Čtenářská výzva 2017

Na databázi knih proběhla roční knižní výzva. Jak jsme dopadly? Nebylo to jednoduché ani letos, ani minulý rok - Čtenářská výzva 2016. A jelikož už teď víme, co nás čeká ve Čtenářské výzvě 2018, tak ani letos to nebude žádný med kvůli specifickým tématům. Dá to pořádně zabrat, ale o to víc nás to baví, že? Více na Čtenářská výzva...



1. Kniha, která je starší než čtenář


Chensie: PŘÍBĚH O TŘPYTIVÉ ROVINĚ – William Morris (Černý Drak)
Ačkoliv v ČR vyšla v roce 2016, tak první vydání je z roku 1891 – uznáte mi to? Já sobě ano. Útlá knížečka o 156 stranách patří mezi základní stavební kameny fantasy žánru.



2. Kniha, která je autorovou prvotinou


Chensie: VŠECHNO, ÚPLNĚ VŠECHNO – Nicola Yoon (Jota)
Romantický příběh s důmyslným tématem a hlavně nápaditým a originálním zpracováním byl dokonce v roce 2017 i zfilmován. První elektronická i tištěná verze vyšla v roce 2015, ale v roce 2017 jste měli možnost zakoupit si ji s filmovou obálkou.




Wish: NEBE JE VŠUDE – Jandy Nelson (CooBoo)
Romantický příběh s příchutí smutku. Jedna holka, dva kluci, pošahaná rodina a mrtvá sestra. Nebylo to špatné, dokonce to bylo prokládáno originálně pojatými myšlenkami hlavní hrdinky, ale vzhledem k tomu, že jsem už předtím četla autorčinou druhou knížku, ze které jsem byla nadšená, bylo pro mě „Nebe“ spíš „čelem vzad“.



3. Kniha, která má na databázi méně než 500 hodnocení


Chensie: NEDEJ SE – Rainbow Rowell (Yoli)
Proč jsem si pro tuto kategorii vybrala právě titul této autorky? Proč ne. Nedej se vyšlo v roce 2016 a bylo velkým požehnáním pro všechny fantasy yaoisty. Romantická zápletka se totiž týká homosexuálního páru, o kterém Rowellová psala ve svém méně povedeném díle FanGirl. Mimochodem obě knihy byly vánočním darem od Wish. ,o)




Wish: HRA O TĚLO – R. L. Stine (Signet)
Vzpomínka na dospívání. Tak trochu guilty pleasure. :) Těmito brakovými brožovanými miniknížkami mě zásobovala tehdejší kamarádka. A Hra o tělo ve mně zanechala tak silné pocity, že jsem se k ní po letech musela vrátit. Už to nebylo tak děsuplné jako tehdy, ale i tak mě to bavilo. Muset hrát hru na schovávanou s mrtvým klukem na jeho narozeniny a dávat si sakra bacha, aby vás nezapykal a neposedl na rok vaše tělo... no nechte si to ujít. :)



4. Kniha odehrávající se v budoucnosti


Chensie: BEZ ŠANCE – Neal Shusterman (Knižní klub)
První díl dystopické série z roku 2016 některé nadchnul a jiné znechutil. Já měla k titulu především jednu výtku. Dílo bylo založené na utopické myšlence a tím ubíralo dystopickému světu na upřímnosti. Napsáno bylo skvěle, kdekoho zaskočila surovost a necitelnost. Hodnocení na databázi je také velmi dobré, ale dočkají se čeští čtenáři pokračování?



5. Kniha od severského autora


Wish: V MLZE – Caroline Eriksson (Leda)
Dobře pojatý psychothriller s výstižným názvem, protože v něm podstatnou roli hraje mysl hlavní hrdinky, která je kvůli tomu ve svém malém osobním vězení. Nemá kontrolu nad svým vnímáním reality a ani sama nad sebou. Co je pravda a co ne? Typický a jednoduchý příběh zpracovaný neobvykle a zajímavě. Možná při jeho čtení začnete být lehce vyšinutí nebo paranoidní. ;)



6. Kniha, jejíž děj se odehrává v Praze


Chensie: SLADKÁ JAK KREV – Petra Neomillnerová (Brokilon)
V roce 2011 vyšlo druhé vydání cyklu Tina Salo a právě u nakladatelství Brokilon. Česká autorka Petra Neomillnerová není žádná začátečnice, umí pracovat s textem a má temnou představivost, která dokáže oslovit. Není divu, že bez problému vyšly i další díly a čtenáři si příhody upíří hrdinky chválí.




