Recenze: FALEŠ (Sibel Hodge)

Detektivní psychothriller 




Za recenzní výtisk děkuji Euromedia


Chci zakoupit titul Knižním klubu



Faleš má na svědomí anglická spisovatelka Sibel Hodge. V zahraničí má na svém kontě již množství knih, v České republice prostřednictvím Euromedia Group - Kalibr debutovala právě románem Faleš. Letos by jí měl u stejného nakladatelství vyjít ještě thriller Za tebou. 





Dynamické vypravování se odehrává v ich-formě a dělí se na dvě ústřední linie. První je ryze detektivní, pojednává o vyšetřování vraždy, která je na první pohled běžná, ale čím víc se detektiv noří, tím více je spletitější. Druhá linie je nazývána vždy názvem Ta druhá a je vyprávěním klasického sociopata, i když na psychologický román je to rozvedené ještě málo, přesto je to vážně šikovným ozvláštněním a zpestřením. 

Detektiv seržant Carter se s vámi dělí nejen o typické vyšetřování, kdy se vyptává, pročítá záznamy a navštěvuje místo činu, ale také o své soukromí. Snadno se vžijete do surovější verze detektivky, která je spletitá a zajímavá. 

Ta druhá je klasickým příkladem psychopata, který měl špatné dětství. Autorka zmiňuje psychologii, drží se daných stanov, které očekáváte a představuje vám emotivní a dramatický příběh mladé dívky, která postupem času dospívá. Díky této druhé linii máte možnost později nahlížet na práci detektiva a vnímat ji z jiné strany. Prakticky toho hodně odhadnete právě díky této křehké a dojemné nápovědě, která z románu vytváří opravdu silný příběh. 

Dějová linie se tedy točí kolem zesnulého Maxe. Detektiv zkoumá jeho život, vnímá, že ne všechno, co Max udělal bylo správné a že byly v jeho životě jisté situace, které mohly způsobit tu nejhorší pohromu. Jenže co když to nebylo tak, jak to na první pohled vypadá? Spletitost a propracovanost příběhu se do vás vryje spíše později než hned na začátku dynamického vypravování. Těžko říct, jestli vás bude víc bavit náhled na život sociopata nebo detektiva, ale obojí má své klady a dokáže zaujmout.


Závěr je náročnějším čtenářům jasný už po první kapitole, teď jen přijít na to, kdo je vrah a proč se vražda odehrála. Proč se zachránila jen Alissa, zatímco Max skončil tak, jak skončil. Nuže, v tomto případě se vám dostává nový úhel pohledu na lásku a sympatie a pokud pečlivě čtete, odhalíte možná zápletku dříve než samotný detektiv, ale i přesto... se vám nejspíš bude chtít zatleskat. 

Faleš je zvláštní především tím, co nabízí a jak to nabízí. Autorka zariskovala a vytvořila něco, co je sice svým způsobem odhalením, ale přesto vás udrží u čtení a nutí vás číst až do poslední věty. Jste-li čtenáři detektivních románů, nejspíš posoudíte knihu jako průměr. Ale nejste-li a máte chuť na thriller s detektivní linií, mezilidskými vztahy a dojemnými osudy, pak si rozhodně přijdete na své. 

Co na titul říká Chensie? Já jsem doufala, že bude příběh více thrillerový než detektivní. Upřímně, detektivní romány příliš nečtu, protože mě tolik nelákají. Pro mě byla detektivní linie trochu křest ohněm, četla se sice dobře, ale prostě to není něco, co bych četla s radostí. Oproti tomu příběh sociopata byl dojemný a zvárceně okouzlující, tato linie mě bavila nejvíc a myslím, že se jí autorce podařilo v rámci mezí vytvořit velmi šikovně, i když někdy mi to nepřišlo až tolik uvěřitelné. Faleš pro mě byla zajímavým a poutavým čtením, které mě z části bavilo, ale jinak vím, že už se k němu nejspíš nevrátím. 


Anotace: 
Existují tři verze jednoho příběhu: Vaše. Moje. A pravda… Max a Alissa mají pohádkový život – čerstvě oddaní, bláznivě zamilovaní a nechutně bohatí. Pak je Max v jejich vlastním domě ubodán, zatímco Alissa přežila, přestože byla v době vraždy doma. Jak to že unikla smrti? Rozběhne se vyšetřování. Krásná Alissa má kolem sebe spoustu přátel, kteří se jí snaží v truchlení po manželovi pomoct. Ale ne každý je ten, za koho se vydává… Pod povrchem se může skrývat hluboce zakořeněná žárlivost, tajemství nebo lži, a ne každá pohádka má šťastný konec.

Nakladatelství: Kalibr
Rok vydání: 2020
Žánr: Thrillery, detektivky
Počet stran: 272
Vazba: pevná s přebalem

Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.