Recenze: TRADINÁŘ (Monika Kindlová, Martina Boledovičová)

Rodinný a tvořivý rok plný oslav a rituálů

Svátky, tradice a rituály je naplněn celý rok, od ledna až do prosince. Nestresujte se tím, co všechno by se mělo zvládnout. Berte tuto knihu jako inspiraci, vybírejte z ní to, co se líbí právě vám a vašim dětem a na co máte v daném období čas a chuť. To nejdůležitější je stejně totiž to, co je za tím. Jaká energie rituály utváří a co tradice udržuje. Ať je to vždy LÁSKA. (úvod) 


Za recenzní výtisk děkuji Knihcentrum
Knihcentrum na FB

Chci zakoupit tento titul!


U nakladatelství SmartPress vyšla neobvyklá kniha týkající se velmi originálních námětu, motající se především kolem rodiny a rodinného krbu. Nejlepší je, že titul sepsaly dvě české autorky, takže je publikace vhodná pro české čtenáře, kteří chtějí inspiraci a jisté postrčení věnovat se své rodině v širším smyslu.



Co vás v knize čeká?
  • Koloběh roku
  • Svátky a obyčeje
  • Pečení a vaření
  • Tvoření a příroda
 


Takhle jsou témata shrnutá na přední straně knihy, ale sami poznáte, že je toho mnohem, opravdu mnohem víc. Od ledna až do prosince vám autorky zobrazují množství inspirace především pro maminky či babičky, které chtějí něco víc pro své milované. Ačkoliv publikace bude prospěšná spíše rodinám, které chtějí vytvořit své vlastní rituály a držet se tradic, tak bych ji nesoustředila pouze na zadané čtenáře z různých generací. I jedinec má možnost vytvořit si příjemné obyčeje ve své domácnosti.

 

Příběh za knihou, tak se jmenuje úvod, kterým vás autorka Martina Boledovičová vítá. Svěřuje se, jak a proč publikace vznikla a co všechno nabízí. Poznáte, že se jedná o maminku, která chce pro svou rodinu to nejlepší a je schopná a ochotná se s vámi o to podělit. O obou autorkách se dozvídáte záhy. Na další straně je totiž k přečtení jejich medailonek a uprostřed velká fotografie nejen autorek, ale i jejích dětí. 

Podle všeho jste jako čtenáři měli možnost hlasovat o knižní obálce. Využily se ovšem obě verze a tak jste si mohli zakoupit limitovanou edici, která už bohužel ke koupi není. Momentálně je k dispozici titul s touto obálkou, který ovšem obsahuje vše jako limitovaná edice, o nic ochuzení určitě nebudete. Jen nečekejte dlouho, abyste o tento významný počin nepřišli. 



Kniha obsahuje naprosto fantastické fotografie. Už jen pro ně by stálo za to ji vlastnit, ale k nim navíc vás samozřejmě potěší i hodnotné texty. Je vidět, že autorka Monika Kindlová, která má fotografie na svědomí, má fotografický um a umí pořizovat opravdu nádherné a autentické fotografie, do kterých se zamilujete na první pohled. Pro některé už jen právě fotky budou tím podstatným, proč by knihu chtěli vlastnit. 

Následuje také návod, jak s Tradinářem pracovat a co by vám měl poskytnout. 

Tradinář je rozdělen do dvanácti kapitol podle jednotlivých měsíců, od ledna až do prosince. Na začátku každé kapitoly najdeme stručný přehled měsíce: jaké svátky a významné dny, jaké recepty, nápady na domácí výzdobu, jaké „rituály“ a akce si je možné v daném období užít. Můžete tuto dvoustranu využívat i jako kalendář, do kterého lze vpsiovat také významné dny vaší rodiny (více prostoru pro vpisování najdete v závěru knihy). Kniha má několik rovin textů - návody a recepty, vysvětlení svátků a obyčejů, ale i osobní tipy a zkušenosti autorek. (Str. 16)
 

Pokud si nejste jistí, jestli by vás titul zaujal, můžete zabrousit na blog unaskopecku, který vytváří autorka Monika Kindlová.

Jak samy autorky přiznávají, téma publikace je velmi široké a spletité. Někdy pro ně bylo obtížné najít písemně doložená fakta, navíc v každém kraji se samozřejmě obyčeje držely jiné nebo se odlišovaly. Námět je zpracovaný nejen prostřednictví textů, týkajících se obyčejů, zavedených rituálů či tradic, ale navíc vám kniha poskytuje také recepty, které Martina a Monika zřejmě vyzkoušely. V této recenzi nesvedu zobrazit vše, co titul nabízí. Snažím se vám tedy zobrazit to nejpodstatnější a pro mě nejcennější. V publikaci si totiž vybere každý to, co je pro něj podstatné.

 

Upřímně, kniha je opravdu obsáhlá, nádherná a skutečně velkolepá. Ačkoliv mě námět zajímá, nikdy jsem netušila, jak moc toho nabízí. Myslím, že vše je vystižené do detailu, nic nechybí a navíc ta osobitost, kterou autorky do knihy vložily, je příjemná a domácká. Měla jsem možnost nahlédnout do velmi precizního díla a vím, že odteď už jej budu mít po ruce a budu jej využívat. Chci zavést tradice, které se mi líbí, do své rodiny a udržovat je. Zpestřit si dny se svými milovanými a vytvořit dětem nejen krásné vzpomínky, ale také obyčeje. Věřím, že stejně jako já tento tištěný přínos oceníte a budete jeho prostřednictvím hýčkat svou rodinu. 


 


Anotace: 
Kniha obsahuje dvanáct kapitol podle měsíců v roce. Každý měsíc má svou poetiku, své svátky a rituály, ale i praktický dopad - jak vše dětem vysvětlit, včas si připravit, na nic nezapomenout? Vytvoříte si své vlastní rodinné rituály a tradiční svátky si společně s rodinou, sousedy a přáteli pěkně užijete.

Rodina - Tradice - Rok - Rytmus - Příroda - Rituály - Vaření - Tvoření - Zahrada

Všichni rádi slaví. V listopadu pečeme husy, Vánoce slavíme nejraději, na Velikonoce si obarvíme vajíčka. Víme ale proč? Filipojakubská či svatojánská noc nám znějí tajemně a magicky.

Kniha vysvětluje konkrétní svátky, objevuje souvislosti, popisuje symboly a významy a promítá je do současného života. Obsahuje návody na jednoduché tvoření a recepty na tradiční i zapomenutá jídla (např. svatomartinské rohlíčky či šípkový čaj). Vychází z tradic a vrací rodinnému, ale i společenskému životu prapůvodní podstatu, kdy se žilo ve spojení s přírodními cykly a ve větší pospolitosti. Mnoho svátků a obyčejů se slaví společně - v obci, vesnici, komunitě, mezi sousedy. Nalaďte se na rytmus přírody, uzemněte se, prostě buďte. Najděte své kořeny, přirozenou práci, radost z tvoření a to vše předejte svým dětem. Jsou to totiž hodnoty, které tu budou s námi (snad) vždycky.

Kniha je vhodná pro maminky, tatínky, pro mateřská centra, školky, školy, babičky a dědečky.

Nakladatelství: SmartPress
Rok vydání: 2019
Žánr: Historie, Naučná literatura
Počet stran: 264
Vazba: pevná

Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.