Recenze: MÝTY A LEGENDY PRO UNAVENÉ RODIČE A JEJICH DĚTI (Dan Green)

Moderní pojetí mytologie pro mládež

Kniha, kterou držíte v ruce, je výjimečná. Je to kniha pozoruhodných příběhů - některé jsou tisíce let staré. Je to brána do úžasného světa plného prapodivných tvorů a neuvěřitelných událostí. (Úvod)


Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Jota
Chci zakoupit tento titul



U nakladatelství Jota vyšla publikace pro starší i mladší děti, které mají v oblibě mytologii. Originální a moderní pojetí je prostě naprosto okouzlující a neskutečně zábavné a to natolik, že ani rodiče nepustí knihu z rukou. Britský spisovatel už má na svém kontě dobrých jedenáct knih pro mládež a děti, naučné a zábavné tituly zpestří dětskou knihovničku i mysl. Co si pro vás tedy autor Dan Green a ilustrátor David Lyttleton připravili za pecku?

 



Moderní pojetí je naprosto návykové a kreativní. Především proto, že styl psaní vyhovuje mladším generacím. Rodiče, kteří jsou striktní a chtějí odbornou publikaci o mytologii nejspíš protáhnou tvář hrůzou, protože v textu se dočtete slov, která mladiství běžně používají. Lidový slovník je však zobrazený ve spisovném stylu. Některá slova v textu jsou zobrazená v jiném fontu písma a velikosti, takže čtení není jednotvárné, ale naopak opravdu barvité, protože i takové maličkosti stačí, aby byly pasáže neobvyklé a vábivé nejen pro dětské oko. Kniha je dělená na kapitoly, které stručně a vesele převyprávějí příběhy, které už možná znáte, ale rozhodně ne v tomto originálním pojednání.

 

Celá publikace je rozkošně barevná. Není stránka, která by byla kresby prostá. Pestré dobové ilustrace obstaral ilustrátor David Lyttleton, který se rozhodl pro trochu špičatější kresby, které mají svou osobitost stejně jako samotná kniha. Jsou veselé, upřímné ohledně děje a také vás snadno vtáhnou do příběhu. Zvláštní je, že některé ilustrace působí na dotek hrubším dojmem, zatímco jiné jsou naopak hladké. Tento styl tisku nebo použití papírů je také výjimečným doplňkem, na který často nenarazíte.

  

Ústředním tématem je nepřekvapivě mytologie, která se neodvíjí od počátku, tedy od samotného vzniku bohů, ale naopak od vzniku lidstva. Ba naopak se autor rozhodl představit jednotlivé mýty, které na sebe vlastně ani nenavazují. Takže pokud svým ratolestem chcete předčítat před spaním nebo oni sami touží po krátkém a zajímavém příběhu, tak super. Jako pohádka před spaním naprosto perfektní, jelikož jedna kapitola stačí, aby fantazie vtáhla vaše dítko do snového světa a nechala ho snít o kouzelném mytologickém světě.

 

V případě, že se zajímáte o mytologii, tak nejspíš všechny báje budete znát, ale možná vás i přesto autor překvapí. Vítá vás celkem dvacet devět mýtů, které mají sílu pobavit a poučit. V závěru od cca dvou sté strany nastává čas pro odbornější a naučnější část, která se v tomto případě nazývá Svět mýtů a legend. Autor vám stručně představuje světovou mytologii počínaje od Řecka a Říma až po Oceánii. Chybět nesmí samozřejmě ani rejstřík ke snadnějšímu hledání.


 

Tuto zábavnou a neskutečně originální a kreativní publikaci mohu doporučit všem, kteří mají zájem o netradiční výklad. Pobaví nejen děti, ale i rodiče. 

Co na titul říká Chensie? Jako milovnice mytologie jsem byla překvapená, s čím se na nás nakladatelství Jota vytasilo. Naprostá pecka! Neskutečně originální a zábavné pojetí nemělo chybu a kniha se četla sama. Ani jsem nepočkala na své kluky, jakmile jsem se začetla, nedokázala jsem se odtrhnout a skvěle se bavila a smála. Zamilovala jsem si nejen ilustrace, ale také styl, kterým jsou příběhy zobrazené. Většinu bájí jsem sice znala, ale to mi vůbec nevadilo. Bezvadně jsem se bavila a mohu doporučit! :)


Anotace: 
Brána do úžasného světa plného prapodivných tvorů a neuvěřitelných událostí se otevírá…

Na stránkách bohatě ilustrované knížky Dana Greena ožívají starobylé mýty a legendy z celého světa. Tradiční příběhy vyprávěné netradiční formou seznamují čtenáře s duhovými hady, kyklopy, draky i odvážnými hrdiny a proslulými kráskami, jejichž jména zlidověla. Známé i neznámé pověsti ukazují, jak si kdysi lidé vysvětlovali vznik světa, koloběh ročních období nebo proměnlivost počasí. Kdoví, třeba opravdu lze zastavit slunce, najít moudrost v hloubi temného lesa, sestoupit do podsvětí a ukonejšit tříhlavého psa koláčkem. Trójského dřevěného koně vymyslel Odysseus, z doby snů povstalo všechno živé i neživé, Havaj kdysi vytáhl ze dna moře zpupný Maui a hromový pták chrání lidi ze špičky totemu. Nevěříte? Až dočtete poslední stránku, uvěříte.

Nakladatelství: Jota
Rok vydání: 2019
Žánr: Pro děti a mládež, Mytologie
Počet stran: 224
Vazba: pevná

1 komentář:

  1. Kniha vyzerá veľmi pekne, je super, žemá takéto krásne grafické spracovanie ❤️

    OdpovědětVymazat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.