Wish: PODSVĚTÍ – Michal Šefara (Knižní klub)
Fantasy román odehrávající se v prostředí pražského metra, který měl potenciál, ale... ten nebyl úplně využitý. Thriller, který byl místy trochu předvídatelný, místy lehce překombinovaný a nejasný, a jemuž navzdory temným zákoutím a podivným úkazům chybělo to správné napětí a spád. Bohužel...



7. Kniha od držitele Pulitzerovy ceny


8. Oblíbená kniha rodičů, prarodičů


9. Kniha, odehrávající se na ostrově

10. Kniha psaná formou deníku


Chensie: CO JSME SI NEŘEKLI – Rory Dunlop (Domino)
Poměrně neobvyklý román, který nemusí přijít vhod každému. Prakticky jde o deníkový zápis formou střídavých textů ze dvou úhlů pohledu, který předává matka svému synovi - ten postupně získává lepší náhled na svou dosavadní rodinu a čeká ho šok...



11. Kniha od autora ze sousedícího státu


Chensie: HLAVNĚ TO NIKOMU NEŘÍKEJ – Miroslava Varáčková (Slovart)
Kvalitní titul, který se týká množství závažných témat. Autorka se zaměřila především na šikanu a ztvárnila příběh mladé dívky tak, aby se kniha stala cílovou pro všechny, kteří potřebují nebo touží po pomoci v tomto směru.



12. Kniha od autora z žebříčku 100 nejoblíbenějších autorů


Chensie: KRÁLOVÉ BOURBONU – J. R. Ward (Baronet)
Wardová je skvělá autorka a má za sebou kvalitní příběhy, ovšem tohle je mainstreem, který ačkoliv má typické wardovské prvky a kouzlo, není ničím jedinečný. Pokud vás zajímá tohle téma, je velmi dobře zpracované, ale postrádá jedinečnost jejích dalších děl.

Králové bourbonu



Wish: PRVOK, ŠAMPÓN, TEČKA A KAREL – Patrik Hartl (Bourdon)
Všude chválený autor. Všude chválené knihy. V knihovně naprosto nedostupné. Na tuhle jsem čekala snad rok. Zajímalo mě, co na tvorbě Patrika Hartla všichni mají a popravdě – nechápu to. Naprosto obyčejný příběh čtyř kamarádů, který není ani dostatečně vtipný na to, aby mohl být považován za humoristickou četbu, ani dostatečně vážný na to, aby předával nějaká poselství. Vykouřil se mi z hlavy pár hodin po jeho dočtení. Oddechovka, která ve mně nezanechala vůbec nic. 



13. Kniha poprvé vydaná v roce 2017 (nová kniha)


Chensie: DIVOKÁ PÍSEŇ – Victoria Schwab (CooBoo)
První díl Monster z Verity byl nadočekávání temný a podbízivý. Skutečně mě zaujal krutým fantasy světem. Ačkoliv jsem od Victorie Schwab četla prozatím jen tento titul, byla jsem okouzlena a podle hodnocení ostatních jejích děl poznávám, že rozhodně má talent. Mám v plánu v sérii pokračovat.




Wish: CHLAPEC NA VRCHOLU HORY – John Boyne (Slovart)
Nečetla jsem populárního Chlapce v pruhovaném pyžamu, ale jestli je alespoň takový jako Chlapec na vrcholu hory, určitě se do něj pustím. Tahle knížka mě totiž bavila. Pro někoho to bude moc nereálný příběh, mně to na něm naopak připadalo vzhledem k cílové skupině čtenářů jako hodně lákavý prvek, který působil i na mě. Nevyhledávám moc četbu s válečnou tematikou, ale odolejte beletrii, kde se ocitnete přímo uprostřed Hitlerova hnízda. ;) Berte moje vyjádření samozřejmě trochu s nadhledem. :)



14. Kniha od českého autora


Chensie: MRTVÝ LUH – Otomar Dvořák (Černý Drak)
Otomar Dvořák je český autor, který má už na svém kontě spousty kvalitních a čtenáři vyhledávaných knih. Skvělá představivost, mrazivá atmosféra. Rozhodně nejde o spisovatele, který by vás nedokázal překvapit. Získá si vás, to budete koukat.




