Recenze: ZLODĚJ (J. R. Ward)

Neodolatelný 16. díl Bratrstva černé dýky


Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Baronet.

Chci zakoupit tento titul.


Paranormal romancí v České republice příliš nenajdete, ať už se jedná o české tituly či překladovou tvorbu. Nakladatelství Baronet tuto mezeru zaplňuje výtečnou sérií s názvem Bratrstvo černé dýky, protože díky stylu psaní, propracovaným charakterům a spletitosti potěší nejen nenáročné, ale i náročnější čtenáře. 

Baronet zřejmě velmi dobře ví, jak české fanynky lpí na příbězích bojovníků Bratrstva černé dýky a proto nám dopřává nejen sérii, ale také spin-off Odkaz černé dýky. Třetí díl Odkazu černé dýky Zběsilost krve vyšel nedávno - Peyton vám ukázal, zač je toho loket, že? A nyní nás konečně omračuje již šestnáctý díl, ve kterém se vrací Vishous...




Pravda, šestnáctý díl a stále sérii fanaticky zbožňujete a říkáte si, že nejspíš spácháte sebevraždu, pokud autorka přestane psát a Baronet vydávat. Nejste jediní, BCD má mnoho fanatických fanoušků a já rozhodně patřím mezi ně. Proto je pro mě těžké ukočírovat nadšení, ale i tak se vám budu snažit objektivně zhodnotit žhavou novinku. 

Mezi nejpodstatnější rysy BCD patří styl psaní, který je výrazný, lehce nadnesený a přitom surový. Náramně se vám zalíbí, jak autorka (nebo překladatelka) používá ta správná slova, která vám dokážou zvednout tlak. Slovo prevít už je takřka kultovní a díky této osobitosti si vás série získala natolik, že po ní prahnete i při šestnáctém dílu. Báječné je, že si J. R. Ward dává na stylu psaní v er-formě opravdu záležet a předkládá vám nejen zajímavé popisy, ale také chytlavé hlášky. Tohle je jeden z prvků, který potěší náročnější čtenářky a přitom se čte hladce a dynamicky i nenáročnějším čtenářkám.

 

Není potřeba připomínat, že se Wardová vyžívá ve více dějových liniích. Ta spletitost je pohlcující i útrpná, protože spisovatelka nemá problém v tom nejnapínavějším přeskočit na další dějovou linku a lehce vás utlumit nebo vyburcovat k zešílení. Tyto linie jsou žádoucí pro dynamiku příběhu, ale i napětí. Každý má v BCD svého oblíbence a tak když vás nebaví jedna linie, těšíte se na další a víte, že kniha nebude jen o tom jednom, ale nahlíží na svět upíří rasy z mnoha úhlů a odkrývá taje. 

V tomto případě vás budou svou životní etapou provázet tyto osobnosti (Rozbalme prosím červený koberec, protože si to zaslouží):

Vishous
Všichni jej znáte jako inteligentního člena Bratrstva černé dýky, který má poněkud výživnější a temnější sexuální apetit, hrůznou minulost a slabost pro svou ženu Jane. Jenže ani V není neomylný a tak, když provede kolosální blbost, ten prevít se z toho skoro zhroutí... 

Jane 
Vynikající lékařka, která spolu s Manym a Ehlenou jsou veškerým zdravotnickým personálem krále i Bratrstva černé dýky. Jak dlouho ještě může ten neustálý kolotoč práce vydržet, aniž by nepadla únavou? 

Sola
Vzpomínáte si na Marisol? Taková malá a šikovná zlodějka s pistolí, která je nebezpečnější než byste čekali. Kdysi pracovala pro Benloise, ale poté, co ji Assail zachránil, musela odejít. Jenže teď se vrací na scénu a není jediná nebezpečná hráčka, která srší nebezpečností...

Assail 
Narkoman a dealer se dal na odvykání a víme, že mu to moc nejde. Jeho tělo se zhroutilo a on přišel o rozum. Je na pokraji smrti a začíná se debatovat o tom, že by možná bylo vhodnější se rozloučit.

Co se týče novinářky Jo, jejíž osud se začal řešit v předchozím díle, mohu vám říct, že ani v tomto příběhu se nedočkáte úplného řešení.

Nejbáječnější je, že Throe se skutečně rozhodl a přichází s novou ničivou zbraní, která je tedy opravdu působivá. Kam se hrabe Omega a jeho bezdušší. Tohle, co J. R. Ward nejspíš prolétlo hlavou jako noční můra všech bratrů, je velmi příjemná změna a ačkoliv jsem měla obavu, že se děj nebude ubírat správným směrem a pokazí to uvěřitelnost a přirozenost příběhu, tak jsem spokojená. Má špatná očekávání se nenaplnila a já věřím, že i vy budete spokojené. Můžeme se tak těšit na nový střed zájmů, boje a hrůzy.


Co se týče odhalování... Nuže, kdo nečetl rozhovory s J. R. Wardovou, tak bude opravdu hodně překvapený. Na povrch vychází něco, co už především Vishousovi, dlouho vrtalo hlavou. A to je zřejmě to nejpodstatnější pro celou rasu...

Zřejmě není potřeba vyjadřovat se k romantickým a erotickým prvkům. Přijdete si na své jako vždy. Té lásky je tam dostatečné množství pro všechny a pokud netoužíte po erotickém románu, ale chcete něco víc, tak další množství propracovaného děje, lákavých kliček a neotřelých zvratů je právě pro vás! Nesmím opomenout skvělý humor a dokonce i vtipné zvraty, kdy jsem se zasmála i já. Škodolibě a přímo od srdce, protože některé představy už člověk z hlavy nevyžene.


Doporučuji Zloděje? Samozřejmě. Všemi deseti. Další část mozaiky s názvem Bratrstvo černé dýky je prostě neuvěřitelné a naprosto báječné. Nedá se ani debatovat o tom, zda je pokračování potřeba - ono skutečně potřeba je, protože pro fanoušky je to kyslík i voda, kterou potřebujeme k životu. Nejtěžší je návrat zpátky do reality, když knihu dočtete...


Co na Zloděje říká Chensie? Nejspíš jste mé nadšení cítily z celé recenze, protože tohle byla opravdu zase jízda. I když mi přišlo, že Vishous je nějaký domestikovanější a to mě pobavilo. Zřejmě mu Jane trochu přitáhla otěže. Kdybych řekla, že mě bavilo být zpátky v Caldwallu, nebyla by to pravda - pro mě to byl výlet mimo realitu, který mi posloužil jako relaxační víkend ve wellness. Teď zas můžu čelit realitě a nedočkavě se třást na další střípky mozaiky... Děkuji autorce za zážitek a Baronetu za vydávání mé top paranormal série. 

Anotace: 
Poté, co se Bratrstvo spojilo s Bandou bastardů, je víc než kdy dřív odhodláno vymazat Vyhlazovací společnost z povrchu země. Jeho členové se vzpamatovávají z poslední bitvy se zbytky bezduchých a zjišťují, že boj proti nepřátelům ještě zdaleka neskončil.

Throe, Xcorův bývalý zástupce, pomocí prastaré knihy svolává novou armádu, vytvořenou mocností ještě nebezpečnější a horší než Omega.

A členy Bratrstva černé dýky teď čekají těžké zkoušky doma i na bojišti.

Nakladatelství: Baronet
Rok vydání: 2019
Žánr: Paranormal romance
Ze série: Bratrstvo černé dýky 16.
Počet stran: 439
Vazba: pevná s přebalem

Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.