Recenze: MĚSTO LŽÍ (Sam Hawke)

Příběh plný jedů

Avšak čím víc jsme se o našem světě dozvídali, tím zřetelněji se ukazovalo, že jsme byli žalostně a dobrovolně slepí. A ani jeden z nás svého tašiho nejspíš doopravdy neznal. (Str. 238)



Za recenzní výtisk děkuji Knihcentrum.cz
Knihcentrum.cz na FB

Chci zakoupit titul v eshopu Knihcentrum.cz



U nakladatelství Host vyšel debut australské spisovatelky Sam Hawke s názvem Město lží. V zahraničí už se mohou těšit ze druhého dílu, zatímco čeští čtenáři teprve neobvyklému fantasy přichází na chuť. Lákavá anotace vás připraví na to nejpodstatnější, na život ochutnávače, ale kniha vypráví mnohem víc... 

 



Čtivé a dynamické vypravování na některé čtenáře může díky šikovnému stylu debutantky vyznívat až pohlcujícím dojmem, i když je vypravování místy rozvláčnější. Alespoň tak si publikace získala od prvních stran mě, jelikož atypický námět doprovází také surová realita, vyprávěná dvěma úhly pohledů ústředních postav v ich-formě. Kapitoly jsou označené, takže se nijak neztrácíte, když vás provází k závěru převážně akčním dějem. 

Příběh vás zavádí do dob, kdy se Jovan a Tain společně vrací do Silasty. Přivítá je malý zádrhel a poté už nastává vítání s Jovevou rodinou. Tu tvoří jeho sestra Kalina, matka a strýc Etan. Zápletka začíná ve chvíli, kdy je Jovanům strýc a taši Etan otráven... Ochutnávač kancléře a vládce města podléhá otravě a kancléř jakbysmet. Smrt na hrdiny zapůsobí, ale není čas truchlit. Musí ochránit Taina, který nastupuje na kancléřovo místo a přebírá otěže města. Ke všemu se nad Silaste stahují mraky. Město je v obležení, garda za jeho hradbami a teď si bohémští lidé, neznalí boje, musí pomoci sami...

Jove neboli Jovan je od osmi let v učení u svého strýce a tašiho Etana, který je význačný ochutnávač samotného vládce města. Etan malého Jovana nešetří a učí ho vše, co jako ochutnávač potřebuje. Díky vynikající paměti je Jove opravdu šikovný a úspěšný ochutnávač, což se mu bude hodit, jelikož půjde o život... 

Kalina neboli Lini je Jovanova starší sestra, na kterou původně mělo být přeneseno řemeslo ochutnávače. S ohledem na zdravotní problémy však Etan učení předal mladšímu Jovanovi. Kalina na svého bratra dává pozor, stejně tak na Taina, kancléřova synovce, se kterým se spolu s bratrem přátelí. 

Tain Caslavtaš Iliri je energický mladík. Veselým a svobodomyslným hrdinou však nezůstane dlouho, jelikož na jeho bedra padne tíha celého města. Musí se potýkat s tím, že jeho strýc byl otráven a jeho vrchní ochutnávač také. A ke všemu je město v obležení...

Byli jsme obchodníci, řemeslníci, studenti a umělci a vedli jsme pohodlný, bezstarostný život v nejkrásnějším a nejkultivovanějším městě na kontinentu. O válce a tyranii, před nimiž naši předkové kdysi prchli, jsme nevěděli vůbec nic. Ani jedno je sem nepronásledovalo. Jediným pozůstatkem bývalé existence byl válečnický cech, nejméně uznávaný a vážený cech ze všech. A nyní, když mohli jeho členové všem pro jednou dokázat svou užitečnost, tady nebyli. (Str. 145)

Hrdinové jsou živí a upřímní. Jejich charaktery jsou odlišné, někde se autorce podařilo jít více do hloubky, u jiných naopak laťku snížila. Nejvíce podařené jsou samozřejmě ústřední postavy, přičemž nemá autorka problém líčit úhel pohledu mladého muže a ženy. Obě vypravování působí opravdovým dojmem. Opravdu povedeným prvkem jsou mezilidské vztahy. Mezi sourozenci je znát pouto, vzájemná podpora stejně jako v případě Taina a dalších, se kterými mají nějaký vztah. 

