Čtenářská výzva 2019 - ukončena

Stejně jako v předchozích letech 2016 (článek), 2017 (článek) a 2018 (článek) i letos jsme se s Wish účastnily Čtenářské výzvy podle Databáze knih! Letošní rok jsem se zaměřila převážně na české autory a také žánrový rozhled, takže se mi výzva neplnila nejlépe. Nuže, posuďte sami. :) Čtenářskou výzvu 2019 se mi podařilo splnit pouze na 75% a přečetla jen 15/25 knih, co se výzvy týkaly.





1. Kniha, jejíž název je v rozkazovacím způsobu

KLUCI NETANČEJ! (Petra Stehlíková)
Předsudky stranou, kluci tančej! Titul české autorky vyšel u nakladatelství Portál jako young adult příběh se třemi ústředními vypravěči. Tím nejpodstatnějším protagonistou je jedenáctiletý Tom. Milovník baletu má vážně talent a prožívá dobrodružství, které vás rozhodně nebude nudit. Více v recenzi. 

2. Kniha, která má lichý počet stran

LÁSKA A TETOVÁNÍ (J. D. Hawkins)
Americký autor J. D. Hawkins v České republice debutoval s titulem Hvězdný šéf. Láska a tetování z nakladatelství Baronet sice laťku nezvedla, protože se nepohybovala v prostředí, které je pro romány méně typické, ale přesto měla sílu si své čtenáře získat. Teo a Ash zažijí opravdu žhavý románek! Více v recenzi.

3. Kniha, ve které hraje důležitou roli hudební nástroj

TISÍC DOKONALÝCH TÓNŮ (C. G. Drews)
Aneb když se vášeň změní v posedlost. Ústředním hrdinou young adultky z nakladatelství Slovart - #Booklab je Beck, jehož život je samé utrpení. Surová atmosféra bez příkras, silně emotivní příběh a bolestivé rozuzlení. Byla jsem oslněná a zničená příběhem, který mi takřka vzal srdce. Hudba nikdy nebyla srdceryvnější... Více v recenzi. 

4. Cestopis

CESTOU NECESTOU, LÁSKO (Zuzana Kalousová)
Netradiční cestopis, popisující dospívání, lásky a oslavu života, je debutem české autorky Zuzany Kalousové. Dílo vyšlo u nakladatelství Formal Group a ač náročnějšího čtenáře nenadchne, tak nenáročným čtenářkám zprostředkovává zajímavou cestu plnou přátelství i milostných avantýr. Více v recenzi. 

5. Kniha od ženské autorky s mužskou hlavní postavou

KING (T. M. Frazier)
Podle všeho se jedná o první román nového nakladatelství Ocelot, jehož tituly jsou k zakoupení pouze skrze Megaknihy.cz King je kontroverzní milostný román plný tvrdosti, vášně a tajů. Drsný hrdina si nebere servítky a Doe je tajemná neznámá. Pokud máte chuť na příběh plný vulgarit, sexu a drsné lásky, tak rozhodně potěší. Více v recenzi. 

6. Kniha, která má v názvu kalendářní měsíc 


7. Kniha, která vás zaujala svou obálkou

TOHLE JE MOŘE (Mariana Enriquezová)
Ilustrace je plná peříček, zobrazení moře a neobvyklosti. Moře informací a neobyčejnosti, nadhledu a filozofování vás čeká i uvnitř. Kniha je na pomezí magického realismu a fantasy, dokáže vám pořádně zamotat hlavu a přitom vás okouzlit. Zkrátka rockové legendy ze zcela jiného úhlu pohledu. Více v recenzi. 

8. Kniha od asijského autora


9. Kniha, která má na Databázi knih v době čtení méně než 10 komentářů

ALFA BOSS (Alexander Stainforth)
Alexander Stainforth se zaměřuje na romány pro ženy. Odvážil se vstoupit také do vln lgbt žánru v dospělém provedení se svým románem Boss. Alfa Boss je prakticky pokračování i finále dilogie, která se zaměřila na milostný vztah a život dvou mužů. Čeká vás nejen romance, ale i drama! Určitě počin, který čtenářům daného žánru nesmí chybět v knihovničce. Více v recenzi. 

