Recenze: SRDCERVÁČI - KNIHA PRVNÍ (Alice Oseman)

Komiks o gay romanci ve stylu ya. 



Za recenzní výtisk děkuji eshopu Palmknihy
Palmknihy na FB


Chci zakoupit tento titul!


U nakladatelství CooBoo vyšel lgbt grafický román. Takové romantické lovestory je podmanivé, zvláště, když je kvalitně a zajímavě ztvárněno. Je tohle ten případ? 

Ač má titul dvě stě osmdesát devět stran, moc se toho vlastně nestane. Poznáváte ústředního hrdinu Charlieho, jeho život i něco z minulosti, ve které jsou nejpodstatnější coming out a šikana. Tenhle hrdina je talentovaný, nač sáhne, to mu jde. Velmi rychle běhá, hraje na bicí. Ale na lásku už takové štěstí nemá...

Nick hraje ragby. Je to oblíbený sportovec. Má charakter a dokáže se s Charliem spřátelit, jako nikdo před ním. Vážně si spolu tito dva rozumí. Je v tom však jen přátelství nebo i něco víc? 

Kniha se týká převážně těchto dvou hrdinů, zobrazuje pozvolné přátelství, které se postupně převíjí v silné pouto. Co se týče romantických prvků, tak se můžete těšit na lásku ve stylu young adult, tedy polibky a poznávání.


Autorka komiksu se rozhodla pro rozvláčné ilustrace. Působí roztomilým dojmem, ale nejsou moc propracované. Ilustrátorka si nepotrpí na detaily, spíše načrtává a že někde něco tak trochu nesedí, neřeší. Jste-li milovníkem precizních kreseb, tohle pro vás bude až příliš naivní tvorba. Nevadí-li vám však určitý nadhled a volnější ztvárnění s jemným příběhem, budete nadšení. Navíc titul vyznívá příhodně listopadově, jelikož mezi ilustracemi vás provází padající listí. 

Komiks je samozřejmě česky. Písmo je kreativní, nejedná se o klasický font písma, což je na jednu stranu super. Na druhou stranu se text některým čtenářům může číst trochu hůře. Co vás možná překvapí, stejně jako mě, je fakt, že titul obsahuje vulgární slova. Jelikož je vše jemnější, dalo by se polemizovat nad tím, jestli se k ději vulgarity vůbec hodí. 

Samotný příběh končí na straně dvě stě šedesát devět napínavou a nostalgickou scénou. Jak to všechno bude dál? Všichni jsme rozhodně zvědaví!

ukázka str. 96

Na zbývajících stranách jsou pasáže, týkající se prvků knihy. Takové bonusy, které potěší, ale někteří by se asi obešli i bez nich: 

  • Školní uniformy
  • Deníky
  • Profily postav
  • Poznámky autorky

Máte rádi žánr lgbt a chcete něco roztomilého? Pak nahlédněte do ukázek na palmknihy.cz, třeba vás kresby uspokojí a příběh nadchne. 

Co na titul říká Chensie? Mně se jemný příběh líbil. Jedná se o hodně velkou oddechovku. Vadily mi nepropracované kresby, tento styl mě neokouzlil. Jsem ráda, že titul vlastním v elektronické podobě, ale nebudu si jej pořizovat v té tištěné. Natolik ho mít u sebe nepotřebuju, i když si obvykle publikace žánru lgbt hýčkám a sháním ve fyzické podobě. 


Anotace: 
Grafický román o životě, lásce, a o všem, co se stane mezi tím.
Charlie je nervák, přiznaný gay a přemýšlivý kluk, někdy možná až moc. Nick je zase veselý, měkkosrdcatý hráč ragby. Tihle dva se potkají na stejné škole a okamžitě se stanou přáteli, ale mohlo by z toho být i něco víc…?
Minulý rok nebyl pro Charlieho Springa dvakrát dobrý, ale aspoň ho už nikdo nešikanuje a má tak trochu přítele, i když je to občas protiva a chce se scházet jen tajně. Nick Nelson o Charliem něco slyšel – o jeho coming outu minulý rok a o pár měsících šikany. Ale nikdy neměl příležitost si s ním promluvit. Až do začátku ledna, kdy se Nick a Charlie potkají na jedné společné hodině. Rychle se z nich stanou přátelé a Charlie se do Nicka brzo hodně zakouká, i když ani nepomyslí na to, že by u něj snad mohl mít šanci. Ale láska dovede překvapit a občas na vás ty dobré věci čekají přímo za rohem…

Nakladatelství: CooBoo
Rok vydání: 2019
Žánr: Komiks, lgbt
Počet stran: 286
Formát: Epub, Mobi, PDF




Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.