Recenze: KAMARÁDI ZE ZÁHROBÍ (Iva Gecková)

Za hřbitovní zdí to žije!



Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Grada

Chci zakoupit tento titul!


Na české literární scéně se vynořila originální kniha pro děti i dospělé, kteří tíhnou k trochu morbidnějším tématům. Česká spisovatelka Iva Gecková má na kontě již spousty krásných pohádkových knih pro děti, tímto počinem se však hodně vzdálila své dosavadní tvorbě a zabrousila do poněkud mrtvějších vod. Kamarádi ze záhrobí vydalo nakladatelství Bambook - Grada a já vám povím, co od této knihy můžete čekat...

Tituly Ivy Geckové, které jsem vám již představovala: 




Na vypravování v er-formě se podílí množství hrdinů, pocházejících z malého vesnického hřbitova. Na potemnělém, náhrobními kameny posetém místě je to jako na vesnici a nebožtíci se hádají i veselí, zkrátka prožívají i po smrti okamžiky, kterými vás pobaví. 

Publikace se dělí na osm kapitol, které jsou rozdílně dlouhé. Kratší se střídají s delšími či středně dlouhými a společným jmenovatelem je vždy na začátku kapitoly ilustrace s náhrobním kamenem a zobrazeným nebožtíkem. Nechybí samozřejmě název. 




Ač je atmosféra morbidnější s ohledem na téma a prostředí, tak se nemusíte obávat, že by snad byla děsivá či smutná. S těmito nebožtíky se nudit nebudete. Jsou to totiž dobráci od kosti a občas i trochu od rány. Celkově je humor hutnější a místy bych řekla, že i  přehnaný. Takový český humor s přehnanějšími americkými prvky. Máte-li okázalejší zábavu rádi spolu s pravou českou veselicí, tak s touto knihou si rozhodně užijete své! 

Příběh začíná jak jinak než pohřbem, což je opravdu příhodné. V první kapitole s názvem Zase o jednoho nebožtíka navíc přichází na hřbitov nebožka a s ní i vy, drazí čtenáři. Starousedlíci hřbitova diskutují o tom, jestli je příchod nového umrlce na čase nebo ne a zobrazují vám, jak bude titul pokračovat.


 

Dobrodružství se pokaždé týkají jiných námětů, ač stále zůstáváte v prostředí pěkně živelných nebožtíků. Hrdinové se postupně prostřídávají. Už od začátku jich je trochu víc, tak se mohou mladším dětem trochu plést. Témata jsou různorodá. U některých se nasmějete, jiná jsou trochu vážnější a debatuje se a jiné mohou působit strašidelným dojmem. 

Co je na knize nejlepší? Jedná se o dobrodružství z českých luhů a hájů českého hřbitova a tak zaživáte pozoruhodné chvíle, které vám vždy připomínají domov. Dokonce narazíte i na ryze české věci či ikony, kupříkladu Karla Gotta, o kterém se mrtví v jedné povídce živě baví. Titul obsahuje také fantasy prvky, které jsou skvělým doplněním už tak zajímavého příběhu. 

I nebožtíci mají své emoce a zažívají všelijaká dobrodružství, ke kterým samozřejmě patří také přátelství. Snadno se spřátelí i s vámi, tahle mrtvá veselá kopa.


 

Na první pohled vás upoutají opravdu nádherné ilustrace! Knihu ilustroval Josef Pospíchal a musím říct, že tento námět uchopil opravdu skvělým stylem. Podařilo se mu do kreseb dát onu morbidnost a přesto na vás působí pozitivním a přitažlivým dojmem. Řekla bych, že je vše opravdu báječně vystižené a ilustrace jsou zřejmě předním kladem celé publikace. Skvělé je, že jich v knize naleznete opravdu hodně. Ať už se jedná o barevné obrázky či tmavě fialové orámování v podobě náhrobků na spodní straně stránek, vše je doladěné do detailu. 

Chcete něco opravdu neobvyklého a zábavného? Určitě sáhněte po Kamarádech ze záhrobí. S mrtvolami živá zábava není, tvrdí v Madagaskaru král Jelimán, ale to ještě nečetl nový titul Ivy Geckové. S jejími literárními nebožtíky se totiž budete smát až za hranice hřbitova! 



Co na titul říká Chensie? My jsme si naprosto zamilovali ilustrace. Jelikož můj nejstarší pětiletý syn příběh ještě tolik neocení jako starší čtenáři, tak si prohlížíme především obrázky a ty se nám tedy líbí. Mně asi nejvíce, protože k takovým tématům tíhnu a tyhle kresby jsou prostě opravdu parádní. Dětský morbidní a zábavné přesně tak, jak mají být. Co se týče samotných dobrodružství mrtvých hrdinů, tak to jsem trochu zklamaná. Už jsem od autorky četla povedenější příběhy. Přijde mi, že Iva Gecková až zbytečně tlačí na pilu a humor není tak přirozený. Nejspíš to ocení čtenáři, kteří humornější žánr čtou častěji.


Anotace: 
Je to tu sice samý nebožtík, ale mrtvo tu rozhodně není. Za hřbitovní zdí to žije. Sešla se tu povedená společnost – od motorkáře přes starostu až po ukašlaná dvojčata. Co tahle dušičková sešlost nestihla zaživa, to si vynahradí po smrti. Užijte si černý humor. Jsou tu veselé i napínavé příběhy kamarádů ze záhrobí.

Černohumorné příběhy Ivy Geckové s nadsázkou ilustroval Josef Pospíchal.

Nakladatelství: Bambook
Rok vydání: 2019
Žánr: Pro děti a mládež, Pohádky
Počet stran: 112
Vazba: pevná

Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.