Recenze: ZOMBÍCI... ZUBATÍ MAZLÍČCI! (Ondřej Frencl)

Zombie dobrodružství finišuje! 




Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Grada
Chci zakoupit tento titul!


Český ilustrátor Ondřej Frencl je tvůrce komiksů s námětem zombie. Jeho komiksový debut vyšel v roce 2015 s názvem Zombíci... První hryznutí! Pokračování Zombíci... Zákaz krmení! následvalo v témže roce, ale na třetí díl si čtenáři museli počkat až do letoška. Zatímco první díl vyšel ještě přímo pod nakladatelstvím Grada, oba novější díly již vydalo nakladatelství Bambook - Grada.

 



Zombíci... Zubatí mazlíčci je tedy prozatím závěr trilogie, alespoň tak usuzuji z dovětku na poslední stránce, do kterého autor vložil emoce i trochu osobní zpovědi. Samotný projekt Zombíci začal vznikat již v roce 2010, od té doby se samozřejmě rozrostl a nyní máte nejspíš možnost znovu prožít něco peprnějšího a zábavného. 

Vše začíná ve výzkumném ústavu, i když vlastně ne. Všechno začalo o mnohem dříve již v prvním díle, kdy začala vznikat parta přátel, jež se brání před zombie. V tuhle chvíli už je parta poměrně početná a dochází jim zásoby. Jestli jste nečetli předchozí díly, budete se samozřejmě hůře orientovat a také vám bude spousta předchozího dobrodružství chybět. Ale vraťme se na začátek knihy, tedy do výzkumného střediska, kde se zombíci rozrůstají jako plevel. 

 

Je jasné, že s ohledem na námět je i styl psaní o něco volnější, lidovější a tak trochu si nebere servítky, ačkoliv není vulgární. Autor píše zajímavě, stručně a snadno dokáže příběh vytvořit nejen ilustracemi, ale také svými slovy. 

Zábavné, nebezpečné a napínavé dobrodružství ve stylu zombie se drží klasického námětu, ale je jemnější než v tvorbě pro dospělé a tak se nemusíte obávat zakoupit titul dětem od patnácti let, které mají téma v oblibě a pro strach mají uděláno.

 

Ústřední hrdinové jsou stále v pohybu, dynamický děj je šikovně podaný, takže jste drženi v příjemném napětí a střídáte prostředí. Jednou je to ulice, jindy hřbitov, v další se ocitáte spolu s Frantou v budově, kde prohledáváte sklady. 

Co se týče ilustrací, tak jsou velmi povedené. Snadno rozpoznatelné, autor dává důraz i na detaily a je celkově vidět, že si dal záležet. Nejsou nadbytečně ostré, ale působí upřímným, autentickým dojmem a mají osobitý šmrnc. Laděné jsou do tmavších barev, převažuje zelená a hnědá.

S ohledem na téma i ztvárnění bych knihu doporučila starším dětem, které mají komiksy rádi. a námět je zajímá. Určitě je příběh potěší, možná se budou i trochu bát a rozhodně budou napjatí. Užijte si čtení! :)

 


Anotace:
Bojíte se? Jste dobře schovaní? To je dobře, protože zombíci jsou úplně všude! Ale opravdu jsou tím největším problémem?

Nedostatek zásob donutí stále početnější partu kamarádů, v čele s Frantou, opustit bezpečí hradních zdí. Posledním místem, kde by se ještě dalo sehnat něco k snědku, je město, kde to všechno začalo. Ale jak se říká, větší město znamená víc zásob, víc zásob rovná se víc zombíků a víc zombíků znamená jen větší zábavu. Zbývá jen vymyslet, jak to všechno zvládnout.

A nové zombí dobrodružství právě začíná…

Nakladatelství: Bambook
Rok vydání: 2020
Žánr: Komiksy, Pro děti a mládež
Počet stran: 112
Vazba: brožovaná

Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.