Recenze: HŘÍŠNÍ SVĚTCI (Emily A. Duncan)

Originální fantasy, které má náboj! 

„Magie krve se stala nedílnou součástí každodenního života v Tranavii. Bez ní by se celá země zhroutila.“ (Str. 169)


Za recenzní výtisk děkuji Knihy Dobrovský
Knihy Dobrovský na FB

Chci zakoupit tento titul!



U Knihy Dobrovský pod značkou King Cool vyšlo temné fantasy americké spisovatelky Emily A. Duncan. První díl série Bohové a netvoři je akční a návykový, milovníci komornějšího a nápaditého fantasy jsou nadšením bez sebe, že tento počin vyšel i v České republice. 



Dynamický, poutavý styl v er-formě je zobrazován převážně ze dvou úhlů pohledů - Naděždy a Serafína. Má komornější atmosféru, která vás snadno lapí do svých sítí a propracovaný svět takřka do detailu. Děj se sice rozkládá na nějakých tři sta osmdesáti čtyř stranách, ale jelikož je dynamický a čtivý, jednoduše jej přečtete ani nevíte jak. 

„Tranavie se ke mně nezachovala moc přívětivě,“ řekl po chvíli. „Ale pořád je to můj domov. Je to nezkrotná, živá a houževnatá země. Lidé v ní jsou pěkně tvrdohlaví, ale taky neuvěřitelně vynalézaví.“ Pohlédl na Naďu. „Chci svou zem zachránit před zkázou.“ (Str. 195)

V první kapitole poznáváte Naděždu Laptěvu, svatodějku, která je vyvolená bohy. Je odvážná, nepostrádá charakter a dobré srdce a především je neskutečně nadaná. Je kýženou postavou, kterou Nejvyšší princ touží uchopit do svých spárů... 

Serafín Meleský má nemálo tajemství a působí odtažitějším dojmem, protože on sám si nepřipouští nikoho k tělu. Je záhadný, nebezpečný a chytrý. Rozhodně má svá esa v rukávu, ale netuší, čeho všeho je Naděžda schopná... 

Děla byla neomylnou předzvěstí jediného: krvemágů. A krvemágové sebou přiváděli Tranaviánce. Už celých sto let zuřila mezi Kaljazinem a Tranavií svatá válka. Tranaviáncům bylo jedno, že se používáním magie rouhají bohům. Kdyby bylo po jejich, zbavili by bohy moci nad Kaljazinem stejně tak, jako to učili v Tranavii. (Str. 11)

Sotva se seznámíte s Naděždou a jejím kamarádem Konstatinem, kteří se právě věnují oškrabování brambor v klášteře, začne to akcí doslova sršet. Napadnou je totiž nepřátelé. Válka probíhá už sto let a tak není útok zas až tak překvapivý, ale stejně zhoupne misky vah v lehčí převahu pro Nejvyššího prince, jelikož zatímco Naďa mu proklouzne mezi prsty, získá někoho jiného, kdo je pro ni cenný... 

Serafín se nebojí podrobit své nepřátelé ani mučení a tak se v příběhu objevují hororové prvky, které spadají do temnějšího, až lehce brutálního fantasy. Celý koncept se točí kolem velmi pestré a neotřelé magie. Jedná se o magii krve, která pro mě byla velkým překvapením a neskutečně se mi líbilo její pojetí. Netuším, zda jste se s tímto tématem někdy setkali, ale v mém případě se jednalo o premiéru a autorčino podání mě nadchlo. Samozřejmě nesmím opomenout originální božství, válečné úsilí a určitě politikaření. 

„Už nám nezbývá moc času. Budeš muset učinit důležité rozhodnutí, malý ptáčku. Půjdeš dál světem s přistřiženými křidélky, anebo je roztáhneš volně a rozletíš se?“ (Str. 271)

Zatímco Serafín intrikuje, Naďa se pokouší najít bezpečné místo se svou kamarádkou Annou Vadimovnou a přitom pomáhat. Stýská se jí po blízkých a obává se budoucnosti, pronásledují ji vzpomínky. Válka totiž zasahuje každého a aby byla ukončena, je potřeba obětí. Rozhodnou se pro drastické řešení, které je však víc než nutné a čeká je neuvěřitelné překvapení, stejně jako samotného čtenáře. 

Ironický, ostrý a přemýšlivý Serafín nezůstává pozadu a tak při střídání úhlů pohledů dle kapitol nahlížíte na dynamický a dramatický děj, který nepostrádá zvraty, napětí a plíživou temnotu, jež vás dokáže zasáhnout. Nechybí ani emoce a momenty překvapení. 

Závěrečná akce je ještě o level akčnější a dramatičtější než předchozí dějství. Temné a emotivní ukončení vás navnadí na pokračování velmi snadno. 

S čím můžete lehce bojovat?
  • Neobvyklá jména, jichž je v knize víc než dost. Ovšem nehodilo by se je měnit, jelikož k příběhu se víc než hodí a dotváří samotný promyšlený a spletitý svět, podpořený mytologií. 
  • Autorka se zaměřuje na atmosféru a děj, díky tomu náročnějším čtenářům mohou charaktery postav připadat plošší. Mezilidské vztahy jsou také umenšené s ohledem na akční verzi, někomu to bude vyhovovat, jiní si naopak mohou stěžovat, že nejsou dostatečně vykreslené. 
  • Některé zvraty nejsou dovysvětlené, čtenář si je musí domýšlet. Prostor pro fantazii je fajn, ale ne každému takový přístup vyhovuje. 
  • Autorka se snaží, aby nevznikala hluchá místa a nadbytečné texty, ale v pár případech vám může přijít, že vám něco uniká nebo neladí s časovou linií. 


Komu bych román doporučila? Určitě ne romantickým čtenářkám, které hledají oddechové čtení. Hříšní světci jsou napěchovaní akcí, napětím a emocemi a především jsou obestření poživačnou temnotou. Takže chcete-li ve stylu young adult fantasy něco důraznějšího, intezivnějšího a poživačnějšího, pak si nesmíte nechat publikaci ujít! 

Co na titul říká Chensie? Musím uznat, že tohle není přesně můj styl čtení. Mám ráda akční a temnější fantasy, ale námět mi nepřišel vhod. Přečetla jsem ho však jedním dechem a nenašla jsem nic, co by bylo možné vytknout, protože je prostě vážně neskutečně povedený. I když není pro mě, tak můžu s upřímností doporučit všem, které téma nadchlo a kteří chtějí fakt surovou a originální akci v temnějším pojetí! 


Anotace: 
Naďa žije v klášteře skrytém vysoko v horách a její život je vlastně k uzoufání nudný... nebýt toho, že v její zemi zrovna zuří válka a ona je zřejmě jediná, kdo může zvrátit její průběh a zachránit svou zem. Naďa je totiž nadaná zvláštní mocí – dokáže hovořit s bohy a oni plní její přání. Jednoho dne však na klášter zaútočí nepřátelský oddíl a Nadin život se od základů změní. Je nucena opustit svůj domov a své přátele a spojit síly s těmi, o nichž by ještě před pár dny přísahala, že je při prvním setkání zabije. Temná gotická fantasy přináší příběh dívky, netvora s temným tajemstvím a prince, jehož život se ocitne v ohrožení kvůli nekalým dvorním intrikám.

Nakladatelství: King Cool
Rok vydání: 2020
Žánr: Fantasy, Young adult
Počet stran: 384
Vazba: pevná s přebalem

Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.