Recenze: HRY PRO ZVLÁDÁNÍ HNĚVU (Deborah M. Plummer)

Cvičení a hry pro děti od 5 - 12 let



Knižní novinkou nakladatelství Portál je praktická příručka pro učitele, vychovatele a rodiče, kteří bojují s dětským hněvem a chtějí dětem porozumět. Zvládnout dětské vztekání a křik není snadné, ale tato publikace vás naučí, jak s dětským vztekem konstruktivně pracovat a zvládat ho. Týká se tzv. školy hrou, která děti pobaví, ale i uklidní a vám dá ten správný pocit, že máte vše ve svých rukách. 

Deborah M. Plummer je vysokoškolská pedagožka, terapeutka a spisovatelka, která se ve své tvorbě zaměřuje na práci s dětmi i dospělými. U nakladatelství Portál již vyšly její tituly: 

  • Skupinové hry pro rozvíjení sebeúcty (2013)
  • Učíme děti zvládat úzkost, obavy a stres (2013)
  • Hry pro rozvoj všímavosti (2017)




Nejnovějším počinem je tedy Hry pro zvládání hněvu, o nichž si můžete článek přečíst i na webových stránkách nakladatele. 

Kniha se dělí na dvě části. Tou první je teorie a praxe, která je plná různorodých příkladů a osobitého přístupu. Je vidět, že se autorka tématu opravdu věnovala a má, co nabídnout. Její znalosti i vědomosti nejsou podávány zbytečně odborně, ale přílišně lajcky. Upřesňuje také, proč upřednostnila nesoutěživé hry, se kterými se setkáte ve druhé části. 

Teoretické a praktické základy: 

  • Úvod 
  • Jak porozumět hněvu
  • Proč na podporu zdravého zvládání hněvu používat hry
  • Strukturování emočního prostředí
  • Když už je dítě rozhněvané
  • Sebereflexe a péče o sebe sama
  • Bibliografie
  • Odkazy

Co se týče her ve druhé části, tak jich je opravdu ohromné množství. Ke snadnější orientaci přispívá seznam hned v obsahu, díky kterému si můžete jednotlivé hry vybírat už i podle názvu. Hry jsou stručně popsané. Text je obohacen o malé černobílé znaky, které pomáhají v orientaci. Snadno se tak díky tomu dovíte, kolik času hra trvá. čemu všemu se děti musí věnovat nebo čeho se týká. Vše je heslovitě v úvodu popsáno. Kupříkladu: kladení otázek, naslouchání, paměť, střídání se, soustředění, pozorování.


Dále pasáž obsahuje odstavec s názvem Jak hrát hru. Srozumitelný a snadno uchopitelný návod máte přečtený za chvilku a na přípravu není potřeba dlouhé chvíle. Autorka se snažila podat hry tak, aby je bylo možné hrát doma či na zahradě, pokud publikaci využívají rodiče. 

Hodnotné v závěru každé hry je zamyšlení, které obsahuje několik otázek, které by dítko mělo zodpovědět a zamyslet se nad nimi. Tím, že nad danou hrou samo přemýšlí a uvědomuje si, co mu dala a čím mu prospěla, si její přínos snadněji uvědomuje. 

Hry odrážejí různé stránky skutečného života; způsob, kterým se do nich děti zapojují, často odráží jejich obecný přístup k životu. (Str. 31)

Odborná publikace je dalším pokladem nakladatelství Portál, který prospěje rodičům a samozřejmě nejen jim. Nejeden rodič se totiž potýká s dětským vztekem a pokud vám má někdo poradit, jak s ním efektivně zamést bez pláče a stresu, pak je to rozhodně autorka Deborah M. Plummer. Ve své knize k této problematice přistupuje citlivě, upřímně a s lehkým nadhledem. Poukazuje na to, že děti jsou nepopsané stránky, které je možné rozvíjet a pomáhat jim dospět a najít sám sebe. Krásné poselství a pomoc v jednom.




Co na titul říká Chensie? 
Publikaci a její znalosti a nápady budu rozhodně využívat. Už jsem si pročetla teorii a pár her se svým starším, pětiletým chlapečkem vyzkoušela. Bavilo ho to a já věřím, že pokud se budeme hrám věnovat, přinesou své ovoce. Samozřejmě je to běh na dlouhou trať, ale o tom nejspíš nikdo nepochybuje. :)


Anotace: 
Praktická příručka pro učitele, vychovatele a rodiče, kteří chtějí porozumět dětskému hněvu, zvládat ho a konstruktivně s ním pracovat. Obsahuje 72 her zaměřených na úspěšné strategie zvládání hněvu ve skupině dětí ve školce a škole, v zájmových kroužcích a na dětských táborech, ale i v rodině. Děti se učí vnímat hněv a emoce jako pomocníky v osobnostním růstu a při rozvíjení zdravých vztahů.
Deborah M. Plummer je vysokoškolská pedagožka (De Montfort University, Leicester) a terapeutka, autorka řady publikací pro práci s dětmi i s dospělými. V Portálu vyšly její knihy Skupinové hry pro rozvíjení sebeúcty (2013), Učíme děti zvládat úzkost, obavy a stres (2013) a Hry pro rozvoj všímavosti (2017).

Nakladatelství: Portál
Rok vydání: 2019
Žánr: Odborné publikace, Pedagogika
Počet stran: 144
Vazba: brožovaná

Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.