Recenze: TÝNA A BZUK - PŘÍPAD SPLAŠENÉHO SLIZU (Liam O´Donnell, Mike Deas)

Originální detektivky pro malé i větší čtenáře! 



Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Grada
Chci zakoupit tento titul!



U nakladatelství Bambook - Grada vyšla velmi kreativní a originální dobrodružná detektivka pro děti! Malí i větší čtenáři mohou pátrat spolu se dvěma neobvyklými hrdiny po neobyčejném městě plné zvláštních bytostí a užívat si dobrodružství, na které by jen tak nenarazili. 

Irský spisovatel Liam O´Donnell spolu s ilustrátorem Mikeem Deasem se rozhodl pro vytvoření pozoruhodného světa příšerek, ve kterém dojde k neočekávanému a ojedinělému případu s nebezpečným žravým slizem!

 



V ich-formě své osobité vyprávění rozehrává goblin Bzuk Marlow, který je zábavný a upřímný. Je to malý detektiv, se kterým se děti rády vydají na cestu sbírání faktů. Při pátrání mu pomáhá jeho kamarádka Týna, trolí kutilka, která se ničeho nezalekne. Tahle dvojka jsou silný detektivním esem v rukách Liama O´Donella a nejenže pobaví, ale i zaujmou svým umem. 

Jmenuju se Bzuk Marlow. Jsem čtvrťák. A řeším záhady. No, je to lepší než psát domácí úkoly. A ještě jsem zapomněl říct, že jsem goblin. Nemáte nic proti goblinům, že ne? Fajn. (Str. 7)

Jak vidíte z ukázky, tak styl psaní je autentický, příhodný a snadno vtáhne do děje, až má malý čtenář pocit, že k němu skutečně hovoří detektiv goblin a řeší spolu s ním záhady.

 

Co je na této knize nejkreativnější? Není to prostředí, ačkoliv i to je opravdu originální a pestré, plné neobvyklých tvorů. Nejsou to ani hlavní malí hrdinové a jejich styl. Je to ztvárnění! Týna a Bzuk není obvyklá publikace, jelikož texty jsou doplňovány nejen ilustracemi Mikea Dease, ale přímo úryvky komiksu! Příběh je tak zpola běžnou beletrií a zpola komiksem. Tohle unikátní zpracování nadchne nejen děti, ale i dospělé. Především, pokud předčítáte, budete se u příběhu skvěle bavit. 

Ilustrace jsou také samy o sobě hodně osobité, jelikož se skládají především z černobílé kresby, která je doplněná o zelené barvy všech škál. Velmi neobvyklé a kreativní řešení obrázků má takový neobyčejný nádech, až trochu strašidelný a temný, jak to u správné detektivky má být. 

 

Co se týče samotného detektivního příběhu, tak je zábavný a poutavý. Napětí děti snadno vnímají a nechávají se táhnout za objevováním, které je pro ně snadno pochopitelné, jelikož Bzuk se řídí fakty a také si je zapisuje, jak uvidí děti formou kresby. Není čeho se bát, i když se příběh stáčí trochu temnějším směrem, protože Týna svého malého kamaráda nedá a společně si tito dva poradí proti všem a všemu! 

Liam O´Donnell je nejen autor, specializující se na dětské knihy, ale také pedagog. Dětem ve svých dílech rozhodně rozumí a na svém kontě má již přes třicet knih, dokonce i těch komiksových. Nejedná se tedy o autora, který by nevěděl, jakým směrem děti vést a jak je přivést ke čtení, ba naopak si myslím, že svým originálním a tvůrčím způsobem nadchne ke čtení i ty, kteří se knihám vyhýbají jako čert kříži.

 

U nakladatelství Bambook brzy vychází i další díl série Týna a Bzuk: Případ ujetejch robotů. Nadchl vás tento příběh jako nás? Tak to se už určitě těšíte na pokračování! 

První díl série Týna a Bzuk bych doporučila všem čtenářům, kteří mají v oblibě detektivní příběhy nebo se ke čtení teprve dostávají. Protože takový originální příběh s důmyslným zpracováním získá každého. Báječné zpracování, skvělý příběh a sympatické potvůrky jsou neodolatelné.

 

Co na titul říká Chensie? Za mě je kniha naprosto unikátní. Četla jsem ji s pětiletým synem, kterému se příběh moc zalíbil. A hlavně, nebyl sám, kdo jím byl okouzlený. Zpracování knihy je absolutně neobvyklé, tak kreativní a nápadité, až bere dech. Jsem jím nadšená a vážně věřím, že se zalíbí spoustě cílových čtenářů! Že příběh vyznívá o něco temněji nevadilo, trošinku se bát v bezpečí domova je prima, no ne?


Anotace: 
Seznam se s trollí kutilkou TÝNOU a jejím kámošem detektivem BZUKEM. Mimochodem, Bzuk je goblin a má rád čoko-slimákové sušenky.
Týna s Bzukem jsou nejlepší vyšetřovatelé na základce Štěrkokydy. Čeká je jejich největší vyšetřování, protože ze školy utekly čistící slizy. Všechny drápy, ocasy a stopy ukazují na pana Pařeza, místního údržbáře. Případ ale sahá mnohem dál, až do hlubin Lavinové hory. Týna a Bzuk jsou ovšem rozhodnutí pana Pařeza za každou cenu očistit!

Nakladatelství: Bambook
Rok vydání: 2019
Žánr: Pro děti a mládež
Ze série: Týna a Bzuk
Počet stran: 152
Vazba: pevná

Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.