Český bestseller za rok 2019

Už jste slyšeli o akci jménem Český bestseller za rok 2019? Jelikož mě právě tato akce nadchla, rozhodla jsem se s vámi podělit nejen o informace, které jsou dostupné na webové stránce www.ceskybestseller.cz, ale i o knižní tipy aneb pro co jsem hlasovala! :) 

Informace převzaté ze stránky Český bestseller: 
Každoročně udílené ceny ČESKÝ BESTSELLER oceňují nakladatele i autory knižních novinek, které se staly v uplynulém kalendářním roce nejprodávanějšími v rámci internetového obchodu a sítě knihkupectví KNIHCENTRUM.cz. 
Každá z tematických kategorií obsahuje pět prodejně nejúspěšnějších knižních novinek. Nominace zahrnuje také audioknihy prodané prostřednictvím služby Audioteka.cz. Hlavní ocenění ČESKÝ BESTSELLER, v podobě sošky z dílny akademického sochaře Olbrama Zoubka, obdrží nejprodávanější titul v kategorii Česká beletrie pro dospělé. 

Zdroj: Český bestseller

Je přesně osm kategorií, ve kterých můžete hlasovat. A co nejlepší pro čtenáře? Každý 50. hlasující získává poukaz na nákup knih v hodnotě 300 Kč v e-shopu KNIHCENTRUM.cz.

Jak to celé probíhá? 
Cena čtenářů je speciální kategorií ČESKÉHO BESTSELLERU, ve které o vítězi rozhodují sympatie a počet hlasů od fanoušků. Vše probíhá prostřednictvím stránek www.ceskybestseller.cz, kde stačí v sekci CENA ČTENÁŘŮ kliknout na tlačítko CHCI HLASOVAT. Zde si můžete v kompletním přehledu vybrat jeden titul z každé kategorie nominovaných knih, označíte ho a se zadáním e-mailu odešlete. Z jedné adresy může odejít pouze jeden e-mail. 
Hlasování probíhá od 21. 1. do 21. 2. 2020 a jeho výsledek bude vyhlášený na slavnostním udílení cen ČESKÝ BESTSELLER 28. 2. 2020 v ostravském hudebním klubu Heligonka. Veškeré informace včetně zveřejnění seznamu výherců poukazů po skončení hlasování najdete na stránkách www.ceskybestseller.cz.

Za poskytnutí informací děkuji redaktorce marketingu Ivě Kulihové. :) A nyní se podíváme na možnosti hlasování a knižní tipy! 

Zdroj: Český bestseller

Faktem je, že jsem všechny knihy z kategorií nečetla, takže pro mě byl problém vybrat. Pokud bych četla všechny, nejspíš by to ovlivnilo můj výběr, takhle jsem byla trochu omezená, což nejspíš bude problém většiny, jelikož málokdo má tolik načteno.


ČESKÁ LITERATURA PRO DĚTI A MLÁDEŽ skrývá skvosty. Novinky, které Knihcentrum zmiňuje vám určitě něco říkají a nebo jste je četli. Výběr pak není snadný, když byste nejraději dali více možností. :))
Zdroj: Český bestseller

Za mě vede Prašina - Vojtěch Matocha, která vyšla u nakladatelství Paseka v roce 2019 a je obohacená o ilustrace Karla Osohy. 

Anotace: 
Prašinu sevřel mráz, neobydlené ulice jsou zaváté sněhem. Od prvního dobrodružství Jirky a En uplynulo několik měsíců, přímo v tajemné čtvrti si vybudovali klubovnu zvanou Doupě a objevili prašinskou část Krchleby, ze které přichází hrozba pro celé město.

Přesto se zdá, že jejich přátelství slábne. Na koho se ještě mohou spolehnout, když i oni dva před sebou mají tajnosti? Pod ocelovým nebem se odehraje strhující příběh, který vyvede z omylu všechny, kdo si mysleli, že na Prašině může nastat klid.

Působivé ilustrace odhalí nová zákoutí a tajné stezky křižující záhadnou pražskou čtvrť.


