Recenze: ZBĚSILOST KRVE (J. R. Ward)

Ryzí upíří vášeň


Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Baronet.

Baronet na FB

Chci zakoupit titul!


Konečně je to tu! Třetí díl spin-off série Odkaz černé dýky, která se jako vedlejší linie váže k sérii Bratrstvo černé dýky. Pokud si chcete přečíst paranormal fantasy, týkajíc se upíří rasy, zasazené do reálného prostředí Caldwallu, pak po románech rozhodně sáhněte! 

Varování: Recenze může obsahovat spoilery z předešlých děl. 


J. R. Wardová opět okouzlí svým stylem psaní, který potěší i náročnější čtenáře. Ačkoliv je místy nadnesený, tak působí surové a upřímně. Vyváženě sepsala děj, popisy i myšlenky. Kupodivu se nesetkáte s vulgaritami, ale spíše klením, kterému jistě náramně podléháte. Slovo prevít je už takřka legendární v této sérii. 

Jelikož se dějová linie dotýká i předešlých dílů jako je Polibek krve a Přísaha krve, takže je opravdu nutné si díla nejprve přečíst. Nedoporučuju číst na přeskáčku. 

Tentokrát se spisovatelka zaměřila na čtyři ústřední hrdiny, dá-li se to tak říct. Mezi ně patří bohatý playboy a vtipálek Peyton, tajemná drsňačka Novo, tichý a citlivý Ruhn a v neposlední řadě také významný králův právník Saxton. Jak je u Wardové zvykem, každý charakter je výrazný a něčím se liší. Ačkoliv je pravda, že některé se mohou určitými prvky podobat předešlým postavám. Přesto každý hrdina oplývá působivým psychologickým profilem i s houževnatou minulostí. 

Peyton nemá na růžích ustláno, jak by se mohlo zdát. Jak víte, tak jeho platonická láska mu dala vale a vybrala si Craiga namísto jeho. Nese to těžce, navíc mu otec doma pořádně zatápí a připravuje pro něj budoucnost, se kterou je pro Peytona těžké se sžít. Jediným světlým bodem se pro něj kupodivu stává... 

Novo je drsňačka v kůži, která na sobě tvrdě maká. Doteď jste netušili, odkud pochází a jaká jsou její temná tajemství. No, tak to budete ještě valit oči, protože tahle tvrdá květinka si prožila své a vážně se v tom docela plácá. Potřebuje se o někoho opřít, aniž by si to uvědomovala, ale o koho? 

Nenápadný a převážně mlčenlivý Ruhn se v Bratrstvu ocitl teprve nedávno. Jeho příběh je potažený tajemstvím. Proč se cítí jako obr v domečku pro panenky, když bydlí s Bratrstvem? Ačkoliv je pro Rhagea jako syn, zachránit ho nejspíš může jen skutečná opora a pochopení... 

Saxton je Wrathova pravá ruka. Vztah s Blayem vzal za své a vážně pro něj není snadné se s ním potkávat, především když Blaylock žije s jeho bratrancem. Srdci neporučíš. Co všechno se musí stát, aby konečně mohl být sám sebou a šťastný? 

Bratři se v této knize příliš neobjevují a to kupodivu platí i pro cvičence. Většina děje se točí kolem ústředních postav, které vás zanáší i mimo Vishousův mhis. Řeší se nejen problémy s bezduchými, ale i s bezocasými krysami - lidmi. 

Dějová linie je dynamická, nepostrádá dramatické zvraty a erotické scény, které nejsou přehnané. Není jich tolik, aby vás to zcela pohltilo. Kniha má stále svůj příběh, zaměřený nejen na fyzické uspokojení potřeb, ale také na duševní řešení problémů. To je na tom právě to krásné, poznávání životů, které se po takové době zdají víc než skutečné, pokud jste v sériích jako doma. 

Zběsilost krve má náboj jako vždy a snadno se tak dostanete až do finiše. Nutno podotknout, že se určitě těšíte, jak tohle všechno dopadne. Ještě vás čeká ještě pár neotřelých zvratů a emotivnější konec, který potěší romantické čtenáři, jež chtějí něco sladkého jako tečku na závěr. 

Knihu nedoporučuji číst jako samostatný díl, pokud neznáte Odkaz černé dýky a Bratrstvo černé dýky. Bez znalosti předchozích románů vám příběh nic moc říkat nebude. Zběsilost krve určitě nesmí chybět fanouškům Bratrstva černé dýky a já vím, že vás je opravdu spousty. Určitě si přijdete na své! 

Co na Zběsilost krve říká Chensie? Upřímně, Peyon a Novo nebyli mými favority a proto mě jejich příběh nelákal tak moc, jako to bylo v případě Axe nebo Craega. Navíc mi v tomto případě chyběl motiv, proč by dané postavy měly jít k sobě. Nepřišlo mi to až tak přirozené jako v předchozích dílech. Líbilo se mi, že se autorka rozhodla děj trochu rozvést i do stran a ten svět udělat ještě skutečnějším. Ale tak nějak šlo válečné úsilí stranou a to mě překvapilo. Škoda, že tam bylo tak málo bratrstva. Budu si na ně muset počkat do příštího dílu. Osobně se mi zdá tento román o něco slabší než předchozí díly. Ne všechny knihy ze série se mi staly tím pětihvězdičkovým potěšením, což je jasné, pokud dávám přednost jiným hrdinům. Každý máme v Bratrstvu své oblíbence, takže... Jak by řekl Saxton, srdci prostě neporučíte. I tak to byl báječný výlet do známých míst a jsem nadšená, že mám Zběsilost krve doma. Další kousek skládanky do mé představivosti a posedlosti sérii BCD. :D Pokud J. R. Ward jednou přestane psát a Baronet vydávat, tak asi spolu se mnou pár čtenářek spáchá pomyslnou knižní sebevraždu. :D 


Anotace: 
Upíří aristokrat Peyton se domnívá, že našel dokonalou partnerku – dokud se nezamiluje do jiné. A když jeho ukvapené rozhodnutí v boji s nepřítelem ohrozí život jiné cvičenky, musí se Peyton smířit s myšlenkou, že jeho budoucnost i srdce patří ve skutečnosti té druhé.

Novo má jakožto žena ve výcvikovém programu Bratrstva černé dýky pocit, že je nezbytné stále se přede všemi prosazovat – a nestojí o rozptylování v podobě lásky. Když se ale ukáže, že Peyton zdaleka není jen bohatý playboy, musí se konečně vyrovnat s tragédií, která ji zlomila na duši a uzavřela ji před láskou.

Zatímco ti dva zápolí s Novinou minulostí a Peytonovou přítomností, musí se i jiný pár potýkat s erotickým vztahem, který je bezprecedentní – a možná i skandální.

Saxton, který utrpěl zklamání v lásce, v sobě nalézá hlubokou náklonnost k Ruhnovi, novému členu domácnosti. Bude však i druhý muž ochotný zabývat se jejich vztahem? Nebo uzavře svou mysl i srdce před tím, co může být pravá láska… a připraví tím Saxtona o všechno?

Nakladatelství: Baronet
Rok vydání: 2019
Žánr: Fantasy, Romány pro ženy
Ze série: Odkaz černé dýky
Počet stran: 408
Vazba: pevná s přebalem

Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.