10. Kniha od současné české autorky

NOC, KDY PADALY HVĚZDY (Radka Zadinová)
Druhý díl série Ranč U Sedmi strak je velmi slibným a milým pokračováním. Ani jsem nepředpokládala, že si mě tak získá, když mi z Knihcentrum.cz dorazil. Každý román série vypovídá o jiné hrdince a přitom se dotýká předchozích hrdinů a odehrává se na stejném ranči. Opravdu pěkně zobrazený reálný svět v sobě skrývá první lásky, ale i stresy a starosti dospívajících, kteří nemají klasické problémy. Více v recenzi. 

11. Kniha, jejíž děj se odehrává v Ostravě

STŘÍPKY ČASU (Petra Slováková)
Velká škoda, že Střípky času jsou young adult počinem, protože jinak by vážně potěšili všechny dospělé čtenáře, toužící po noir fantasy s romantickými prvky. To by byla rozhodně pecka. Titul vyšel u nakladatelství Host a je vážně neobyčejný, čtivý a chytlavý. Příběh Jany a Petra je hodně neobvyklý, dramatický a nebezpečný a stojí za to. Více v recenzi. 

12. Kniha, která má v názvu slovo kniha

KNIHA ŽIVOTA (Deborah Harkness)
Fantasy trilogie Čas čarodějnic vyšla v novém filmovém vydání u nakladatelství Laser pod Euromedia Group. Četla jsem ji poprvé a musím uznat, že Deborah Harkness napsala nejen milostnou trilogii, ale také pořádně promyšlenou, propracovanou a spletitou, plnou tajemství, historie a fascinujících zvratů. Byla jsem hodně překvapená, co může vzniknout, když má člověk fantazii, literární um, smysl pro detail a fascinaci v historii. Více v recenzi. 

13. Kniha autora jehož jméno i příjmení začíná na stejné písmeno

IKO (Marissa Meyer)
Tak tady jsem prostřednictvím Palmknihy.cz šlápla vedle. Komiks se podle všeho vztahuje na sérii Měsíční kroniky, kterou jsem nečetla. Ústřední hrdinka byla silně sebejistá, samostatná a ryze akční. Mně osobně příběh nenadchl, i když byl velmi pěkně ztvárněný a zajímavý. Zřejmě tituly Marissy Meyer nejsou pro mě. Více v recenzi. 

14. Kniha o vašem oblíbeném místě, zemi

MĚSTO PŘEŽIVŠÍCH (Thomas Thiemeyer)
První díl trilogie Evoluce mě fakt dostal. Letadlo, které ztroskotá se svými pasažéry v budoucnosti, bez možnosti návratu, neobvyklých tvorů a bez technologie je prostě námět k sežrání. Dystopie jsou mou slabostí a tuhle young adult z nakladatelství Bookmedia jsem si oblíbila hned v prvních kapitolách. Více v recenzi. 

15. Kniha od autora, který napsal více než 20 knih

KVAZI (Sergej Lukjaněnko) 
Vánoční dárek od Wish byl vážně atypickým čtivem, protože detektivky obvykle nečtu, ale neotřelý zombie námět jsem si nenechala ujít. Nakonec mě titul až tak nezasáhl, i když měl sílu si mě u čtení udržet. Kdyby nebylo politikaření a náboženských prvků, autor šel o něco víc na dřeň, nejspíš bych byla vážně paf. Více v recenzi. 

16. Kniha s oxymórem v názvu


17. Kniha, jejíž děj se odehrává ve vězení


18. Kniha, která obdržela Man-bookerovu cenu


19. Kniha poprvé vydaná v roce 2019 (nová kniha)

ZLODĚJ (J. R. Ward)
Šestnáctý díl Bratrstva černé dýky, který vyšel u nakladatelství Baronet, je prostě úžasný. Jako skalní fanynka,  milovnice fantasy světa, který perfektní autorka J. R. Ward vložila do reálného prostředí, jsem neodolala a přečetla si pokračování. U BCD není o čem debatovat, buď je miluješ nebo si je přečti, abys je milovat začala. Více v recenzi. 

20. Kniha s černobílou obálkou

SÁM MEZI VŠEMI (Katrin Walldová)
Lgbt debut české autorky Katrin Walldové v sobě skrývá dramatický příběh plný emocí, leč možná trochu přitažený za vlasy. Ovšem taková kontroverzní témata jsou třeba a autorka na svém projevu pracuje. Já začínající autory, především v tomto žánru, ráda podporuji. Jejich odvaha vyjít na světlo s něčím, co může být pro někoho silně kontroverzní a pro jiného opravdu přitažlivé, je prostě obdivuhodná. Více v recenzi.


Jak jste na tom s Čtenářskou výzvou na databázi knih vy?
Budete se účastnit v tomto roce? :)

Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.