Recenze: KRÁLOVNA CHAOSU (Zoë Kessler)

ADHD podle Zoë




Publikací o ADHD je opravdu velké množství, ale autorka Zoë Kessler jej pojala velmi osobitě a upřímně zobrazuje své trápení s tímto problémem. Chcete-li nový a neotřelý náhled, psaný ženou, která vše zná na vlastní kůži, pak Královna Chaosu je tím pravým čtení pro vás. 


Královna chaosu je příjemným a velmi upřímným vypravováním Zoë Kessler. Její autobiografická publikace nepostrádá osobitost a emoce. Vyprávění působí hodně živě a svým způsobem i dojemně, protože se autorka zpovídá a neukazuje jen to, jak se sama potýká s problémem, ale zobrazuje, jak ADHD vnímá okolí. 

Titul začíná dvěma předmluvami. Jedno přímo k publikaci, a druhé české připravené přímo na míru, kterou má na starosti editorka knihy Marie Těthalová. Ta českým čtenářům předkládá svou vlastní historku, týkající se ADHD, a snadno vás připraví na zapeklité vypravování plné faktů i emocí. 

Jako první vás přivítá kapitola Získání diagńozy: Předsedkyně klubu, ve které Zoë Kessler popisuje, jak se vlastně ona sama dozvěděla o tom, že trpí ADHD. Byl to pro ni šok, protože se diagnózu dozvěděla ve svých sedmačtyřiceti letech, kdy se sžívala nejen se svým problémem, ale také faktem, jak na danou problematiku nahlíží běžní lidé. 

Společně s autorkou prožijete její nesnadnou životní etapu, kdy už chápe, proč má stížené žití a co stojí za tím vším. Není jednoduché se vyrovnat s faktem, že má ADHD a především s tím, jak takové věci vnímá naše společnost. To je opravdu k zamyšlení, protože většina na lidi, trpící ADHD nenahlíží zrovna nejlépe, jak poznáte. 

Ústředním tématem tohoto autobiografického počinu je samozřejmě ADHD, ale také psychologii, kreativitu, emoce, mezilidské vztahy, zaměstnání. Zkrátka celý život, protože ADHD ovlivňuje naprosto vše a autorka vás o tom velmi citlivě, ale bez vytáček spraví. 

Publikace je nápomocná především proto, že vám neukazuje cestu a možnost žít poklidně i s ADHD, ale také proto, že vás o ADHD informuje a dává vám možnosti, jak zjistit, zda se s tím také nepotýkáte a jak se s tím poprat. Je potřeba se otestovat? Kam zajít a získat řešení? Jak to sdělit rodině a přátelům? 

U každé kapitoly, kdy se autorka zamýšlí nad svým životem, následuje shrnutí, ve kterém jsou podstatné informace pro ty, kteří mají pochybnosti, zda ADHD také nemají. A nejen pro ně. Máte-li v rodině či mezi přáteli člověka, který se s tímto problémem pere, pak mu budete po přečtení této publikace více rozumět a budete chápat, s čím se potýká a jak mu to co nejvíce usnadnit. 

Zajímá vás téma a chcete upřímní a originální náhled? Královna Chaosu má svou hodnotu a sílu. Publikace pomohla autorce smířit se s ADHD, ale také pomůže nám, čtenářům. Navíc zábavným způsobem, protože Zoë Kessler je velmi sympatická vypravěčka, která dokáže vtáhnout do příběhů.


Anotace: 
O ADHD se mluví jako o výlučně mužské záležitosti. Hyperaktivní? Přece muži! Nezvládají svůj život? Přece muži! Zoë to ale vidí jinak. ADHD k ní patří, zjistili ho, až když už byla dospělá, a ona se s ním musí nějak vypořádat. Nic nezastírající výpověď o tom, jaké to je být hyperaktivní a mít potíže se soustředěním v sobě pojí humor i slzy. Ano, je to těžké, když vyhrajete nevypsanou soutěž o nejhorší sekretářku roku. A když nezvládnete schůzky s kamarády, které jste si domluvila, je to také hloupé. ADHD nám hází klacky pod nohy, ale Zoë našla strategie, jak se s ním vypořádat a nebýt jen ta hyperaktivní a nesoustředěná. Její příběh je určen všem ženám, které se potýkají s podobnými problémy.
Knihu ocení dívky a ženy s ADHD, jejich rodiny a přátelé, psychologové a terapeuti.

Nakladatelství: Portál
Rok vydání: 2019
Žánr: Literatura naučná
Počet stran: 224
Vazba: brožovaná s chlopněmi

Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.