s ohledem na žánr to však vůbec nevadí. Ne vše je tedy tak uvěřitelné, ale to už díky prvnímu dílu víte a věřím, že stejně jako mě vás to neodradilo. Příběh totiž nabízí opravdu zábavné a napínavé dobrodružství! 

V závěru se ledacos mění a vy tušíte, že dramatický příběh se pomalu blíží do finiše. Třetí díl je doslova nutný! Přece nemůžete hrdiny opustit v takové šlamastice! 

Líbil se vám první díl? Věřím, že ačkoliv je druhý díl o něco jiný, bude se vám líbit také. Napínavá oddechovka vás snadno vtáhne do příběhu, který byste asi na vlastní kůži zažít nechtěli, ač je nepochybně zajímavý. 

Co na Věž zajatců říká Chensie? Hodně na mě působily emoce. Byla jsem naštvaná na nefér jednání středověké společnosti. Líbilo se mi, jakým způsobem autor děj ovládal a smýkal mnou ze strany na stranu. Přišlo mi to sice jiné, než první díl, kde šlo o jiné prostředí, ale překvapivě nedokážu říct, který jsem si oblíbila víc. Myslím, že se mi oba líbí stejně a fakt si čtení užívám. Moc se těším na závěrečný díl. To bude pecka! 


Anotace: 
Když Lucie a její přátelé po vyčerpávající cestě dorazí do města posledních přeživších, brzy zjistí, že zde nenajdou odpovědi, které celou dobu tak usilovně hledali. Lidstvo se místo vpřed posunulo ve vývoji zpátky do hlubokého středověku. Když se mladí lidé při čtení zakázané posvátné knihy dozvědí, že nejsou jediní cestovatelé časem, musí z pevnosti okamžitě utéct. Mají jasný cíl. Přežít cestu přes zemi plnou obřích squidů, nepřátelských zvířat, přejet poušť a nalézt místo vybudované cestovateli časem.

Nakladatelství: Bookmedia
Rok vydání: 2019
Žánr: Young adult, Fantasy, Dystopie
Ze série: Evoluce 2. 
Počet stran: 328
Vazba: pevná s přebalem

1 komentář:

  1. Středověká společnost je hrozně emotivní záležitost, to souhlasím. :D

    OdpovědětVymazat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.