Recenze: MOŘSKÁ PANNA (Christina Henry)

Magický román plný vášně a odvahy




Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Jota
Chci zakoupit tento titul


Americká spisovatelka Christina Henry si dala za úkol představit vám pohádkové téma v reálném světle. Jak by lidé přijali mořskou pannu ve skutečnosti? Jaký by mohla mít vztah a přátelství, když se kolem ní odehrává chamtivost a chtíč? Příběh, který letos vyšel jako horká novinka u nakladatelství Jota, nabízí nejen milostnou zápletku, ale také dramatický boj o své místo na světě.


Úvodní kapitola je ryze pohádkovým vypravováním o mořské panně v takové jemné a naivní verzi. Styl psaní v er-formě je v tomto případě opravdu velmi prostý, ale v dalších kapitolách už působí propracovaněji, i když stále v rámci oddechového románu pro ženy. 

Amelia, tak se jmenuje mořská panna, která podlehla volání svobody a proplavala širý oceán, než ji chytil člověk. Muž se srdcem na dlani a osamělostí v očích. Pustil ji a ona se za ním sama vydala. Jejich láska byla krásná, ale jelikož mořské panny stárnou pomaleji, zemřel v náruči moře a Amelia zůstala na souši sama. Její příběh se řádně začne odehrávat až ve chvíli, kdy ji vyhledá Levi, aby ji přesvědčil o výhodné nabídce, kterou si pro ni připravil šarlatán a majitel neobvyklého Muzea...

Co kdyby se z moře vynořila mořská panna a někdo ji vlastnil a předváděl jako rybičku v akvárku? Strhl by se neskutečný šrumec a přesně tímto reálným způsobem se vše odehrává i v příběhu. Ten je plný nejen emocí a nečekané lásky, ale také chtivosti, chamtivosti, přátelství i nebezpečí... Ne každý totiž na mořskou pannu reaguje kladně a ne každý ji chce využít pro své vlastní zisky. 


Spousty postav tedy působí reálným dojmem v rámci žánru. Nejpoutavější je Amelie, její životní etapa skrývá mnohé a nejednu čtenářku osloví. 

Prakticky se jedná o klasické ztvárnění mořské panny s několika odchylkami. Pokud jste se právě na tuto verzi fantastické bytosti těšili, pak můžete být nadšení. Autorce se podařilo atmosféru vykreslit chladnou jako moře a přitom vábivou a živou se špetkou kouzla, bez kterého by to nešlo. 

Příběh se tedy převážně stáčí reálným směrem, což je příhodně. Fantasy tak potěší i ty, kteří se obvykle tímto žánrem nezabývají, ale touží si počíst o mořské panně. 

Dramatický příběh se netýká jen lásky, ale také skutečného života, které mnohdy skrývá nejen radost, ale i utrpení. Závěr se nevymyká plynoucímu ději a je očekávaný, právě proto se na něj těšíte a nasáváte poslední střípky naděje a magie, jež vám kniha přinesla. 

Mořskou pannu bych jako krásný a oddechový román nejen o silné a pevné lásce doporučila všem, kteří touží poznat realitu, ve které existuje mořská panna... Kouzelný literární zážitek. 



Co na titul říká Chensie? První kapitola se mi nelíbila a děsila jsem se, že se příběh bude v takovém naivním a prostoduchém stylu odebírat i nadále. Ale záhy jsem pochopila, že ten magický předskokan se sice autorce nepovedl, ale pokračování příběhu už má svou úroveň a snadno mě zaujme. Hodně na mě působily emoce a líbilo se mi, jak uvěřitelné zvraty autorka s ohledem na přijetí/nepřijetí společnosti lidí sepsala. Láska byla jako bonus, protože titul dle mého nabízí mnohem víc než jen romanci. Zobrazí vám skutečný svět i se zápory... 


Anotace: 
Už jste někdy viděli mořskou pannu? S touto knihou budete mít pocit, že ji znáte dokonale!
Byla jednou jedna mořská panna, která se jmenovala Amelie. Toužila poznat svět lidí, pochopit jejich duše a srdce, a tak se rozhodla, že půjde žít na souš.

Byl jednou jeden muž, který se jmenoval P. T. Barnum, muž, jenž toužil vydělat jmění na dechberoucích a neuvěřitelných věcech, které fascinovaly tehdejší společnost. A taková mořská panna byla víc než fascinující.

Amelie souhlasí, že se stane hlavní hvězdou Barnumových show, rozhodne se, že prozradí svou identitu a dá lidem, co chtějí. A naivně si myslí, že bude moci odejít, kdykoli bude chtít. Barnum se ale mořské panny jen tak nevzdá.

Amelie mezi lidmi potkává i lásku, zamiluje se a touží po klidném a šťastném životě. Podaří se jí utéct od Barnuma, nebo bude jeho otrokyní až do konce svých dnů?

Nakladatelství: Jota
Rok vydání: 2019
Žánr: Fantasy
Počet stran: 264
Vazba: pevná s přebalem

1 komentář:

  1. Tak to jsi mě docela nalákala! Mořské panny mám strašně ráda totiž. :D

    OdpovědětVymazat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.