Recenze: JE TO NA TOBĚ (S. K. Wright)

Vzrušující a zneklidňující thriller v originálním podání



Za knižní dar děkuji Bookmedia!
Chci tento titul zakoupit.


Anglická spisovatelka debutovala se svým thrillerem Je to na tobě a vyrazila čtenářům dech. Ačkoliv se jedná o young adult zařazení, tak zbystřete, protože na své si přijdou nejen cíloví milovníci knih. Precizní debut vyšel letos u nakladatelství Bookmedia, zatímco v zahraničí si jej užívají už rok. Věřím, že tahle novinka se brzy stane velmi oblíbenou a řeknu vám proč.





Zatímco na zadní straně hlásá nápis Mrazivý young adult thriller se zneklidňujícím vyústěním, většina z vás by k tomu přidala ještě množství superlativů. Ač je styl psaní v ich-formě lehce křečovitý a v prvních kapitolách si někteří čtenáři budou zvykat na surovější a strozší vypravování, tak koncept je velmi nápaditý. 

Jelikož se dějová linie odehrává v dnešní době, autorka neopomenula posty ze sociálních sítí (pokud se nepletu, tak přímo Facebook a Instagram). Narazíte na kapitoly, skládající se pouze z okének chatu, nebo z článků na blogu Bezva bystrý blog od Anonymního uživatele. Na své si přijdou i milovníci klasických dopisů a psaníček. A v neposlední řadě hrají prim také deníkové záznamy, psané taktéž v ich-formě, odkrývající hezky postupně stejně jako příběh tajné a kýžené zvraty... 

Ale začněme pěkně od začátku. V románu vás vítá na první pohled zmatený prolog, který je pro vás španělskou vesnicí až do samotného závěru knihy. Pokud mohu prozradit, tak svým způsobem se jedná závěr i začátek stejně jako samotný konec. Skvělé propojení ve stylu uroboros (starověký symbol zobrazující hada, který sám sebe požírá. Návaznost na začátek a konec.).

V první kapitole se setkáváme s ústředním hrdinou Lukem a jeho kamarádem Robem. Ti dva se perou, ačkoliv je to spíše hra, tak krev teče. Ještě v pátek byli společně na párty a nyní v pondělí si v zápalu bojové hry hrají na akční hrdiny a dávají si zabrat. Boj přeruší až pan učitel Abdhul, za kterým přichází policisté... 

Eva totiž zmizela a sedmnáctiletý Luke je hlavním podezřelým. Luke nemá zrovna růžový život a tak se snaží, seč může, aby na lukrativní škole pro bohatší studenty přežil. S Robem jsou přátelé, ale společně je pojí také tajemství... Jenže těch tajů bude v knize ještě nespočet, máte se nač těšit. 

Trochu nehezky předložím, díky bohu, že je Eva mrtvá, protože byla chodícím klišé příběhu. Chytrá, všemi obdivovaná a velice oblíbená dívka, která na čas dělala dokonce i modelku a měla ty nejlepší známky. To je asi jediné, co vám může pít krev, protože ostatní hrdinové jsou na rozdíl od Evy uvěřitelní a mnohem reálnější. Eva však také hodně skrývala. Ten, kdo má její deník, si tedy rozhodně přijde na své! 

Dále se mimo Luka a Roba seznamujete také s detektivem inspektorem Jacksonem, který vraždu vyšetřuje, a jeho dcerou Caroline, rozhodnutou přijít na všechno na vlastní pěst. Nesmím opomenout ani Siobhan, Evinu nejlepší kamarádku, která i po smrti nedá dopustit na její památku.


Dějová linie má úžasnou atmosféru a skvěle přibližuje svět sedmnáctiletých teenagerů. A to nejen se všemi peprnostmi, láskou i humorem a výzvami, které příběh zpestřují, ale i jistou kontroverzí. Zatímco v první polovině knihy se začítáte, poznáváte a propadáte se hlouběji, tak ve druhé polovině už jste v takové fázi, že napětí je takřka hmatatelné. Neustále se objevují nové zvěsti, odkrytá tajemství, zvraty a zatáčky, které vás svádějí různými směry až nevíte, pro který se rozhodnout. Strhující příběh tak nabírá na obrátek a věřím, že pár překvapení vás rozhodně odzbrojí. 

Co se týče závěru, tak je naprosto perfektní. Autorka si udržela po celou dobu laťku a ve vší reálnosti vám představuje něco, co by se možná mohlo stát, protože lidské osudy jsou sami kolikrát pěkně zamotané. Její promyšlené a spletité tahy vás jednoduše přivedou až k vyústění, které pro vás předpokládám bude stejně nepředvídatelné a nečekané jako pro mě. 

Žánr young adult se obvykle pyšní thrillery, které jsou jako oblázky. Zcela omyté a zbavené hran, aby se cílový čtenář nezranil. Ačkoliv S. K. Wright bere ohledy, tak v žádném případě nezakrývá skutečnost a servíruje vám svůj příběh bez odlehčení takový, jaký je. Pohlcující, překvapivý, vzrušující a rozhodně mrazivý a zneklidňující. Užijte si čtení, protože tohle je vážně pecka! 

Co na titul říká Chensie? Chvilku mi trvalo, než jsem si zvykla a propadla se do knihy. Ale jakmile se to stalo, hltala jsem stránky. Indicie, závěry, důkazy, životy hrdinů, všechno, co mi autorka předkládala a lákala mě dál a dál bylo naprosto perfektní. Moc jsem si thriller užila, překvapená jsem byla mnohdy až neskutečně. Fakt mě některá fakta silně zaskočily. Co se týče závěru, tak je naprosto úžasný. Jediné, co mi vadilo, byla Eva samotná. Přišla mi hrozně nesympatická a ano, byla jsem ráda, že je po ní, ale za to jsem si oblíbila jiné... No, však poznáte sami. :))


Anotace: 
Les tolik zkrásněl, ztemněl teď, já ale slíbil, musím jet…
Evu všichni milují. Když je její tělo nalezeno v lesích, každý si klade jen jedinou otázku: kdo to mohl udělat? Musel to být Luke, její přítel. Měl motiv, příležitost, a dokonce i policie už se o něj v minulosti zajímala. I přesto, že je obrázek neúplný, vše do sebe zapadá. Postupem času ale vyplouvají na povrch další stopy, které celou záležitost mění. Kdo je tedy vinen? Je na vás, komu uvěříte… Kniha odráží předsudky společnosti k lidem z nižších vrstev a poukazuje na to, jak velký vliv mohou mít.

Nakladatelství: Bookmedia
Rok vydání: 2020
Žánr: Young adult, Thriller
Počet stran: 
Vazba: pevná s přebalem

Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.