Recenze: Takoví normální #přátelé (Sarah Alderson)

Thriller, který vás překvapí! 


Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Beta
Chci zakoupit tento titul


Spisovatelka Sarah Alderson je v zahraničí známou autorkou, která má na svém kontě již pěknou řádku knih. V České republice ji poznáváme díky nakladatelství Beta poprvé. Její thriller Takoví normální #přátelé rozhodně vychází z aktuálních témat a právě díky tomu vás při čtení až mrazí... 


V ich-formě se dočkáte dvou úhlů pohledů, z nichž převažuje Lizziin náhled. Slovo dostala i Becca, se kterou se seznamujete o něco později. Jelikož se jedná o thriller pro ženy, tak autorka vhodně upřednostnila vypravování lehce rozvláčné a upovídané. Nic, co by vás od čtení odradilo, ovšem smyslně dotváří atmosféru a pocit, že vám dvě jiné ženy převypracují napínavý a vzrušující příběh, dělený na pět částí... 

Z počátku si možná budete muset chvilinku zvykat na realistický styl vypravování upovídané dívky, která v prvních kapitolách líčí svůj názor na tragickou událost a přitom hovoří ryze dívčím, trochu přelétavým způsobem. Na hlas říká i to, co jiní šeptají za zády. Nejedná se ovšem o nadbytečné popisy či texty, čtení je stále dynamické.

Jako první vás navnadí Přepis hovoru tísňové linky. Co se to vlastně děje? Tak trochu indicie, jakým směrem se bude příběh zvažovat. Pokud vás láká kriminální zápletka, posezení s detektivy a hloubání nad případem i životem hlavních postav, pak jste otevřeli správnou knihu. 

Jako další následuje Částečný přepis policejního výslechu. Takových částí je tam několik a vhodně burcují dramatickou atmosféru. Připadáte si pak snadno jako sami vyšetřovatelé, kteří mají možnost nahlédnout do policejního spisu a koumat nad spletitostí případu. 

Věřte mi, tento případ je rozhodně spletitý. Z počátku jsem si říkala, že se zřejmě bude jednat o nenáročnější thriller, kde se mi zdá tak nějak všechno průhledné. Ale není to tak. Může vás autorka překvapit? Ano, určitě vás překvapí. 

Elizabeth je hrdinka, která je ryze ženská. Poznáváte ji prostřednictvím vzpomínek, ve kterých je oplácanější a nejistá. V přítomném čase na sobě Lizzie hodně zapracovala, tvrdě makala na hezké postavě, ale v milostném životě tak nějak zaostává. Nedaří se jí najít toho pravého... #Samota

Becca je dokonalá. Její minulost nebyla růžová, ale ona také tvrdě pracuje na tom, aby se nyní měla šťastněji. Podle všeho jí to vycházelo.. až do jednoho dne. #NejhoršíDenNaSvěte

Co tyto dvě ženy spojuje? Seznámily se v práci a od toho už se začíná odvíjet celý příběh, který ač anotace vyznívá trochu jinak, není jen o nebezpečí a pozlátku sociálních sítí. Vede mnohem hlouběji. Až do samotné lidské duše...

Psychologické prvky by mohly být výraznější, protože autorka celkem odvážně využívá charakterů a scén, ke kterým by se hodily. Nejedná se sice o psychologický román, ale bez té větší propracovanosti může náročnější čtenář být v závěru trochu skeptický. Nejspíš začne, stejně jako já, otáčet stránky zpátky na začátek a vnímat knihu z jiného úhlu a zkoumat. 

Jako náročnější čtenářka bych ocenila tedy větší propracovanost, i když musím uznat, že autorka se opravdu snažila a podařilo se jí načrtnout poměrně silné psycho, které na vás zapůsobí. Po zádech přechází nečekaně mráz a vy si říkáte, jak hluboko se dá ještě jít... Hodně hluboko, můžete mi věřit. Právě to je největším a nejtemnějším kladem románu. 

Jelikož se jedná o thriller spíše pro ženy, očekávala jsem milostnou linii, která tu svým způsobem je. Pár scén, nic nevhodného, ale ryze reálného. Určitě nemusíte mít obavu, že by to atmosféru skutečnosti nějak podrylo. 

Závěr je tedy nejvíce šokující a absolutně vás dostane. Možná se některým zvedne až žaludek z té odpornosti, zatímco jiní budou nechápavě mrkat, jak je spletitost oslní. 

Takoví normální #přátelé jsou thrillerem, který ve vás vyvolá mnoho emocí i myšlenek. Vážně je potřeba mít žaludek na to, co se bude dít a jste-li citlivější čtenářky, budete zřejmě hodně zírat a vstřebávat, co si pro vás autorka připravila. Doporučila bych čtenářům, které téma sociálních sítí zajímá, ale chtějí něco víc. 

Co na román říká Chensie? Ze začátku jsem si říkala, že to přece nemůže být takové. Vše se zdálo tak průhledné, ale teď už chápu proč. To bylo poměrně působivé. Škoda, že autorka o trochu více nevysvětlila onen přerod, to bych mohla jen zatleskat. Ale i tak se jednalo o čtení, které mi vytřelo zrak. Upřímně, nebylo mi z toho zrovna nejlíp a atmosféra plná napětí a drama mě nervózně svírala od začátku až do konce. Není divu, že jsem titul přečetla tak rychle. Musela jsem přece vědět pravdu! Užijte si čtení, budete příjemně překvapené. :)


Anotace: 
Nic takového jako dokonalý život neexistuje. Jen dokonalá lež. Becca je dokonalá. Má práci snů, milujícího manžela, roztomilou dcerku, krásný dům, dovolené tráví na exotických místech a ráda o tom informuje své přátele na sociálních sítích. A proto toho o ní Lizzie ví tolik, i když vlastně nikdy nebyly přítelkyně. Dá se ale věřit všemu, co vidíte online? A není nakonec poznání pravdy ta nejhorší věc, kterou jste mohli udělat?

Kniha Takoví normální #přátelé je působivý thriller ze současnosti o temné stránce sociálních sítí, nablýskaných fiktivních životech, které na nich prezentujeme, a realitě, která nemusí být ani trochu záviděníhodná.

Nakladatelství: Beta
Rok vydání: 2019
Žánr: Thriller
Počet stran: 302
Vazba: brožovaná




Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.