Recenze: TONÍKŮV ZLÝ SEN (Ben Furman)

... a jak mu s ním babička pomohla



Mají vaše děti potíže s nočními můrami? Snad každý rodič si projde nočním buzením, kdy ho dítě vzbudí křikem nebo se jen posadí a kňourá. Je to běžná, ale pro děti stresující situace a bohužel není mnoho publikací, které by jim ukázaly, že se není čeho bát. Mezi hrstku patří i Toníkův zlý sen finského psychologa Bena Furmana, který si s tématem naprosto úžasně poradil a děti nejen uklidní, ale dopřeje jim krásný literární zážitek. Více v recenzi nebo také v článku nakladatelství Portál.


 



Jednoduché, svižné a atmosférické vypravování se odehrává v er-formě a snadno malé i větší čtenáře přiměje k pozornosti. Vcítí se do role malého Toníka, který trpí nočními můrami a dokáží pochopit jeho obavy, protože vše je velmi hezky a šikovně zobrazené. Ačkoliv je vyprávění prosté, tak má hodnotu a autor přesně ví, co zdůraznit a čemu se vyhnout, aby nezasahoval do nadbytečných detailů. Je vidět, že Ben Furman má zkušenosti, jak se psaním, tak i dětskou psychologií. 

 
Ústřední postavou je tedy malý Toník, který mívá noční můry. Ve snu se ho totiž pokouší zajet kamiony a on se samozřejmě bojí. Tatínek s maminkou už si neví rady, ale když Toníka hlídá babička, přijde na to, jak svému vnoučkovi pomoci a zbavit ho nočních můr. 

Ilustrace Mathiase Webera jsou opravdu krásné a navíc dokreslují prazvláštní atmosféru. Jsou laděné spíše do jemnějších tmavých barev, ale ačkoliv dílo tak získává lehce komornější nádech, tak nepůsobí nijak depresivně či smutně. Spíše kresby podpoří onu tajemnost noci a snů a přitom působí uklidňujícím způsobem díky použitým barvám.

 

Jak vás upozorňuje anotace, tak titul je také hodnotný v tom, že rodiče informuje o podstatě nočních můr a také, jak si s nimi poradit a pomoci svým dětem. Chcete-li svým dětem pomoci a sami se poučit, kvalitní titul vám poskytne vše potřebné, aniž by vás či vaše dítko zahltil. 

Ben Furman je finský psychiatr, psychoterapeut a kouč, jeden z inovátorů v přístupu zaměřeném na řešení. Ve Finsku má svůj televizní pořad, je mezinárodně uznávaným odborníkem. Jeho publikace byly přeloženy do mnoha jazyků. Česky vyšly jeho knihy Nikdy není pozdě na šťastné dětství a Nikdy není pozdě na spokojený tým. Zdroj: Nakladatelství Portál

Věřím, že babiččin přístup spolu s umem Bena Furmana pomůže nejen malému Toníkovi, ale i jiným dětem. Jako rodič, jehož děti občas trpí obdobnými nepříjemnými sny a nočními můrami, jsem tuto publikaci víc než přivítala a byla jsem nadšená, když se příběh nejen zalíbil, ale mohli jsme si díky němu se starším synem promluvit o tom, co jej trápí. O to snadněji se mu o tématu mluvilo a věřím, že už jsme společně díky této knize našli způsob, jak nad ošklivými sny vyzrát. Rozhodně doporučuji! 

 


Anotace:
Toníka trápí noční můra: V noci se na něj často řítí obrovské černé náklaďáky. Bojí se kvůli tomu chodit spát. Ani on, ani jeho rodiče si s tím nevědí rady. Jednou je Toník u babičky a prozradí jí, co ho trápí. A babička ví, jak na to..
Knihu doprovázejí informace pro rodiče o tom, co jsou noční můry a jak se s nimi dá pracovat.

Nakladatelství: Portál
Rok vydání: 2020
Žánr: Naučná literatura, Pro děti a mládež, Psychologie a pedagogika
Počet stran: 32
Vazba: pevná

Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.