Recenze: ŽIL BYL KDYSI KDESI (Hana Zobačová)

Kniha, využívající genetickou metodu čtení



Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Portál

Chci zakoupit publikaci Žil byl kdysi kdesi


Česká spisovatelka Hana Zobačová se zaměřuje na knihy pro děti, především pohádkové. Jejím nejnovějším počinem je právě Žil byl kdysi kdesi, spadající do pohádkové tvorby. Kniha je hodnotná tím, že vychází ze zásad genetického metody výuky čtení a tím pomáhá cílovým čtenářům. U nakladatelství Portál si můžete přečíst článek, týkající se této publikace.

 


Styl psaní je v rámci výukové metody, která se těší velké přízni rodičů i dětí a postupně se dostává do popředí. Text je psán velkými tiskacími písmeny pro snadnější čtení. Příběhy jsou podle všeho řazeny od toho nejjednoduššího na čtení až po ten nejkomplikovanější. Prakticky se jedná o pasáže složené z jednoslabičných, dvouslabičných, trojslabičných a čtyřslabičných slov dle náročnosti.

 

Publikace obsahuje devět pohádkových příběhů, založených na této metodě. Ty jsou tedy srovnané od nejjednodušších textů, založených na jednoslabičných slovech až po ty nejsložitější čtyřslabičné. Snadno tedy malý čtenář může postupovat a zvyšovat si úroveň, aniž by se ztrácel.

 

Skvělé je, že tyto pohádky jsou nejen naučné, ale také rozvíjí dětskou fantazii. Malí čtenáři se totiž setkávají s klasickými pohádkovými bytostmi, se zvířaty a provází je dobrodružstvím dokonce i princové a princezny. 

Genetická metoda čtení označovaná též jako hlásková - spočívá v hláskování slov. Dítě nejprve „přehláskuje“ slovo, pak je teprve přečte dohromady. Spojuje tedy hlásky bez slabikování (s-l-o-v-o – slovo). Zjednodušeně řečeno, vychází se z intuitivního čtení po hláskách, které si osvojují už předškoláci. Tato metoda se dnes pojímá jako metoda přirozená vývoji dítěte. Zdroj: nakladatelství Portál
 

Ilustrace ilustrátorky Michaely Bergmannové jsou veselé, barevné, příhodně dětské a roztomilé, takže malé čtenáře zbytečně neodvádí od čtení svou vyzývavostí, ale přesto šikovně příběhy doplňují a ozvláštňují děj. 

Mgr. Hana Zobačová je speciální pedagožka, redaktorka a autorka knih pro děti. Nezabývá se však metodou genetického čtení jako jediná. Kupříkladu spisovatelka a učitelka s dlouholetou praxí Eva Horáková  u nakladatelství Portál vydala obdobný titul v roce 2018 s názvem Moje maminka je nej (recenze). Ukázka z knihy v článku nakladatelství.

 

Ačkoliv prozatím nemám možnosti srovnání se svým synem a zkouším tituly na prvňáčcích svých známých, jsou pohádky velmi dobře přijímány a dětem se líbí. Když je čtu se synem, tak pro dospělého člověka je takové čtení spíše nepříjemné, ale věřte, že dětem prospívá. Určitě doporučuji a už se nemohu dočkat, až mi budou předčítat moji chlapečci. :)


Anotace: 
Kniha plná klasických pohádkových bytostí, jako jsou princové, králové, draci, princezny a komtesy, vychází ze zásad genetické metody výuky čtení.
Pohádky jsou psány velkými tiskacími písmeny a jsou řazeny od příběhů jednodušších, složených z jednoslabičných slov, přes dvouslabičná slova až po pohádky náročnější, obsahující slova troj a čtyřslabičná.
Všechny příběhy nepřekračují svojí délkou možnosti malého čtenáře. Děti si je mohou bez problémů samy přečíst v rámci vyučovací hodiny nebo i doma před spaním.

Nakladatelství: Portál
Rok vydání: 2019
Žánr: Pro děti a mládež, Psychologie a pedagogika
Počet stran: 72
Vazba: pevná


Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.