Recenze: STARGIRL (Jerry Spinelli)

Neobyčejná Stargirl 

Tato kniha je něžnou oslavou jinakosti, křehkosti první lásky a svobody ducha, který se nenechá svázat ani strachem a hloupostí otupělého davu. (Str. 6)

Za recenzní výtisk děkuji eshopu Palmknihy
Palmknihy na FB


Chci zakoupit tento titul!



Stargirl vyšla v roce 2019 u nakladatelství CPress. Zatímco v zahraničí má americký spisovatel Jerry Spinelli již množství románů, u nás mu prozatím vyšel jediný a tím je právě tento neokoukaný a tuze zvláštní román Stargirl


Urychlené vypravování v ich-formě z úhlu pohledu ústředního hrdiny prakticky nic nepřibližuje a provází vás příběhem především v první polovině. Spíše vám dává náhled na život bez Stargirl a na život s ní. Druhá polovina knihy je více akční, více přibližující a také se v ní dočkáte dialogů, o něž je cca prvních sedmdesát stran spíše ochuzených. Skrývá v sobě neskutečné množství oduševnělých otázek, které si zodpovědět musíte sami. Netradiční vyprávění je jen špetkou zvláštnosti tohoto neobyčejného románu. 

Leo Borlock, žijící v Mica, je kluk na střední škole, který jako malý miloval kravaty s dikobrazi. Je režisérem studentského pořadu Horká židle a když poprvé spatří Stargil, tak stejně jak jeho spolužáci, netuší, co si myslet. 

Stargirl je každým coulem svá. Doslova rozzáří svou upřímností školní chodby a dokáže lidi naplnit elánem a chutí do života. Touhy něco dělat a někým být. 

Jelikož na hrdiny nahlížíte z urychleného vypravování, nemáte příliš možností je z počátku poznat. Stargirl vnímáte pouze jako ikonu, jejíž činy vám zprostředkovává svými slovy právě Leo. Teprve později se konečně můžete seznámit o něco blíž. 

Právě sloh může být pro některé čtenáře kamenem úrazu. Záleží na tom, co od příběhu očekávají. Pokud chtějí celistvý náhled na mladistvou romanci, tak v tomto případě se jim jí nedostane. Ačkoliv se Leo dočká vyznání, tak čtenář nemá ani tušení, kdy proběhla nějaká chemie a proč to k sobě hrdiny vlastně táhne, protože Stargirl je stále jednou velkou neznámou. Prakticky až později, kdy k sobě konečně začnou postavy hledat cestu a začne probíhat také nějaký dialog, jsou vám bližší a náhled na příběh méně rozostřený. 

Toužili jsme ji nějak ohraničit, zaškatulkovat tak jako všechny ostatní, ale zdálo se, že se pořád nedokážeme dostat přes „zvláštní“ a „divná“ a „praštěná“. Její způsoby nás vyváděly z rovnováhy. (Str. 17)

Nejpodstatnější jsou myšlenky, které autor skrze dějovou linii čtenářům předkládá. Dává jim ochutnat něco ze sebejistoty mladé dívky, z pocitu, že každý je výjimečný a že není nutné jít ve stádě, ale žít po svém. Najdete toho v textu určitě mnohem víc, stačí jen se zamyslet. 

Inspirativní příběh neobsahuje mnoho osobních chvil, takže ačkoliv se něco děje, není to vždy ústřední zápletka a někdy je to jen převyprávění. Některé situace jsou však peprnější a dokážou ukázat lidské charaktery a to nejen v té vstřícné podobě. Chcete-li typický milostný románek, musíte sáhnout po jiném příběhu. 

Pravdou je, že někomu Stargirl může pomoci najít svůj vlastní náhled na život a inspirovat ho k tomu být lepším životem. Jiní čtenáři mohou však z počátku postrádat hloubku, která s ohledem na styl psaní, není natolik očividná. Záleží na tom, zda jste na takovou výzvu připravení a jakým způsobem vám přijde vhod. 

Co na Stargirl říká Chensie? Vadil mi ten odosobnělý styl psaní, díky kterému jsem se do příběhu nemohla vžít. Hrozně dlouhý převyprávěcí začátek mě znudil a když konečně došlo na aktivnější setkání a dialogy, měla jsem problém se začíst, jelikož mi trvalo několik dní, než jsem se přes nějakých šedesát stran dostala. Natolik mě příběh nebavil. Ačkoliv je plný podstatných myšlenek, jež mají opravdu sílu, tak živější ztvárnění by dle mého bylo vhodnější a autor by tak zářný námět lépe ukázal. Takhle jsem bohužel s příběhem bojovala, ač mám oduševnělé romány ráda, tak v tomto případě jako bych viděla vše přes sklo a nemohla se dostat blíž. Nezapůsobil na mě tak, jak by měl a patřím k těm čtenářům, které působivý námět bohužel neoslnil. 


Anotace: 
Od chvíle, kdy se na střední škole v ospalém městečku Mica objeví Stargirl, je všechno jinak. Než Leo Borlock zjistí, co se kolem ní děje, uvědomí si, že se zamiloval. Zamilovalo se do ní celé město, ale jeho obdiv nemá dlouhého trvání: Stargirlina všeobjímající láska se brzy obrátí proti ní – a ona zůstává uprostřed davu sama, vyloučená. Leo se ocitá před těžkou volbou: ona, nebo všichni ostatní? Vezmou Stargirl na milost, když se začne chovat „normálně“? A nepřijde tak o to, co na ní bylo nejkrásnější? Tato kniha je něžnou oslavou jinakosti, křehkosti první lásky a svobody ducha, který se nenechá svázat ani strachem a hloupostí otupělého davu.

Nakladatelství: CPress
Rok vydání: 2019
Žánr: Young adult
Počet stran: 180
Formát: Epub, Mobi, PDF

Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.