Wish: PANENKA – Věra Kadlecová (Klika)
Román nadějné české autorky o nelehkém osudu jedné ženy, která za zamilovanost zaplatila hodně vysokou daň. Příběh vlastně začíná téměř na samém konci – v soukromém ústavu, kde hlavní hrdinka zbavená svéprávnosti dennodenně čelí fyzickým i psychickým následkům své dřívější drogové závislosti. Čtenář pak postupně odhaluje, co všechno tomu předcházelo a jak se dostala tam, kam se dostala.



15. Kniha se zvířetem v názvu 


Chensie: VLCI – František Kotleta (Epocha)
Novela trilogie Bratrstvo krve vás odkazuje zpět na začátek a zobrazuje, co se událo před tím vším šrumcem. Já jsem předchozí díly nečetla, ale styl Františka Kotlety mi příliš neučaroval, takže přemýšlím, zda se pustím i do zbývajících knih této trilogie.



16. Darovaná kniha


Chensie: FANGIRL – Rainbow Rowell (Yoli)
Román jsem dostala od Wish k Vánocům spolu s Nedej se, jak jsem již říkala. Ovšem přišlo mi to plytké, nudné a v zásadě velmi prosté. Ničím zajímavý hrdinové, natož příběh. Hodně nenásilné čtivo stylu young adult, které zpestřovaly LGBT texty, připravující vás na mnohem akčnější a zajímavější fantasy Nedej se.




Wish: MOJE SRDCE A JINÉ ČERNÉ DÍRY – Jasmine Warga (Argo)
Vánoční dárek od Chensie. :) Přála jsem si ho, protože jsem sázela na kvalitu Arga. Čekala jsem young adultku, která se zařadí mezi ty moje nej. Bohužel jsem se tak úplně nedočkala. Příběh je dost odlehčený a klouže po povrchu. Myslím si, že by neuškodilo zabrousit trochu hlouběji, ačkoliv se jedná o četbu pro dospívající. Jde spíše o průměr. 



17. Kniha, která má jednoslovný název


Chensie: DREAMOLOGIE – Lucy Keating (Yoli)
Oddechovka pro snílky, která vyšla u nakladatelství Yoli v roce 2016. Týká se zajímavého tématu, které je docela i rozvinuté na young adultku.




Wish: PLANINA – Steinar Bragi (Kniha Zlín)
Severská lahůdka. Čtyři přátelé bourají kdesi na islandských rozlehlých pláních. Jaké štěstí, když narazí na obydlený dům. Nebo to štěstí není? Po pomalém rozjezdu přichází psycho, které nepřipomíná nic, co jsem dosud četla. Knižní horor jako vyšitý, který má plno odpůrců, ale já jsem z něj byla nadšená.



18. Kniha se jménem v názvu


Chensie: PROBUZENÍ SIMONA SPIERA – Becky Albertalli (Yoli)
V roce 2017 nás Yoli znovu překvapilo skvělou young adultkou LGBT žánru. Jistě už znáte mou zálibu v gay tématech, není tedy divu, že jsem si knihu velmi oblíbila. Navíc v zahraničí je už zfilmovaná. Kdo se těší až film dorazí i do českých kin?




Wish: VENLA – J. K. Johansson (XYZ)
Hm, tak tohle se nepovedlo. A to tak, že dost. Jednoduše ukázka toho, jak se může zvrhnout kolektivní práce, pokud ji nemáte pod kontrolou, nebo se jí dostatečně nevěnujete. Čtivé... ale to je asi tak všechno.



19. Kniha pohádek


Chensie: CO VYPRÁVĚLA HOUPACÍ SÍŤ? – Jiří Šandera (Nakladatelství Jiří Šindera)
Tento autor se specializuje na prózu pro děti a to velmi úspěšně. Jeho knihy jsou kvalitní a hodnotné. Nápadité, plné barev a fantazie, která děti krásně ukolébá v kouzelném světě. Byla jsem hodně překvapená, jak krásně dětský svět dokázal vystihnout.



20. Kniha, jejíž první věta začíná otázkou



Na kolik se Čtenářskou výzvu 2017 podařilo splnit tobě?
Účastníš se i tento rok? 


Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.