Recenze: ZLODĚJSKÝ TANEC (Mary E. Pearson)

Dramatické young adult fantasy


Za recenzní výtisk děkuji Knihcentrum.cz
Knihcentrum.cz na FB

Chci zakoupit titul v eshopu Knihcentrum.cz


Znáte autorku Mary E. Pearson? Nejspíš vám neunikla trilogie Kroniky pozůstalých, která od roku 2017 do roku 2018 vycházela u nakladatelství CooBoo. Všechny čtenářky young adult žánru určitě potěší, že spisovatelka nepověsila svůj literární um na hřebíček a pilně pokračuje v tvoření nápaditých příběhů. Nejnovějším počinem je Zlodějský tanec, první díl dobrodružné fantasy série. 


Příběh se odehrává v ich-formě ze dvou úhlů pohledů hlavních postav. Styl psaní je opravdu lahůdkou pro milovníky dobrodružných fantasy v rámci žánru young adult, které má i epické části. 

Autorka vás čtivě zavádí do doby středověku, ve které existovali králové a královny, lovci lidí a namísto aut se dračilo na koních. Legendy, hádanky i lidové příběhy se předávají stejně jako ve středověku ústně a nejen těmito detaily vzkvétá krásná atmosféra. 

Ústřední hrdinové Kazi a Jase se setkávají až po epickém začátku, kdy Kazi cestuje se svou skupinou bojovnic. Jejich setkání je zábavné a nápadité a hned je prakticky odstavuje od jejich společníků a dává jim možnost se společně sblížit a zažít nebezpečné dobrodružství, které pokračuje i po jejich návratu...

Kazi je na sebe patřičně hrdá, protože patří mezi ceněné bojovnice a dostala se na riskantní post svou vlastní tvrdou prací a vůlí. Je to silná žena, která má temnou minulost. Ta se vám otevírá postupně a autorka si nechává zadní vrátka, takže se nedozvíte vše, ale rozhodně vás navnadí. Kazi doprovází skupina žen, které jsou podobného ražení a sdílí s ní její osud. 

Jase je také silný muž. Po otcově smrti se stal novým králem a prozatím si na všechno ještě zvyká. Má dar si získat nejen Kazi, ale i čtenářky, protože dokáže být mužem, jež se ničeho nezalekne a přitom má duši. 

V tomto případě se akční a dobrodružné scény prokládají milostnou zápletkou, která je jiskrná a příjemná. Té romantiky a poznávání je možná o něco více, než čekáte, ale určitě to není na škodu. Pokud chcete více dobrodružného a akčního děje, nejspíš si budete muset počkat na pokračování. 

Ačkoliv je příběh dynamický, ne vždy se tedy něco děje, ale tajemno je takřka všudypřítomné, protože o promyšleném světě nevíte zhola nic. Možná se nějakým způsobem podobá předchozí trilogii, ale to už nemohu posoudit, jelikož jsem ji nečetla. 

Celou knihou vás provází vhodný teenagerský humor, spadající do daného světa, který vás někdy donutí i zasmát se nahlas. Především tedy zábavné nahodilé zápletky, které jsou uvěřitelné, ale vás baví, co se hrdinům děje.

I přes epický začátek, který je o něco méně dynamický, je četba návyková a pobaví vás. Snadno se vžijete do originálního středověkého světa obohaceného o fantasy prvky. Co se týče závěru, tak to je opravdu působivé. Odehrává se mnoho zvratů, které jsou někdy až na hraně a díky tomu stoupá dramatičnost i napětí. Jak to nakonec všechno dopadne? To není jisté, protože v prvním díle se zodpoví jen něco a na další povedené a vzrušující dobrodružství si budete muset počkat.

Knihu bych doporučila čtenářkám, které tíhnou spíše k dobrodružným fantasy a touží po milostném drama. Pokud jste od autorky již něco četli, tak víte, že se máte rozhodně nač těšit. 

Co na titul říká Chensie? Zlodějský tanec je zajímavé čtivo. Nejvíc mě oslnilo ono milostné drama, které vrcholí v samotném závěru. To je fakt síla! Jelikož titul spadá do epického fantasy, tak si mě příliš nezískal začátek. Škoda, že se autorka vrhla na young adult svět, v této podobě bych ocenila dospělejší verzi, která by byla nejspíš opravdu něco. 


Anotace: 
Když zemře král Ballengerovy říše, jeho syn Jase se stává novým vládcem. Okolní království však nehodlají tolerovat jeho panování, které se řídí vlastními pravidly. Na obzoru se objevuje mladá královna Vendy, která je odhodlaná vše změnit. Na tajnou misi vyšle bývalou vyhlášenou zlodějku Kazi. Ta když narazí na nového vládce Jase, rozhodne se své plány změnit. Oba jsou společně vrženi do vírů událostí, které nemohou ovlivnit.

Nakladatelství: CooBoo
Rok vydání: 2019
Žánr: Fantasy, Young adult, Dívčí romány
Ze série: Zlodějský tanec 1. 
Počet stran: 448
Vazba: pevná s přebalem

Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.