Recenze: TAK UŽ SE NESTYĎ (Lucie Bělohlávková)

Publikace, kterou by si měl přečíst každý. 


Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Portál.


Už jsme si zvykli, že u nakladatelství Portál vychází hodnotné publikace, jež mají sílu nás poučit i okouzlit svými informacemi. Jejich podstatou je pomoci. Stejně tak je na tom kniha Tak už se nestyď, která vás překvapí svým kreativním zpracováním, vřelým a niterným přístupem. Česká autorka a psychoterapeutka Lucie Bělohlávková zpracovala téma natolik precizně, že nelze než s nadšením doporučit.



Autorka prostřednictvím knihy ke svým čtenářům mluví v mužském rodě, na což je trochu problém si zvyknout, jste-li dívky či ženy. Ačkoliv však hovoří zejména k chlapcům, zřejmě proto, že je to Lucii Bělohlávkové bližší, tak upozorňuje na to, že výskyt sociální fóbie mezi chlapci a dívkami je stejný. Spisovatelka má velmi příjemný styl psaní, který se čte jako vřelá a pozitivní přednáška, týkající se kýženého tématu. Předává vám své zkušenosti i informace, ponouká k pozitivnímu myšlení. Z pasáží jsou cítit emoce a náboj, šikovná vřelost, kterou cíloví čtenáři ocení a o to více je titul zasáhne. Autorka své téma neznevažuje, ale také z něj nedělá tragédii. Upřímně o sociální fóbii a studu hovoří, bez přikrášlení a přehánění, zatímco udává příklady a možnosti, jak se se svou obavou postupně a nenásilně poprat. Vnímáte z jejích slov naději a to je dle mého opravdu důležité.

 

Jelikož kniha je opravdu skvělým pomocníkem a zobrazuje kvalitně zpracované téma, napadlo mě vám ji přiblížit i prostřednictvím obsahu, který mluví za své. Na první pohled vidíte, že téma není nijak nadbytečně obšírné a ani stručné. 

Obsah: 
  • Začínáme...
  • Co je to sociální fóbie?
  • Proč se mi tohle všechno děje?
  • Relaxační techniky
  • Myšlenky a emoce
  • Chyby v myšlení
  • Práce s myšlenkami
  • A teď pěkně krok po kroku
  • Experiment
  • Bonus: Partnerské vztahy
  • Závěrem
  • Užitečné rady pro pedagogy
  • Pro rodiče, ale klidně ještě pro tebe


Autorka se noří až do hloubky problému. Nahlíží na genetické předpoklady, na vědecká fakta. Čtenáře prostě o problému informuje ze všech stran, aniž by je zahltila. Je důležité znát svou nesnáz, lépe pak víte, jak na ni. A v tom vám samozřejmě také autorka pomáhá. Kupříkladu prostřednictvím kapitoly Relaxační techniky, které se dají aplikovat nejen na sociální fóbie, ale také na potlačení úzkosti či paniky. Nikdy není na škodu umět relaxovat a uvolnit své tělo i mysl. Samozřejmě se neopomíjí ani skutečné příběhy, které se tématu týkají a jež vám přiblíží situaci.

 


Interaktivní publikace obsahuje také dotazníky, jež můžete vyplnit zaškrtáváním přímo do textu a utřídit si tak své myšlenky. Zjistit, zda máte symptomy, odpovídající fóbii. Lucie Bělohlávková vám také prostřednictvím knihy rozdává různorodé úkoly, ve kterých máte zjišťovat kupříkladu svůj původ a odpověď můžete vepsat rovnou na stránky knihy. Snadno se orientujete pomocí grafů či tabulek, do kterých také máte možnost vpisovat poznámky. 

...současné výzkumy ukazují, že až 80% má někdy ve svém životě období, kdy se nadměrně stydí. A až u 2% lidí v populaci vzniká sociální fóbie. (Str. 11)

Opět kvalitní publikace, tentokrát z českého prostředí české autorky, která námětu využila na sto procent, a bude podstatným pomocníkem v boji se sociální fóbii a studem. Podává pomocnou ruku nejen cílovým čtenářům, ale i jejich rodičům. I rodič by měl o tomto problému vědět a v této knize se dozví všechny informace včetně návodu, jak můžete svým dětem pomoci a ulehčit jim v nepříjemné situaci.

 

Co na titul říká Chensie? Jsem zvyklá, že nakladatelství Portál vydává kvalitní publikace, jež pomáhají a svým způsobem dělají osvětu českým čtenářům. V tomto případě jsem byla velmi mile překvapená zainteresováním samotné autorky. Je vidět, že se jako psychoterapeutka tomuto tématu už hodnou dobu věnuje a má nejen znalosti, ale i zkušenosti, které vám šikovně předkládá. Úchvatné jsou také alternativy zapojení se do knihy, od úkolů až po vyplňování tabulek. Kreativní přístup, který čtenářům opravdu pomůže uvědomit si, co je vlastně trápí a jak s tím bojovat. Tato kniha není žádným pouhým předříkáváním údajů, naopak Tak už se nestyď má sílu skutečně pomoci. Dokáže pomoci najít problém a dává návod, jak jej vyřešit. A to velmi citlivým a vřelým způsobem, který mě takřka dojal. Mám dva malé chlapce a  jakmile budou v daném věku, rozhodně mám v plánu se s nimi knize věnovat.



Anotace: 
Bojíš se přihlásit, když se učitel v hodině na něco ptá? Když už zvedneš ruku, stane se ti, že ti správná odpověď „vypadne“ z hlavy, protože ji „přemažou“ tvoje obavy a strach? Bojíš se trapasů a nevíš si rady ve vztazích s ostatními lidmi? Pořád přemýšlíš o tom, co si o tobě druzí budou myslet, a blokuje tě to? Dobrá zpráva je, že podobně na tom jsou i někteří tví vrstevníci. I oni se někdy bojí, že selžou, mají strach navázat sociální kontakt s ostatními, stydí se.
Tahle knížka ti pomůže tyhle problémy dostat pod kontrolu. Najdeš v ní tipy, jak poznat škodlivé myšlenky a jak je změnit. Také tady najdeš tipy, jak relaxovat, a knížka tě podpoří v tom, když se odhodláš navzdory strachu k něčemu, co ti nahání strach.
Kniha je určena dospívajícím se sociální fobií a úzkostnou poruchou, jejich rodičům a vychovatelům, psychologům pracujícím s dospívajícími se sociální fobií.

PhDr. Lucie Bělohlávková je psychoterapeutka působící v Psychoterapeutickém centru Řipská. Od roku 2015 toto centrum i vede. Pracuje s dětmi i s dospělými klienty. Specializuje se především na problémy spojené s úzkostnými stavy (fobie, panická porucha, sociální úzkost, obsedantně-kompulzivní porucha), dále také na poruchy příjmu potravy, práci s traumaty a Aspergerův syndrom. Po studiu na Pedagogické fakultě Univerzity Karlovy absolvovala výcvik v kognitivně-behaviorální terapii na Odyssea – Mezinárodním institutu KBT. Při své práci využívá tohoto přístupu.

Nakladatelství: Portál
Rok vydání: 2019
Žánr: Pedagogika a psychologie
Počet stran: 144
Vazba: brožovaná

1 komentář:

  1. Já mám tyhle problémy neustále, jen je tam ještě ta záležitost, že se bojím hlavně proto, že se pohybuji v německém prostředí a bojím se, že když otevřu pusu, začnou ze mě padat chyby a všichni poznají, že jsem "odněkud z východu". :D

    OdpovědětVymazat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.