Recenze: JAK FUNGUJE LIDSKÉ TĚLO (Cristina Peraboniová)

Tajemství a zábavná fakta




Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Grada
Chci zakoupit tento titul!


U nakladatelství Bambook - Grada vychází publikace pro děti a to nejen zábavného směru, ale také poučné! Jednou z nich je například kniha Velcí vynálezci od A d Z (recenze), kterou jsem vám kdysi představovala. Nejnovějším počinem nakladatelství je encyklopedie pro zvídavé holky i kluky, týkající se lidského těla... 


Ilustrátorka Giulia De Amicisová se rozhodla titul doplnit ilustracemi, vytvořenými počítačově. Jednoduchý styl barevných kreseb se pro tuto publikaci hodí, protože děti zbytečně nezahlcuje nadbytečnými detaily, které by mohly citlivé děti znejistit nebo naopak až zbytečně zastiňovat podstatná fakta. Některé obrázky samozřejmě obsahují také popisky, pomáhající ke snadné orientaci.

 

Informace jsou samozřejmě tím nejdůležitějším, co vám kniha nabízí. Řídit se můžete pomocí kapitol, které se věnují nejpodstatnějším námětům - kupříkladu: 
  • Mozek
  • Kostra
  • Svaly
  • Krev
  • Srdce a srdeční soustava
  • a další... 

 

Celkem šestnáct kapitol včetně úvodu vpředu a slovníčku v úplném závěru vám vypráví o lidském těle na šedesáti osmi stranách. 

Co najdete v této knížce?  Skutečně velké množství ilustrací s jednoduchými a zajímavými obrázky, které slouží k jejich objasnění.  (Str. 4)

Tato knížka je nápaditá v tom, že dává čtenářům možnost porovnávat  vlastnosti lidských a zvířecích těl. Dítě má možnost uvědomovat si rozdíly, pochytávat informace nejen o lidském těle, ale i zvířecí říši. Mimo všech čísel a údajů o velikostech a hmotnosti, mimo všech podstatných informacích o našem těle mi tohle přijde jako opravdu neobvyklé a šikovné porovnávání. 

 

Proč bych tento titul doporučila? Právě díky té možnosti porovnání lidského a zvířecích těl. To je opravdu unikátní a působivé. Máte množství publikací o lidské anatomii, ale poprvé jsem držela v rukách knihu, která mi dala něco navíc, něco neočekávaného a působivého. Ač nejsem fanoušek těchto ilustrací, protože dávám přednost ruční lidské tvořivosti před výtvorem přes počítač, tak fakta a informace poučí a překvapí nejen děti, ale i dospělé a proto si mě titul získal. 

Anotace: 
Toto není typická příručka, která jen popisuje různé části lidského těla a jejich funkce. Naše kniha vypráví příběh lidského těla jako úžasného komplexního stroje. Pomocí přehledné, srozumitelné a přístupné infografiky dokážeme vysvětlit  a sdělit informace, čísla, zajímavosti a míry.

Text začíná u časové přímky vývoje člověka a postupně vysvětluje funkce mozku, svalů a kostry, srdce a kůže, smyslových orgánů, DNA, buněčné struktury - vše zábavně a srozumitelně.

Nakladatelství: Bambook
Rok vydání: 2019
Žánr: Naučné publikace
Počet stran: 72
Vazba: pevná

Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.