Recenze: SÍLA NEVYSLOVENÉHO (Peter Pöthe)

Působivá publikace o psychoterapeutických příbězích dětí a dospívajících




Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Portál

Chci zakoupit tento titul!



U nakladatelství Portál vychází případy z terapeutické praxe. Já osobně mám díky nakladatelství přečteno několik neskutečně emotivních a působivých knih, mezi které rozhodně Síla nevysloveného patří. Připomeňme si kupříkladu:


MUDr. Peter Pöthe je vystudovaný lékař, během studií absolvoval několik odborných stáží na prestižních univerzitách zaměřených na obecnou a dětskou psychiatrii. Na Harvardově univerzitě se zabýval problematikou sexuálně zneužívaných a týraných dětí. Mimo diagnostickou a terapeutickou práci s dětmi, dospívajícími a jejich rodinami přednáší na zahraničních a domácích konferencích, vyučuje studenty medicíny a sociální práce, přednáší pedagogům, věnuje se výzkumné a publikační činnosti a podílí se na tvorbě zákonů na ochranu dětí. Je spolupracovníkem evropské pobočky Světové zdravotnické organizace pro oblast ochranu dětí. Více informací v článku Síla nevysloveného na webu www.portal.cz

Nejvíce mě překvapil fakt, že se vlastně jedná o české děti. Obvykle mám načtené publikace ze zahraničí, takže tohle byla opravdu příjemná změna. Známý MUDr. Peter Pöthe totiž má svou psychiatrickou praxi v Praze a věnuje se tak českým dětem, které potřebují jeho pomoc. O to bližší nám českým čtenářům publikace je a snadněji se vžijeme do upřímného a emotivního vypravování v ich-formě, ve kterém vám autor odkrývá případy ze své praxe, které se ho svým způsobem dotkly.


Kniha se zaobírá pěti případy, které se od sebe různě liší, ale přitom na sebe i svým způsobem navazují. Autor sám sice nezabíhá do detailu vlastního života, ale také před vámi neskrývá, že on sám se vyrovnává se smrtí své ženy a blízkým je mu tříletý pes Whisky, kterého si s manželkou pořídili poté, kdy se vzdali touhy po vlastních dětech. 

Alice, které je šestnáct a půl čelí pasivnímu sexuálnímu obtěžování ze strany svého otčíma, přičemž její matka vše ignoruje. Zhoršuje se tak díky tomu ve škole a má i nadále obavu nejen o sebe, ale i své známky. 

Oliver je případ psychoterapeuta z dětského domova, kterému prostřednictvím supervize Peter Pöthe pomáhá. Je to nešťastný chlapec, který se trápí tím, že o něj jeho otec nejeví zájem. Maminka mu zemřela, když byl ještě malý a zřejmě neměl možnost se s ní ani rozloučit.

Roman se trápí. Bojí se o svou maminku, která bojuje s rakovinou. Bohužel tento příběh nedopadne dobře a maminka zemře. Roman, který doteď bojoval a kopal kolem sebe, se bude muset vyrovnat s těžkou ztrátou. 

Dvanáctiletá Sandra se potýká s ošklivým rozvodem svých rodičů, kteří neberou na svou dceru ohledy a nikterak se nebrzdí. Pro Sandru je těžké vyrovnat se s rozvodem rodičů a také jejich chováním.

Honzík je šestiletý chlapeček, který je od svých tří let v dětském domově, kam ho odvezla matka. Jak neskutečně těžké pro něj muselo být sžít se s novým prostředím bez maminky v tak nízkém věku svědčí nejspíš jeho situace, která vyžaduje odborného psychoterapeuta.


Pět případů poznáváte dle sezení. Obvykle jsem zvyklá, že se autor rozhodne v jedné kapitole zaměřit na jeden případ a v další na ten další. V tomto případě jsou jednotlivá terapeutická sezení dávkovaná, takže přeskakují a vy se tak dozvídáte průběžně, co se děje. Je v tom jistá dávka napětí a naděje, že vše bude dobré...

Jenže tato publikace pojednává o reálných příbězích dětí, které skutečně prošli psychoterapií a nic není pohádkové. Vše je surové a emotivní, ačkoliv autor nehraje na emoce nadbytečně a srdceryvně. Tak trochu odkrývá i svůj život a představuje vám témata, se kterými se tyto děti odvážně perou. 

Síla nevysloveného je publikace pro všechny, kteří chtějí nahlédnout do dětské duše a prožít nelehké osudy. Určitě to nenechá chladným nikoho z vás, ale přichází poučení a náhled na realitu, která není vždy tak hezká, jak by měla být. Publikace na mě zapůsobila, stala se nezapomenutelným, velmi smutným a emotivním zážitkem, který doporučuji všem, jež chtějí nahlédnout do dětského světa, který není vždy tak veselý, jak by měl být.


Příběhy z psychoterapie dětí a dospívajících.
Zkušený dětský psychoanalytický psychoterapeut popisuje a komentuje průběh léčby pěti dětí a dospívajících v rozmezí jednoho kalendářního roku. Text je rozdělen na jednotlivá terapeutická sezení několika klientů – chlapce z pěstounské péče, dospívající dívku zneužívanou v dětství, malého syna matky, která zemře v průběhu terapie na rakovinu, dívky agresivně se rozvádějících rodičů a mladého supervidovaného terapeuta z dětského domova –, která odrážejí teoretické znalosti, praktické i osobní zkušenosti autora v kontextu celoživotních příběhů jeho klientů. Publikace je napsaná odborně fundovaně, současně však poutavě a srozumitelně, díky čemu může sloužit nejen jako manuál psychoterapie dětí, ale poskytne i literární zážitek. Užitek z ní může mít široká čtenářská obec, odborníci pracující v oblasti psychologické péče o děti, studenti psychologie, rodiče i zájemci o psychoterapeutické příběhy.

Nakladatelství: Portál
Rok vydání: 2020
Žánr: Psychologie a pedagogika
Počet stran: 288
Vazba: brožovaná 

Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.