Recenze: DĚJINY LIDSKÝCH PRŮSERŮ (Tom Phillips)

Aneb co všechno jsme podělali



Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Jota


Chci zakoupit tento titul


Lehce kontroverzní název knihy napovídá, že americký autor Tom Phillips se nemazlil ani s dějinami a ani se čtenáři. Hezky lidově vám předkládá fakta, která vás ohromí, rozesmějí nebo doženou k zoufalství nad činy, jež se v historii odehrály. Tento výrazný kousek vyšel u nakladatelství Jota jako prozatím v ČR jediný autorův titul, na kontě jich však má mnohem více. 

Vzhledem k danému tématu by se věnování této knihy vlastní rodině mohlo setkat s výrazným nepochopením. Dovolte mi ji tedy věnovat všem lidem, kteří to někdy v životě krutě posrali. Nejste v tom sami. (Poděkování)


Toužíte-li po neobvyklé přednášce na téma historie, pak si publikaci určitě vychutnáte. S lehkou nadsázkou a surovým humorem autor začíná své vypravování, které se rozprostírá na dvě stě šedesáti čtyř stranách. Autor píše lidově (dokonce se setkáte s vulgárními slovy), přímě a čtivě. Naprosto snadno vás uchvátí svým přednesem. 


Kniha obsahuje úvod s názvem Úsvit průserů, ve kterém vás Tom Phillips připraví na to, co vás čeká. Každou kapitolu už v úvodu rozebere a tak máte jasnější představu o tom, co se pod deseti sekcemi skrývá. Mimo Závěru: Jak si posrat budoucnost se také dočtete odkazů jako Související literatura, O autorovi, Poděkování a Fotografie.

Fotografie nejsou v závěru knihy, tam se pouze dočtete zdrojů. Černobílé fotky vás postupně provází příběhem a zobrazují, autorem vybrané scény či osobnosti. 

 

Máte obavy, že vás bude historie nudit stejně jako kdysi na základní škole? S touto knihou sotva. Autor vás už v úvodu překvapí. Jeho styl je čtivý, opravdu vám přednáší a dokáže vás nejen pobavit  a ohromit, ale především také informovat o různých ztroskotaných akcích a nepovedených situacích, kdy lidé zas něco pos... zvorali po svém. 

Nemohu ani říct, o kolika katastrofách a průšvizích se dočtete, protože je jich opravdu velké množství. Autor začíná hezky od začátku. Od prvního datovaného průšvihu, kdy nepřítel i po smrti zabil svého nepřítele - dosti ironická až trapná smrt, kdy se milovníci černého humoru budou smát jako hyeny. A rozhodně ne naposledy! Nezaměřuje se pouze na politickou scénu, války či osobnosti, které to pos- pokaňhali, ale také na zemědělství, zvířata, no zkrátka všechno, co se nějakým nepovedeným způsobem zapsalo do dějin. Rozhled díky této knize budete mít opravdu široký. 

 

Je pravda, že humor je takový výrazný a lidový a přesto vám nepřijde, že by autor tlačil na pilu. Ono, když má k dispozici dochované záznamy, čerpá z nich a umí je osobitě přenést do své knihy, to je pak opravdu pošušňáníčko nejen pro všechny, kteří historická fakta zbožňují a chtějí na ně pohledět se vší upřímností. 

Nejedná se o první publikaci takového stylu, nakladatelství Jota nabízí různorodé tituly, které vás informují o historii a přitom krutopřísně pobaví. Kupříkladu Když Lenin přišel o mozek a Churchill obětoval ovci nebo titul Když Hitler bral kokain a Stalin vyloupil banku

Dějiny lidských průserů určitě doporučuji všem, kteří chtějí nahlédnout do dějin z naprosto jiného úhlu. Takové informace se určitě ve škole nedozvíte a na internetu je budete také hledat nesnadno. Tom Phillips si dal tu práci, že vám všechno naservíroval na stříbrném taliří a vy si tak můžete užít něco neobvyklého, fascinujícího a poučného! 

Co na titul říká Chensie? Tohle bylo hodně nečekaně parádní a poučné. Vážně jsem se bavila a v některých případech se mi nechtělo ani věřit, že to za a) člověk takhle dokáže podělat a za b) že z něčeho tak nevinné vznikne takový průšvih! Báječný titul. Rozhodně jsem nečetla naposledy! 


Anotace:
Vzrušující cesta po nejvíce kreativních a katastrofických f*ck ups v lidské historii aneb Co vše jsme kdy pořádně podělali – od našeho prvního předka, který spadne ze stromu, až po nejpozoruhodnější selhání současnosti.

Během sedmdesáti tisíc let, co moderní člověk kráčí po tomto světě, jsme ušli velmi dlouhou cestu. Umění, věda, kultura, technologie – na evolučním potravinovém řetězci jsme skuteční vítězové. Ale buďme upřímní, nebyla to zrovna procházka rájem a občas jsme to prostě opravdu pořádně a kvalitně podělali.

Od našeho předka, který sletěl z větve, přes rakouskou armádu, jež jedné prochlastané noci zaútočila sama na sebe, až k přední světové supervelmoci, která jako prezidenta zvolila moderátora TV show… je celkem na místě si jako druh říci, že jsme se s věkem rozhodně nestali moudřejšími.

Takže až si příště budete myslet, že jste něco opravdu podělali, tahle kniha vám připomene, že to mohlo být mnohem horší.

Zábavná procházka těmi nejkreativnějšími a nejkatastrofičtějšími průsery lidských dějin.

Nakladatelství: Jota
Rok vydání: 2019
Žánr: Historie, Literatura faktu
Počet stran: 264
Vazba: pevná s přebalem

Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.