U kategorie PŘEKLADOVÁ LITERATURA PRO DĚTI A MLÁDEŽ byl těžký výběr, protože publikace jsou opravdu působivé všechny už na první pohled. Ale jelikož u nás vede pohádka Jak vycvičit draka, byl tento počin jasná volba. 

Zdroj: Český bestseller


Jak vycvičit draka aneb celý příběh o mně a Bezzubkovi vyšlo v roce 2019 u nakladatelství Egmont a pokud jste si pohádku oblíbili, tak vás potěší, že takových poutavých titulů tohoto tématu je více. ,)

Anotace:
Mladý Viking Škyťák vypráví o tom, co všechno prožil s milovaným drakem Bezzubkou. Nechte se oslnit příběhem slavné filmové trilogie Jak vycvičit draka.


Co se týče kategorie KUCHAŘKY, tak je opravdu těžké vybrat nejlepší, protože všechny takové publikace obvykle mají, co nabídnout a čím si milovníky vaření a jídla získat. 
Zdroj: Český bestseller

Za mě vede Upečeno s láskou: Kváskový chléb a pečivo od českých autorek Ivy Trhoňové a Ludmily Gottwaldové. Publikace vyšla minulý rok v lednu u nakladatelství CPress. 

Anotace: 
Kváskové pečivo má u nás dlouhou tradici, která se dá počítat na stovky let, a v poslední době na ni rádi znovu navazujeme. V knize Upečeno s láskou se dozvíte jak na to, aby všechno dopadlo k vaší naprosté spokojenosti.

Domácí kváskové pečivo si můžete upéct v obyčejné troubě, remosce i domácí pekárně. Vyzkoušejte celou řadu prověřených receptů na domácí chleba, bulky, dalamánky i křupavé krekry a zjistíte, že to vůbec není tak těžké, jak by se na první pohled mohlo zdát. Recepty doplňuje i trocha teorie, díky které se vám podaří založit a vypěstovat kvásek, zjistíte, co všechno budete potřebovat, jaký zvolit postup i mnoho dalšího.

„Nic neprovoní domov tak, jako s láskou upečené pečivo.“


V kategorii ODBORNÁ A POPULÁRNĚ NAUČNÁ LITERATURA PRO DOSPĚLÉ je poměrně rozličný výběr, jelikož knihy spadají do různých námětů. 

Zdroj: Český bestseller

Mě si získala publikace 365 Gastromapa Lukáše Hejlíka - Lukáš Hejlík, která vyšla v roce 2019 pod značkou Došel karamel. U Knihcentrum.cz jsou dostupné knihy staršího i nového vydání, ale pokud nechcete nové vydání, tak zbystřete, protože se vyprodávají poslední kusy!

Anotace: 
365 – Gastromapa Lukáše Hejlíka je kniha, kterou nutně potřebuje každý, kdo rád cestuje po Čechách, Moravě a Slezsku a chce vědět, kde si může dát něco dobrého, co mu bude chutnat. Lukáš Hejlík už šest let aktivně pracuje na blogu Gastromapy. Každý den tam můžete najít tip na místo, kde se můžete dobře najíst, napít, kde vaří úplně skvělou kávu, kde vám dají něco sladkého, co se vám jen rozplyne v puse.

Lukáš Hejlík vyzkoušel půl druhého tisíce podniků a projedl v nich víc než milion a půl korun. Proto byl čas, posunout se od blogu ještě dál. Nejdřív vznikla appka, kterou můžete používat kdykoliv a kdekoliv a teď si můžete koupit i knihu. Jestli vás napadá otázka, proč se jmenuje 365 – Gastromapa Lukáše Hejlíka, tak je to hned z několika důvodů. Kniha má 365 stran a pracoval na ní 365 dní. A kdyby vám to nestačilo, pak je tu ještě jeden důvod: jeho kniha přináší 365 tipů.

