Recenze: NAJDU EDU NA POSEDU (Jana Havlíčková, Ilona Eichlerová)

Hledání rozdílu s logopedickou říkankou




U nakladatelství Portál vyšla koncem roku 2019 zábavná, srozumitelná a naučná publikace pro děti, které mají nějaký logopedický problém. Autorky Jana Havlíčková a Ilona Eichlerová spolu s ilustrátorkou Vendulou Hegerovou si daly záležet, aby dětem připravily šikovný pracovní sešit.



Nejpodstatnější je účel publikace a tím je hledání rozdílů, tedy pečlivé pozorování a uvědomování si odlišností, jež ilustrace mají. Rozvoj všímavosti je důležitý, ale autorky děti rozvíjí dále. Pomáhají jim rozmluvit se o rozdílech, k čemuž mají děti nápovědu, jak si s úlohou poradit. Každá ilustrace také obsahuje krátkou říkanku, která je snadno zapamatovatelná, melodická a líbivá. 

Jelikož se jedná o logopedickou publikaci, nepřekvapí vás, na jaká písmena se titul zaměřuje. To koneckonců také vidíte v horních rozích knihy nad obrázky. Pozornost děti budou věnovat kupříkladu slovům na V, H, CH, BPM, Č, atd.

 

Obě autorky jsou klinické logopedky, mají za sebou řadu úspěšných logopedických titulů. Zkušenosti ani vědomosti ohledně tématu jim tedy nechybí a tak věřím, že dětem představují zábavnou možnost, jak se naučit správně vyslovovat a podporují jejich mentální vývoj. 



Na publikaci se podílela také ilustrátorka Vendula Hegerová, která se rozhodla pro jednoduché a barevné kresby, na kterých jsou převážně děti či hračky, takže dětem blízké prostředí i věci. 

 

Od knihy můžete očekávat vše, co slibuje v anotaci i podnázvu. Víte tedy, do čeho jdete a snadno si s počinem poradíte a děti zabavíte. Nakladatelství Portál o této knize pro děti také hovoří na svých stránkách formou článku, který si můžete přečíst. 

Chcete-li pro své děti zábavný titul, rozvíjející jejich potenciál, pak je takový pracovní sešit skvělým řešením. Děti se pobaví, snadno se vyznají v barevných ilustracích a poučí se. Podstatné je dle mého pracovat s nimi, abyste dávali pozor na jejich výslovnost a pomohli jim, kdykoliv to bude potřeba. Ale o to jde, kvalitně strávit čas s dětmi. :)

 

Co na titul říká Chensie? Neměla jsem sebemenší problém. Syn má takové kreativní publikace velmi rád a jelikož mu nejde řádně vyslovovat některá slůvka, tak na tom společně pracujeme. Nese to své ovoce. Od té doby, co se věnujeme naší zábavě a nauce, se hodně zlepšil a i když mu R dělalo dříve problémy, nyní ho zvládá s přehledem. Věřím, že s písmenem Ř to za chvíli budeme mít v malíku také s logopedickými publikacemi od Portálu. :)


Anotace:
Hledání rozdílů s logopedickou říkankou.

Hledání rozdílů je úkol, který mají všechny děti v oblibě. Kromě zrakové pozornosti a diferenciace si však děti v této knize procvičí především výslovnost, tvorbu vět, vyjadřování, logické myšlení, postřeh a smysl pro rým.
Každý úkol je zaměřen na jednu hlásku, text říkanky vždy vychází z tématu obrázku. Pod obrázkem na protější straně jsou vypsána slova doporučená pro jeho popis a současně zaměřená k procvičování dané hlásky.
Publikace tohoto typu, propojující hledání rozdílů s logopedií, u nás doposud nevyšla. Je určena pro děti předškolního a mladšího školního věku a jejich rodiče, logopedy a pedagogy MŠ a ZŠ.

Nakladatelství: Portál
Rok vydání: 2019
Žánr: Literatura naučná, Psychologie a pedagogika
Počet stran: 96
Vazba: brožovaná

Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.