Recenze: DRACULOVA ŽENA (Michaela Ella Hajduková)

Originální historická romance na motivy postavy Vlada III. 



Slovenská spisovatelka debutovala v roce 2012 a od té doby má na kontě již jedenáct knih, týkající se romantické zápletky a historie. Čtenářky její tituly velmi dobře přijímají a je důvod. Její oddechovky mají styl. Podívejte se se mnou na nejnovější autorčin počin, který vyšel na Slovensku minulý rok a letos si jej česká čtenářka může přečíst díky nakladatelství Baronet


Příběh se odehrává v ich-formě, ale na rozdíl od běžných knih, v tomto případě vás čeká příhodná a kreativní záludnost. Složitější dějová linie rozhodně potěší, protože skrývá nejen přítomnost, ale i minulost ze středověkého prostředí... Kapitoly, týkající se středověku, jsou odlišené kurzívou. 

V románu vás vítá ústřední hrdinka Karolína. Psycholožka, která se ráda nechává zlákat k dobrodružnému cestování. Její kamarádka Saša tentokrát vymyslela nové dobrodružství. Touží se podívat do Rumunska, přímo do Transylvanie. A tak Karolína vyjíždí spolu se Sašou a dvěma kamarády Gabou a Ritchem do záhadného Rumunska. Kraje, který je potemnělý, tajemný a také nebezpečný... 

Druhá ústřední dějová linie se odehrává léta páně roku 1466, kdy se dívka modlí, aby se nemusela stát ženou obávaného a děsivého Vlada III, zvaného Draculy. Její prosby nejsou vyslyšeny. Po sňatku je odvezená na hrad Vlčí vrch, kde svému manželovi musí sloužit...


Obě dějové linie se velmi originálním a tvůrčím způsobem prolínají. V tom tkví opravdu kouzlo a elegantní styl. Navíc je titul doslova prosycen romancí a láskou, která ne vždy je taková, jak by si hrdinka přála. Je působivé, že se Michaela E. Hajduková nenechala unést a nadnáší také tvrdší realitu, která je svým způsobem okouzlující.

Autorka nemá problémy pracovat s historickými fakty, některé však dle doslovu upravila, aby se jí do příběhu více hodily. Máte-li však rády historické romány a romantiku, budete nadšené. Středověk vyznívá upřímně a přitom nepříliš výrazně, když se do děje zamotávají mezilidské vztahy, milostný vztah i intriky... 

Nejedná se o typickou historickou romanci. S ohledem na téma má tento námět opravdové kouzlo a spisovatelka jej skvěle podpořila svou kreativitou. Inspirace skutečnou historickou osobností využila do puntíku. Podle všeho využila mnoho zajímavostí a faktů, ale přesto nesklouzává do hororového klišé, kterým téma díky Vladovi zavání. 

Romantickou a okouzlující romanci s historicky doloženou postavou bych doporučila všem, koho Vlad III. zajímá. Chcete-li se o něm dozvědět něco víc a ještě si prožít opravdu neobyčejné dobrodružství, pak budete potěšeny! 

Co na titul říká Chensie? Očekávala jsem něco jiného, ale autorka mě vážně převezla. Byla jsem mile překvapená a dozvěděla jsem se zajímavosti a užila si vážně netradiční románek. Nejprve mi to přišlo trochu zamotané a nejisté, ale pak jsem pochopila směr, kterým se Michaela Ella Hejduková vydala a potěšilo mě to. Tvůrčí ztvárnění mělo rozhodně sílu. A ten romantický závěr... :)


Anotace: 
Kdo byla druhá manželka Vlada III. zvaného Dracula a kdo byl on sám? Jaké bylo jejich manželství? Byl Dracula upír, krutovládce, psychopat či sadista? Nebo jen velmi složitý muž, který žil v kruté době?
Karolína je psycholožka, která jezdí každý rok na nějakou zajímavou a neobvyklou dovolenou s partou svých přátel. Když ale její přítelkyně Saša přijde s nápadem, že by mohli jet do Transylvánie v Rumunsku, pocítí Karolína okamžitě odpor. Nakonec se nechá přesvědčit, a tak se celá parta, vyzbrojená i kůly, růženci a česnekem, vydá na hrad proslulého hraběte Draculy. Všichni se dobře baví, jen Karolína pociťuje zvláštní úzkost. A pak jednoho večera narazí v lese poblíž hradu Poenari na smečku vlků a v panice se před nimi ukryje v opuštěném hradu. Nebo snad není tak opuštěný? Svým příchodem spustí Karolína něco, co už se nedá zastavit, a pozná osud uherské šlechtičny Ilony Szilágyové, kterou provdali za krutého valašského vládce. Karolína tak dostane odpovědi, které nechtěla znát, na otázky, které nekladla.
Takže kdo byl Dracula? Nebo snad ještě stále je?

Nakladatelství: Baronet
Rok vydání: 2019
Žánr: Historické romány, Romány pro ženy
Počet stran: 320
Vazba: pevná s přebalem

Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.