Recenze: SPASITEL (J. R. Ward)

Úspěšné pokračování paranormal romance Bratrstvo černé dýky




Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Baronet


Chci zakoupit tento román



Nejspíš nemusím představovat spisovatelku J. R. Ward, která se zaměřuje na romány pro ženy, ať už fantasy či reál. Mezi její nejúspěšnější série patří Bratrstvo černé dýky, spadající do paranormal romance, přesněji zobrazující přímo upíry. Trend upířích románů už je za námi, ale přesto Bratrstvo černé dýky stále hraje prim, jelikož autorka už v České republice vydala již sedmnáctý díl a plánuje další a další. Dokonce rozjela i spin-off sérii Odkaz černé dýky, kterou si u Baronetu nesmíte nechat ujít, pokud jste fanoušky bratrů.

Varování: Recenze může obsahovat spoilery, týkající se předchozích dílů. 


Jelikož se jedná o sedmnáctý díl, zřejmě není potřeba představovat autorčin styl psaní, který se spolu s Bratrstvem natolik schopně vyvinul, že fanoušci s oblibou ve spojení s tímto světem používají slova jako prevít, náramně a modlí se ke Stvořitelce, aby vše vyšlo tak, jak si přejí. Co je na této sérii úžasné je právě onen styl psaní, který potěší i náročnější čtenáře. Tedy až na první díl, který je nejméně doladěný a propracovaný s ohledem na daný svět i styl. 

Co se týče ústředních hrdinů z bratrstva, tak tento díl se zaměřuje na Johna Matthewa. Johnnyho všichni zbožňujeme. Je to němý bojovník, Therror, který nedá dopustit na svou shellan, své přátelé a své bratry. Ovšem on sám do bratrstva ještě úplně nepatří a nemusím vám říkat, že ho to samozřejmě trápí. Ovšem v této dějové etapě si navaří své vlastní temné problémy, které ho mohou stát život. Nebezpečí při zabíjení bezduchých se znásobilo, jelikož Throe je zkrátka náramný prevít a předvádí velkolepou show. 

Bude se mu dařit v jeho plánech i nadále? To si musíte přečíst. Jak se vyrovnáváte s odklonem, po kterém zdá se autorka chytila druhý dech a po Vyhlazovací společnosti, která už pomalu dodýchává, nastupuje zrádnější nepřítel. 

Nejpodstatnějším hrdinou je prakticky Murhder, o kterém už  v knihách několik zmínek bylo a dokonce se s ním pár pasáží odehrálo, ale tentokrát se vám ukazuje v celé své kráse. Tento bratr byl vyhozený z Bratrstva, protože bratři mají mylné informace. On se vrací především proto, aby napravil, co se mu kdysi nepovedlo a konečně dokonal záchranu... Povede se mu splnit slib, který kdysi dal? 

Do děje se samozřejmě mísí i Xhex, Murhderova bývalá družka a Johnova přítomná. To nám zavání problémem, jelikož John Matthew je stejně jako ostatní bratři majetnický a žárlivý upír. Vyrovná se se stínem minulosti, který sebou Murhder nese? Pokud se těšíte na zmínky o Dariovi (všichni určitě víme proč), tak se jich dočkáme. Bylo by naprosto nemožné, aby je autorka zamlčela, ale záleží na tom, jak s těmi náznaky naloží postavy.. 

Charaktery jsou opět propracované a musím říct, že Murhder je zas v něčem zvláštní a jiný, schopný donutit nás, abychom se do něj zamilovali stejně jako ostatní... Nuže, nová postava. Je pravda, že určité schéma už se v ději opakuje, ale pokud zbožňujete ironii a zamyslíte se nad minulostí a přítomností, která v sérii nastala, pak budete nadšené. Ta ironie se samozřejmě týká především Johna, který tak zažívá některé věci znovu a jinak nebo naopak velmi podobně. 

Dějová linie je složitá, to není žádné překvapení. Ústřední linií je právě Murhder a Sarah, která pracuje ve společnosti BioMed a objeví něco velmi znepokojivého. To už vám napovídá i anotace, která se však nezmiňuje o překvapeních, dramatech, bojích a emočních výkyvech, které nastanou. Dramatická je prakticky většina příběhu, takže se máte nač těšit. Emoce doslova srší! A pokud se těšíte na žhavou milostnou zápletku, tak si rozhodně přijdete na své! Samozřejmě se vším všudy, jak je u Wardové zvykem. Co může být pro čtenáře menším mínusem je jakási účelovost, kterou v románu může vidět náročnější čtenář. 

Spasitel končí možná až příliš nereálně, ale... k čertu s tím! Přesně po tomhle čtenáři Bratrstva černé dýky touží a chtějí vnímat tu naději, souznění a sílu, kterou tahle skupinka z Caldwellu má. Věřím, že si jako vždy přijdete na své. :)

I Bratrstvo černé dýky má díly, které někomu připadají slabší a jiným silnější. Řekla bych, že s ohledem na námět a uchopení si tento díl zařadíte mezi silnější a výraznější a Murhderovo příběh vám učaruje stejně jako mně. Přeju příjemný čtení a zvládněte to utrpení, až knihu uzavřete. Protože bez pokračování padá na fanoušky této série velký absťák! 

Co na titul říká Chensie? Nečekala jsem, že si mě Murhder natolik získá, ale jeho příběh byl prostě skvělý. I doktorka Sarah mi přišla vhod, protože je to žena zapálená do vědy a se srdcem na správném místě. Co mi trochu vadilo byla účelovost, se kterou tento díl pojala. A ten závěr... Jako recenzentka nad ním vrtím hlavou, ale jako čtenářka a fanynka série jej prostě zbožňuju. Jen tak dál! Těším se na další díly, protože Bratrstvo černé dýky znovu dokázalo, že i při sedmnáctém románu má sílu mě udržet u čtení a milovat to! Aneb BCD je stále můj top. :) 


Anotace:
V celých dějinách Bratrstva černé dýky, kam až paměť sahá, byl z jeho řad vyloučen jen jeden jediný muž – ale Murhderovo šílenství nedávalo Bratrům jinou možnost. Pronásledován vidinami ženy, kterou nedokázal zachránit, vrací se Murhder přesto do Caldwellu, aby napravil to, co ho zničilo. Není však připraven na to, čemu musí čelit, aby dosáhl svého vykoupení.
Dr. Sarah Watkinsová, vědecká pracovnice v oblasti biovýzkumu, se snaží překonat ztrátu svého kolegy a snoubence. Když FBI začne vyšetřovat jeho smrt, vzbudí to v Sarah zájem o to, co se vlastně stalo, a brzy zjistí děsivou pravdu: její firma provádí tajné nelidské experimenty a muž, o němž se domnívala, že ho zná a miluje, se na tom mučení podílel.
Osudy Murhdera a Sarah se nezvratně propojí, vzplane mezi nimi touha. Mohou si však vybudovat i budoucnost, která překlene propast mezi dvěma živočišnými druhy? A když se ve válce proti upírům objeví nový nepřítel, vrátí se Murhder ke svým Bratrům – nebo se navěky vrátí ke své samotářské existenci?

Nakladatelství: Baronet
Rok vydání: 2019
Žánr: Paranormal romance, Fantasy, Romány pro ženy
Ze série: Bratrstvo černé dýky 17.
Počet stran: 472
Vazba: pevná s přebalem 


Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.