Všechny podniky, které navštívil, jsou rozděleny do 31 kapitol. Jedna vás vezme s sebou na výlet po Česku, další vás zavede na přísnou snídani, na rychlý oběd, na jídlo z foodtrucku nebo za tím největším zážitkem! Ukáže vám místa, kde byste rozhodně žádný skvělý podnik nečekali. Nebo vás nechá proletět se po těch nejlepších kuchyních světa. Tuhle knížku potřebujete na cesty. Nebo spíš – tahle knížka vám ty cesty naplánuje!


U kategorie ZDRAVÍ A ŽIVOTNÍ STYL jsem měla jasnou volbu, i když to pro vás nejspíš nebude tak jednoduché. Já se doslova zamilovala do titulu Tradinář, ale Maminko, není mi dobře rozhodně v nejbližší době pořizuji, protože publikaci sepsal pediatr Ladislav Hanousek a já věřím, že by jeho tipy a návrhy mohly přinést klid a pomoc.

Zdroj: Český bestseller

Tradinář s podnázvem Rodinný a tvořivý rok plný oslav a rituálů je opravdu působivá publikace dvou českých autorek Martiny Boledovičové a Moniky Kindlové. Kniha vyšla minulý rok u nakladatelství Smart Press a obsahuje opravdu nádherné fotografie. 

Anotace: 
Kniha obsahuje dvanáct kapitol podle měsíců v roce. Každý měsíc má svou poetiku, své svátky a rituály, ale i praktický dopad - jak vše dětem vysvětlit, včas si připravit, na nic nezapomenout? Vytvoříte si své vlastní rodinné rituály a tradiční svátky si společně s rodinou, sousedy a přáteli pěkně užijete.

Rodina - Tradice - Rok - Rytmus - Příroda - Rituály - Vaření - Tvoření - Zahrada

Všichni rádi slaví. V listopadu pečeme husy, Vánoce slavíme nejraději, na Velikonoce si obarvíme vajíčka. Víme ale proč? Filipojakubská či svatojánská noc nám znějí tajemně a magicky.

Kniha vysvětluje konkrétní svátky, objevuje souvislosti, popisuje symboly a významy a promítá je do současného života. Obsahuje návody na jednoduché tvoření a recepty na tradiční i zapomenutá jídla (např. svatomartinské rohlíčky či šípkový čaj). Vychází z tradic a vrací rodinnému, ale i společenskému životu prapůvodní podstatu, kdy se žilo ve spojení s přírodními cykly a ve větší pospolitosti. Mnoho svátků a obyčejů se slaví společně - v obci, vesnici, komunitě, mezi sousedy. Nalaďte se na rytmus přírody, uzemněte se, prostě buďte. Najděte své kořeny, přirozenou práci, radost z tvoření a to vše předejte svým dětem. Jsou to totiž hodnoty, které tu budou s námi (snad) vždycky.

Kniha je vhodná pro maminky, tatínky, pro mateřská centra, školky, školy, babičky a dědečky.


Kategorii AUDIOKNIHY jsem se chtě nechtě musela vyhnout, jelikož jsem ještě žádnou audioknihu nenaposlouchala. Ale rozhodně máte krásný výběr. 
Zdroj: Český bestseller

Dle anotace mě nadchl titul Hod mrtvou labutí - Ondřej Hübl, která čítá 6 hodin a 59 minut. Namluvili ji interpreti: David Novotný, Václav Neužil, Ivan Trojan, Martin Myšička, Miroslav Krobot a Martha Issová. Jedná se satirické povídky. 

Popis: 
Audiokniha Ondřeje Hübla sestávající ze satirických povídek. Součástí knižní předlohy je i povídka Divotvorné hrnce, která se stala inspirací pro vznik televizního seriálu Zkáza Dejvického divadla. Do audioknihy ale tento příběh zahrnutý není. Načetli herci Dejvického divadla Miroslav Krobot, Martin Myšička, Ivan Trojan, David Novotný, Václav Neužil a Klára Issová.

Operní pěvec a režisér Líbezný se stane aktérem mezinárodního byznysu a politiky. Na Nuselském mostě však spěje k činu, který má ukončit jeho trápení. Jedenáctiletý Afričan Odongo, jehož adoptovali na dálku bezdětní manželé Peter a Nikol, stojí tváří v tvář střelné zbrani v očekávání konce svého života. Všichni se stali kolečky ve špinavé hře, narýsované ve vysokých patrech bruselské byrokracie.

