Recenze: SNY JAKO ŘEČ NEVĚDOMÍ (Robert A. Johnson)

Jak pracovat se svými sny? 



Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Portál
Chci zakoupit tento titul! 



Americký jungiánský psychoterapeut Robert A. Johnson zemřel v roce 2018, do té doby však stihl napsat množství odborných publikací, z nich u nakladatelství Portál vyšlo O spokojenosti v roce 2000 a Věčný příběh romantické lásky z roku 2003. Nejnovějším počinem, který v České republice vyšel, je právě Sny jako řeč nevědomí. 





Publikace se dělí na tři nejpodstatnější části: 

  • Úvod: nevědomí a jeho jazyk, která se zaměřuje na hledání i otevření se svému nevědomí. Vědomé používání představivosti i archetypy nevědomí. 
  • Práce se sny už je kapitolou, která odkrývá ústřední téma. Autor vás seznamuje s metodou čtyř kroků, mezi které patří asociace, dynamika, výklad snů a rituály. 
  • Závěrečnou částí je Aktivní imaginace, která vás seznamuje s přístupem i definicí. I v tomto případě vám autor zobrazuje metodu čtyř kroků, mezi něž spadá pozvání, rozhovor, hodnoty a ritály. 
  • V poslední řadě je výčet použité literatury. 

Robert A. Johnson se rozhodl pro čtivé vypravování. Kniha působí jako přednáška s mnoha ukázkami, příklady i jistým nadhledem. Ovšem autor nezabíhal do zbytečně odborných vod a vše se snaží vám představit jazykem, který je blízký náročným i nenáročným čtenářům. Emotivní základ, kdy se autor pouští do vysvětlování, je víc než nutný a v tomto případě opravdu šikovně podaný.

Mezi podstatné náměty patří právě nevědomí. Nezkušený čtenář by nad tím mávl rukou, ale autor vám vysvětlí, jak důležitou roli právě nevědomí hraje. Ukáže vám příklady ze života, jimiž jste možná sami prošli. Představí vám nevědomí jako pojem a naučí vás s ním pracovat. 

Během čtení se samozřejmě setkáte s postavou Carla gustava Junga a jeho učením. Pokud by právě tuto ikonu autor vynechal, něco by nebylo v pořádku. Mimo témat nevědomí se pochopitelně setkáváte i s představivostí a fantazií, které mají k pojmu sny nejblíže. 

Dle mého nejpodstatnější a také nejsložitější částí jsou právě ony čtyři metody, které vám pomáhají správně přistupovat k práci se sny a sny vhodně vyhodnotit. To je nejtěžší pasáž, kterou musíte číst s bystrostí, protože už se nejedná pouze o zajímavosti, ale v tomto případě už je na místě vaše polemizace a hodnocení vlastních snů či porovnávání. 

Veškeré zajímavosti a poznatky jsou vám představovány poutavým způsobem, takže ačkoliv se jedná o odbornou literaturu, máte-li zájem jít hlouběji a poznat víc, bude vás přednáška nesmírně bavit stejně jako mě. Dozvíte se totiž nejen mnoho informací o nevědomí a snech, ale také o sobě... Myslím, že není potřeba mít nějaké větší znalosti psychologie, i lajk si v tomto případě dle mého přijde na své a získá osvětlený náhled na sny a vše podstatné, co je s tím spojené. 


Nevědomí, hluboký zdroj vnitřních konfliktů, ale i růstu, obnovy, síly a moudrosti se pojevuje prostřednictvím řeči symbolů. Porozumět mu můžeme, vydáme-li se po jedné ze dvou cest: porozuměním snům a aktivní imaginací. Porozumíme-li svým snům a naučíme-li se pracovat s aktivní imaginací, napojíme se na zdroj naší rozvíjející se osobnosti v součinnosti s procesy, které vedou ke sjednocení celého já.
Kniha nabízí praktický přístup krok za krokem k vnitřní práci založené na jungiánské analýze snů a spočívá v osvojení schopnosti číst symbolický jazyk snů. Aktivní imaginace pak nabízí využití síly imaginace k rozvoji pracovního vztahu mezi vědomou myslí a nevědomím. Jak? Sérií tělesných a duševních kroků, které nám pomohou přistoupit ke snu, rozluštit symboly a odhalit význam, které pro nás mají.
Robert A. Johnson byl americký jungiánský psychoterapeut. V Portále vyšly jeho knihy O spokojenosti a Věčný příběh romantické lásky.

Nakladatelství: Portál
Rok vydání: 2020
Žánr: Psychologie, Odborná literatura
Počet stran: 232
Vazba: brožovaná

Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.