Recenze: V KŮŽI RYTÍŘE (Oldřiška Ciprová)

Středověké young adult! 


Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Grada
Chci zakoupit tento titul!


Autorka Oldřiška Ciprová už má na svém kontě třicet čtyři knih, zaměřující se na historii a dětskou literaturu. Převážně se jedná o dětské knížky pro dívky, stejně jako je to nejspíš v případě jejího nejnovějšího počinu V kůži rytíře, který vyšel u Bambook - Grada

 

Těžko se mi odhaduje, komu je kniha cílená. Zda-li dívkám či chlapcům, protože s tím obrovským překvapením na konec, se prostě předchozí příběh mění a nejsem si jistá, komu jej primárně určit. Ale pravdou je, že autentický příběh, odehrávající se v er-formě ve středověku, má sílu získat si nejen kluky a holky, ale převézt i dospělého čtenáře. 

Krátké, čtivé kapitoly mají větší velikost písma. Snadno se tak cílovým čtenářům základních škol bude text číst. Navíc ačkoliv se odehrává ve středověku, tak neobsahuje zbytečně mnoho slov, které by neznali, a pokud ano, je vše vysvětleno. 

Ústřední postavou je Sebastián, který zůstal na světě sám. Přišel o matku a sestru a probíjet se musí světem jako každý kluk. Když na trhu ukradne něco k snědku, hned se za ním rozeběhnou stráže. Sebastián padá hlady i únavou, když se mu do cesty postaví obávaný rytíř... 

Damián z Davosu, přezdívaný Ďábel, Sebastiána zachrání. Nechá si ho jako své páže. Učí ho, jak má provádět svou práci. Jak přežít. V umění boje se Sebastiánovi moc nedaří. A to není jediné...

 

Sebastiána čeká pravé středověké dobrodružství! Ocitne se v nebezpečí na bitevním poli a to není jediné, co se mu stane! Mnoho riskantních a napínavých chvil, mnoho vábivých a nebezpečných situací se přihodí. A právě ty udržují spolu s nečekanými zvraty čtenáře u jednoduchého a zábavného čtení. 

Nejpřekvapivější závěr, ačkoliv nějaké indicie se v textu najdou, tak se jim přece jen věřit nechce. Ale ať vás autorka překvapí či na to přijdete, rozhodně vám to skvělé čtení nezkazí! Kniha obsahuje také černobílé kresby, které text doplňují. Jsou výrazné ostrým, poměrně surovým stylem. Ilustrátorka Lenka Němcová se rozhodla pro prostší styl, který by nevadil, pokud by se ilustrace tak trochu neopakovaly a nevyznívaly až příliš jednoduše. 

V kůži rytíře je skvělá oddechovka! Doporučuji ji  holkám i klukům, i když dle mého si ji zřejmě užijí více dívky, které téma láká. A proč ne? Konečně kniha pro holky, která je plná nebezpečí a přece má pro nás něco navíc!

 

Co na titul říká Chensie? Nejsem cílová skupina a i přesto jsem se skvěle bavila. Neskutečně osvěžující příběh! Měla bych se stydět, že se mi takové čtivo líbí, ale co... Já mám taková témata ráda a když už je zpracování zábavné a oddechové, prostě se nedalo odolat. Ani bych nechtěla. Závěr mě hodně překvapil! Nejdřív jsem si říkala, že se titul asi bude hrnout trochu jiným směrem, který je nyní in, ale to se mi příliš nezdálo. Nakonec to autorka vyřešila tímto způsobem a dost mě pobavila. Hrozně jsem si u čtení odpočinula a rozhodně si o Sebastiánovi nečtu naposledy! A až kluci povyrostou a budou v tom správném věku, budu mít už alespoň pořádnou výmluvu, proč titul čtu, ale do té doby holt... líbí se mi! 


Anotace: 
Chudý a věčně hladový Sebastian při útěku před strážnými vrazí do vozu šlechtice, který zde právě čeká na nového panoše. Mladík se začne za panoše pohotově vydávat a stane se pomocníkem temného rytíře, Damiána z Davosu.

Nadšení z nové služby mu ale vydrží jen do doby, než zjistí, že musí svého pána doprovázet i v boji. Sebastian se tedy chystá na svou první bitvu po boku nejsilnějšího královského rytíře. Překvapivé rozuzlení napínavého příběhu tě naprosto uchvátí.

Nakladatelství: Bambook
Rok vydání: 2019
Žánr: Pro děti a mládež
Počet stran: 128
Vazba: pevná

Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.