Recenze: MOJE MAMINKA JE NEJ (Eva Horáková)

To nejlepší pro začínající čtenáře!


Za recenzní výtisk děkuji
nakladatelství Portál

Portál na FB

Chci zakoupit publikaci Moje maminka je nej!


Moje maminka je nej je již šestým titulem prvního čtení podle zásad genetické metody, který nakladatelství Portál vydalo. Spisovatelka Eva Horáková je učitelka s dlouholetou praxí a vydala ne jednu, ale hned několik knih v edici První čtení, to nic není! 

Co je genetická metoda čtení? Postup tkví v hláskování slov. Začínající čtenář slovo nejdříve přehláskuje a teprve pak jej přečte dohromady. Metoda vychází z intuitivního čtení po hláskách a dnes je brána jako přirozená vývoji dítěte.


Moje maminka je nej je pro tento účel tedy více než vhodná, jelikož obsahuje devět krátkých pohádek. Tři jednoslabičné, tři dvojslabičné a tři tří a čtyřslabičné. Jednoduchý styl psaní s ohledem na danou metodu je podtrhnutý velkými tiskacími písmeny, které se dětem budou číst ještě mnohem lépe.



Publikace je opravdu krásně barevná. Ilustrací je velké množství, doplňují krásně děj a podkreslují vesele stránky, takže se malým čtenářům budou dobrodružství malého hrošíka číst snadno a s radostí.

Nenásilná a jemná dobrodružství zvířátek jsou zvláštní a to především díky stylu psaní. Není možné o ukázku slovní zásoby nebo kreativní vytvoření příběhu, jde především o to, aby byl text podle zásad genetické metody, v rámci možností bavil a snadno se četl. Dospělý čtenář na to zřejmě bude zírat se široce rozevřenýma očima, ale věřte mi. Ty jednoduché pohádky vaše děti brzy přečtou jedna báseň a díky nim se snadno a zábavně naučí číst velmi nenásilnou formou četby.


Jediné, co je možné vytknout, je informování v titulu nebo na zadní straně knihy o tom, co je genetická metoda čtení. Pokud se s tím maminky nesetkaly, mohou i s pomocí anotace tápat, oč se jedná. Vše lze samozřejmě najít na internetu, ale v knihkupectví chcete informace znát a ne po nich pátrat, když náhodou na něco podmětného narazíte.


Pořídit svému prvňáčkovi publikaci, která učí genetickému čtení, je to nejlepší, co pro své malé čtenáře můžete udělat. Pokud vás nezaujala Moje maminka je nej, můžete se u nakladatelství Portál porozhlédnout po dalších titulech:

  • Do pohádky se zvířátky
  • Pohádkový svět
  • Svět hraček a her
  • Zvířátka
  • Pohádky pro všední den


Já tuto metodu opravdu obdivuji. Ačkoliv mi doma budoucí prvňáčci teprve rostou, už jsem se s ní setkala díky své neteři, která mi předvedla, jak nápomocné a šikovné jsou publikace, které v nakladatelství Portál vznikají! 


Knižní obálka: 
Není kouzelná? Nejenže přiláká oko malého čtenáře, ale nadchne svou nenásilností a hřejivostí i rodiče.




Anotace: 
Nová knížka pohádek vychází ze zásad genetické metody výuky čtení. Pohádky jsou psány velkými tiskacími písmeny a jsou řazeny od pohádek složených pouze z jednoduchých jednoslabičných slov přes pohádky ze slov dvouslabičných až po pohádky se slovy trojslabičnými a případně čtyřslabičnými, které jsou již čtenářsky náročnější. Pohádky jsou přiměřeně krátké, aby si je děti bez problémů zvládly samy přečíst. Hlavním hrdiny příběhů jsou zvířátka, která si vyprávějí veselé příběhy o tom, co prožila či prožívají se svými maminkami.

Nakladatelství: Portál
Rok vydání: 2018
Žánr: Pohádky, Pro děti a mládež
Edice: První čtení, to nic není
Počet stran: 72
Vazba: pevná



Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.