Ne že by si za to on, Odongo, Peter či Nikol, stejně jako pěvec Líbezný nemohli sami… Všechny Hüblovy povídky mají dvojznačné hrdiny, napůl záporné, napůl kladné, a vždy nepříjemně a dotěrně blízké. Je to zneklidňující, drsné i zábavné čtení, protože Hübl disponuje originálním smyslem pro humor i nakažlivou chutí vymýšlet neotřelé situace a spojení.


Kategorie PŘEKLADOVÁ BELETRIE PRO DOSPĚLÉ nabízí nejen drama a thrillery, ale také humoristickou četbu. Věřím, že v tomto žánru nejspíš máte načteno, takže pro vás nebude těžké posouzení. 

Zdroj: Český bestseller

Mým knižním tipem je Dívka, která musí zemřít - David Lagercrantz. Inspirace sérii Stiga Larssona se nezapře. Kniha vyšla v roce 2019 u nakladatelství Host. 

Anotace: 
Dívka, která musí zemřít je šestým a závěrečným dílem série Milénium, kterou začal psát Stieg Larsson a dokončil David Lagercrantz.

Lisbeth Salanderová je konečně připravená. Už nebude čekat, až si pro ni sestra přijde. Z kořisti se stane lovec. Až udeří, zabije dvě mouchy jednou ranou. Konečně se pomstí a vypořádá s minulostí. A už několik měsíců pracuje na tom, aby dosáhla svého cíle. Odstěhovala se ze Stockholmu, má nový účes, piercingy jsou pryč. Vypadá jako každá jiná žena, jaké potkáváte v Moskvě na ulici. Ale ne všechny mají až smrtící brilantní myšlení, a ne všechny mají jizvy a tetování, které by jim připomínaly, že se jim podařilo přežít něco, co se přežít nedá. A jen jedna z nich se právě vydala na lov.

Dívka, která musí zemřít Davida Lagercrantze je příběh, který začíná docela nenápadně. V kapse neznámého bezdomovce, kterého našli v parku s amputovanými prsty, se našlo číslo Mikaela Blomkvista. Soudní patoložka má podezření, že vůbec nešlo o nešťastnou náhodu. Případ probudí Mikaelovu pozornost, protože žebráka slyšeli několikrát cosi breptat o švédském ministru obrany Johannesi Forsellovi. Byly to jen řeči paranoidního šílence, nebo měl opravdu něco společného s vládou? Blomkvist bez ohledu na vlastní nebezpečí se rozhodně vypátrat starou přítelkyni a ochránit ji za každou cenu. Ale nedokáže zničit její nepřátele sám...


Poslední kategorii je ČESKÝ BESTSELLER, který nabízí opět různorodé žánry českých autorů a autorek, jež vám nejspíš nejsou cizí. 

Zdroj: Český bestseller

Stejně jako Knihcentrum.cz doporučuje, tak i mým knižním tipem je titul Vlastimila Vondrušky s názvem Kronika zániku Evropy, která vyšla v roce 2019 u nakladatelství Moba. 

Anotace: 
Román vypráví o osudech rodiny Wagnerů, která prožívá postupný úpadek evropské civilizace.

Kniha je rozdělena na dvě části. První díl nazvaný „Jak to celé začalo“ popisuje léta 1984 – 2019 a vychází z reálného vývoje Čech a Evropy. Druhý díl „Jak by to celé mohlo skončit“ modeluje formou utopie jeden z možných vývojů společnosti po roce 2020, který by mohl vést až k zániku evropské civilizace. Zakladatel rodu Adam Wagner, sociolog a odborník na Orwellovo dílo, předvídá budoucí rozpad západoevropské demokracie, a proto s členy rodiny a přáteli budují malé chráněné sídlo, za jehož hradbami se hodlají bránit, až dojde k sociálnímu rozvratu, hospodářské krizi a bojům o přežití.

Už jste hlasovali? Jaké jsou vaše tipy? 






Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.