Recenze: NARUŠENÍ (Susanna Kaysen)

Surový autobiografický příběh


Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Portál
Chci zakoupit tento titul! 


Americká spisovatelka Susanna Kaysen si prošla peklem. V roce 1967 prodělala psychiatrickou léčbu, která trvala déle než rok. Zážitek ji natolik inspiroval, že se rozhodla o něj podělit a sepsat své vlastní zkušenosti a vzpomínky v publikaci s názvem Narušení. Ta vyšla letos u nakladatelství Portál

Ačkoliv titul vyšel v roce 1993 v zahraničí, dotýkal se vlastně psychiatrické léčby roku 1967, tak se sice nedozvíte o aktuálních léčebných postupech, ale za to máte možnost nahlédnout do minulosti, která pro lidi s psychickými problémy nebyla nejjednodušší... 

Narušení je publikace, dělící se na kapitoly, které na sebe volně navazují. Neodehrává se příběh jednolitě, autorka vynechává nepodstatné části a zaměřuje se na jednotlivé pasáže, kterých se drží a ve kterých popisuje nejen své zkušenosti, ale také dívky, které se v léčebně léčily, lékaře i sestry. 

Upřímný komorní příběh je doplněný o opisy formulářů, které jsou ovšem v češtině, takže si je snadno pročtete. Stejně tak je obohacený o několik ukázek psaných úkolů, týkající se léčby.

Susanna Kaysen podává velmi surový a oduševnělý náhled na psychiatrickou léčebnu kdysi v dobách, kdy je vidět, že lékařům na pacientech příliš nesešlo. Nebudu polemizovat o tom, jak je tomu nyní, ale tehdejší doba se zdá v pojetí autorky temnější a v některých případech i zrůdnější. Čtenáři s citlivější povahou nejspíš nepřijmou příběh snadno, těžko se jim bude číst a lehce je autorka přenese do světa, který se je hodně bezútěšný. Proč byla Susanna v léčebně? Její diagnóza zní hraniční porucha osobnosti a deprese. I o tom se dozvíte! Jaký má nemoc průběh a co samotná léčba? Jak se dívka cítila? 

Autorka se ve svém živém a trýznivém vypravování vrací také do minulosti. Už podle anotace víte, že se jedná o autobiografický příběh, který obsahuje všechny náležitosti, aby se vám vryl pod kůži. Není problém jej číst ani jako laik, který s psychologií nemá mnoho společného. 

Kniha je plná emocí, myšlenek a hrůz, na které každý bude reagovat jinak. Máte-li rádi psychologii, zajímá vás téma nebo vás jen nadchla anotace, přečtěte si tuto zpověď. Skrývá v sobě víc, než tušíte. Ovšem pozor, opravdu dokáže silně zapůsobit a ne každému tento zážitek přijde vhod... Máš na to? 

Co na titul Narušení říká Chensie? Nebylo to snadné. Autorčin styl psaní mi přišel vhod, ačkoliv byl jednoduchý, skvěle se k atmosféře hodil. Horší to bylo s tím, co se mi snažila říct... Bylo mi hrozně. Prožívala jsem to s ní a bylo pro mě těžké se z té zoufalé doby vyhrabat. Byla jsem šťastná, že je konec. Ačkoliv má publikace pouze sto šedesát osm stran, jako bych prožila jeden plný život. Neuvěřitelný a hrůzný zážitek.


Anotace: 
Po sezení s psychiatrem, kterého nikdy předtím neviděla, je osmnáctiletá Susanna odeslána do psychiatrické léčebny McLean, aby podstoupila léčbu deprese. Dva roky pak tráví na oddělení pro dospívající dívky a líčí příběhy jednotlivých dívek i vlastních prožitků na pozadí bouřlivých 60. let. S humorem, nadsázkou, ale i s mrazivě kritickým pohledem na odosobněný režim psychiatrické nemocnice se zamýšlí nad tím, co je normální a co je známka šílenství, co je duševní nemoc a jakou cestou se dobrat uzdravení?
Kniha byla zfilmována s Winonou Ryder v hlavní a Angelinou Jolie ve vedlejší roli. 

Nakladatelství: Portál
Rok vydání: 2019
Žánr: Psychologie, Autobiografie
Počet stran: 168
Vazba: brožovaná

Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.