Dějová linie se tak odehrává v jednoduchém stylu, i když se později rozvětví, nenabízí komplikovanější náhled na příběh. Točí se především kolem námětu ochutnávače, jedů, otravy a také intrik. Obsahuje detektivní linii, ve které hrdinové pátrají po zdroji otravy a viníkovi. Není to lehké pátrání, nejedná se jen o rozmluvy, ale i činy. Kalina, Jovan i Tain opravdu jednají a hledají. Snaží se vypátrat pravdu, která však sahá hlouběji, než očekávají. Dalším zádrhelem je obléhání města, kdy se snaží Silaste ubránit a zkouší všelicos, aby se dovolali pomoci, ale ne vždy se setkají s úspěchem. Je potřeba zariskovat. 


Je znát, že se s neobvyklým a nápaditým tématem potýkala začínající autorka. Některé scény vyznívají účelově, jiné by potřebovaly propracovat do hloubky, jinak vyznívají ploše. Námět je opravdu zajímavý, ale zpracování lehce pokulhává a náročnější čtenář nemusí být nadšený tolik, jak předpokládá. 

Jako bonusy se v knize objevují pasáže, týkající se jedů. Dozvíte se jejich popis, příznaky i charakteristické rysy. Rozhodně se díky námětu k románu víc než hodí a jsou třešničkou na dortu, jelikož děj pak působí o to intenzivnějším dojmem a dokáže vás snadněji vtáhnout. 

Autorka si pro společnost vymyslela svou vlastní kulturu, která však je trochu opomíjená. Oslovení kredo a kredolo je detailem, který tříbí myšlenku společnosti. Ovšem náročnější čtenář bude chtít trochu víc. Fantasy prvkem, jak se dočtete v závěrečných větách anotace, se stává spiritualismus. Šikovně pojaté mystično, proměnlivé ve víru, která se stává něčím víc. 

A v neposlední řadě obsahuje tento román také romantickou zápletku. Ač minimální, tak jako doplněk rozhodně vhodnou. Co se týče milostné linie, tak ve stylu young adult se dočkáte lehkosti a romantiky, ze které vnímáte emoce, i když většinu času na vás příliš nepůsobí. 


Máte chuť na dramatický obšírný román plný nebezpečí, skrývajícím se za hradbami i uvnitř města? Na fantasy, které se vymyká běžným námětům stejně jako ústřední myšlenka? Román bych doporučila spíše nenáročným čtenářům, kteří chtějí něco neobvyklého, dramatického a poutavého. 

Co na titul říká Chensie? Po Šedých bastardech z Hostu, které jsem před titulem četla, se mi Město lží zdá skutečně jako debut, jež by potřeboval ještě vytříbit, aby zaujal náročnějšího čtenáře. Nápad a myšlenka jsou rozhodně zajímavým zpestřením. Kniha má silný potenciál, ale bohužel nevyužitý. Autorka má námět, se kterým by vás mohla rozmetat, ale bohužel se zaměřuje spíš na popisy a detaily, než na podstatu. 


Anotace:
„Poprvé mě strýc otrávil, když mi bylo sedm…“

Jovan navenek působí jako tichý, nenápadný mladík, který se od ostatních liší jen celoživotním přátelstvím s kancléřovým okouzlujícím, lehkomyslným následníkem. Ve skutečnosti je však mistrem jedů a bylin, vycvičeným ochutnávačem, který má za úkol chránit vládnoucí rodinu. I jeho sestra Kalina za maskou vyrovnanosti a klidu ukrývá život plný lží a tajemství — z nichž některá nezná dokonce ani sám Jovan.

Když kancléř nečekaně podlehne neznámému jedu a hlavní město se ocitne v obležení, musejí Jovan s Kalinou vytáhnout do boje proti neznámému nepříteli a zachránit nejen následníka, ale také celé město a zemi. Postupně však zjišťují, že společnost, do níž se narodili a v níž vyrůstali, má dvě tváře a vedle krásy a civilizovanosti vládne jejich světu také tyranie a zrada.

Nebezpečí číhá na každém kroku a starodávní duchové země se probouzejí… a velmi se zlobí.

Nakladatelství: Host
Rok vydání: 2019
Žánr: Fantasy
Počet stran: 583
Vazba: pevná s přebalem

1 komentář:

  1. me to zaujalo, i kdyz jde videt, ze jde o prvotinu a je co jeste pilovat, ale na pokracovani se tesim :-)

    OdpovědětVymazat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.