Recenze: MÁMA PRO PAPÍKA (Keiko Kasza)

Hodnotná pohádka o mateřské lásce

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Portál.

Japonská spisovatelka Keiko Kasza se rozhodla zobrazit mateřskou lásku trochu jinak. Krásný pohádkový a oduševnělý příběh s názvem Máma pro Papíka byl cíleně psán pro dvou až pětileté děti adoptované či osvojené děti, potěší ovšem všechny chlapečky i holčičky. Ráda vám povím proč!




Jednoduchý příběh se týká ústředního hrdiny papouška Papíka, který všude možně hledá svou maminku. Snaží hledat maminku podle toho, jak on sám vypadá, což nenese své ovoce. Nakonec však skončí v náručí s medvědicí, která mu dokáže, že není důležité, jak maminka vypadá, ale jak se chová... A tak Papík svou maminku nachází.

 

Věřím, že malí čtenáři budou Papíkovi držet pěsti, aby svou maminku našel. Příběh je emotivní a oduševnělý. Děti, které nepochází z osvojených nebo adoptovaných rodin přímo nejspíš nepochopí, co tím autorka chce říct, ale za to pocítí kouzlo mateřské lásky, alespoň tak to vnímal můj syn. Nejsilněji tedy titul zapůsobí na děti, kterým je kniha určená. Ty poselství pochopí a věřím, že je potěší a podpoří v jejich vztahu s rodiči.

 

Autorka nenapsala pouze příběh, ale doplnila k němu i krásné barevné ilustrace. Jsou celoplošné, veselé a vyjadřují emoce. Nejen malý čtenář vnímá smutek a osamělost, se kterou se Papík na začátku příběhu potýká. V závěru však cítí silnou lásku.

 

Kniha je opravdu krásná. Doporučuji, jak dětem, kterým je určená, tak i malým čtenářům, kteří si prostě chtějí přečíst krásný emotivní příběh o mateřské lásce. 

Co na titul říká Chensie? Nemám zkušenosti s adopcí a ani nemám žádné známé, kteří by se s osvojením potýkali. Zaujala mě však anotace a chtěla jsem nahlédnout na to, jakým způsobem autorka téma zpracovala. Jedná se přeci jen o závažné téma, ke kterému je potřeba přistupovat s jistou elegancí a zkušenostmi z oblasti psychologie. Keiko Kasza pojala svůj příběh originálně, jednoduše a stravitelně pro malé i velké. Navíc je v něm spousty emocí, což opravdu oceňuju. Můj nejstarší syn chápal knihu trochu jinak, než děti, pro které je cílená, ale mateřskou lásku v něm poznal na první pohled a malého Papíka mu bylo moc líto. Byl nadšený šťastným koncem, za kterým se objevilo pár zvídavých dotazů. :)

 


Anotace:
Malý papoušek Papík nemá maminku, a tak se ji vydává hledat. Na své cestě potkává paní Žirafovou, paní Tučňákovou a paní Mrožovou. Žádná z nich se mu ale nepodobá dost na to, aby mohla být jeho maminkou. Jenže potom Papík natrefí na paní Medvědovou a ta se na problém podívá úplně jinak.
Kniha, která byla původně napsána pro všechny 2 až 5leté adoptované či osvojené děti, odpovídá na zásadní otázku, kterou si může položit každé – vlastní i nevlastní – dítě: „Podle čeho poznám opravdovou maminku?“
Keiko Kasza se narodila v Japonsku v obyčejné rodině. Jak říká, jediná neobvyklá věc, kterou udělala, bylo, že odešla na vysokou školu do Spojených států. Zde založila rodinu, vystudovala grafický design a napsala několik oceňovaných dětských knížek.

Nakladatelství: Portál
Rok vydání: 2019
Žánr: Literatura dětská, Pohádky
Počet stran: 40
Vazba: pevná

Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.