Recenze: KRÁSA NOCI (Nina George)

Emotivní příběh plný lásky, hledání sebe sama a myšlenek k zamyšlení

Čtyři druhy soli. Sůl moře. Sůl slz. Sůl potu. Sůl vzniku světa, jak Gustav Courbert nazýval tmavé květy žen. (Str. 21)



Za recenzní výtisk děkuji Knihcentrum.cz
Knihcentrum.cz na FB


Chci zakoupit titul v eshopu Knihcentrum.cz



Německá spisovatelka Nina George už v České republice vydala od roku 2014 čtyři romány pro ženy. Prvním titulem se stal Levandulový pokoj, druhým z roku 2016 je Přístav naděje. V roce 2017 přišla na český knižní trh Kniha snů a letošní rok nakladatelství Moba vydalo Krásu noci





Poetické vypravování v er-formě se převážně zaměřuje na ústřední hrdinku Claire, ale také devatenáctiletou tajemnou Julii. S ohledem na použitý styl psaní má příběh okouzlující atmosféru, působí osvěžujícím a nadlehčeným dojmem, ačkoliv se týká dojemného a smutného života.

Na začátku knihy vás vítá Claire. Právě se obléká po nezávazném sexu s neznámým mužem. On má na prsteníčku prsten, ona také. Oba jsou zadaní a jejich setkání bylo ojedinělé. Claire je z toho smutná. Ke všemu v hotelovém pokoji ztratila něco, co pro ni bylo po mnoho let velmi důležité. Když se vrací ke svému muži, který se na ni dívá s láskou, má výčitky. Avšak ani její manžel není bez chyby. Má milenky a o čtyř Claire dokonce ví. On chtěl tři děti, ona žádné a tak se kompromisem stal jejich syn Nico. 

Láska mění chlapce v muže. A nešťastná láska v osobnost. (Str. 28)

Ačkoliv se autorka lehce rozepisuje, příběh je velmi čtivý a unáší vás proudem dál a dál. Poznáváte útrapy reálného života. Claire a Julie, jichž se dějová linie týká především, se setkávají již v závěru čtvrté kapitoly. Ale i Claire dotyčnou poznává... 

Kniha oplývá niterní intimitou, nejen fyzickou, ale také emocionální takřka až na dřeň. Autorce se podařilo vyrýt do příběhu duše, což vás opravdu spouta s jejich životy a až do konce románu je budete prožívat s nimi. 


Máte chuť na filozofický podtext, který vás nutí k zamyšlení? Řečnických otázek, vějiček i konstatování je v textu spoustu a oplývají kouzlem i emocemi. 

Co se týče lásky, tak ta je hmatatelná i abstraktní. Příběh se týká víc než romantické linie, splétá se s hledáním sebe sama. Nalezení životní rovnováhy a štěstí. Takových neobyčejných a dojemných titulů, zabývajícím se hlubokými myšlenkami a emocemi, nevěrou, mezilidskými vztahy, není mnoho a Nině George se svým způsobem podařilo ztvárnit krásné niterné dílo nejen o životě dvou žen. 

Každý okamžik našeho života má svůj původ v nejmenších rozhodnutích, k nimž došlo někdy jen před několika hodinami, někdy roky, často desetiletími. I dnes, v tento den, se udály věci a myšlenky, nepozorovaně nebo vědomě, a jiné budou jejich účinek rozvíjet. Ty z dneška se vynoří zítra nebo až za několik let, možná doženou k pláči, možná k smíchu, to nikdo neví, nikdo. (Str. 257)

Za mě tohle umělecké dílo v úplném závěru končí nejen nostalgicky, ale i úsměvně a plné naději. Cesta byla emotivní, strastiplná, neuvěřitelná a tvrdá, ale nádherná. To, co jsem díky Nině George zažila, mi vyrazilo dech. Chápu, že taková kniha se nezalíbí všem, což je obrovská škoda, ale ti, kteří ji vpustí do svého srdce, ty obohatí o nádherný a surový zážitek. 

Tento román je pro náročnější obecenstvo, které ocení jeho dojemnou a oduševnělou linii s hodnotnými vzkazy k zamyšlení. S pojetím lásky a života tak hlubokým, až se pro některé čtenáře stává nesnesitelným. Opravdu se nejedná o dílo, které by bylo jednoduché přečíst. Je komplikované, jedinečné, okouzlující a stojí za to tento dojemný počin prožít až do samého konce. Věřím, že na vás udělá nezapomenutelný dojem, stejně jako na mě.



Anotace: 
Jaké je milovat? A jaký je pocit být milován? Jak člověk pozná a ví, že je to opravdové?

Semestr skončil, začínají zasloužené dva měsíce volna. Claire, pětačtyřicetiletá profesorka na prestižní univerzitě, z taxíku pozorovala ženy v pařížských ulicích. Kolik tajemství zamlčují? Kolik milenců, nemilenců, kolik nevyplakaných slz? Kolik nevyslovených, neuskutečněných nápadů? Uznávaná pařížská etoložka po dvaadvaceti letech manželství stále víc a víc touží po tom, aby cítila, že žije, ne že pouze existuje.
Devatenáctiletá Julie zase čeká na něco, co rozpálí její nitro – opojení životem, odvahu, vášnivou lásku. A protože osud píše své vlastní příběhy, právě Claire a Julie mají strávit žhnoucí léto na pobřeží Bretaně – s Claiřiným manželem Gillesem a synem Nicolasem, který je zároveň Juliiným přítelem.
Zde, na konci světa, obě tak rozdílné ženy objevují opět chuť do života a spalující, mořem vonící vášeň. Nikdy už nebudou stejné jako dřív. A způsobí jejich proměnu pouze slunce, písek, moře a sůl?

Nakladatelství: Moba
Rok vydání: 2020
Žánr: Romány pro ženy
Počet stran: 294
Vazba: pevná



Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.