Recenze: SVĚT PLNÝ SVÁTKŮ (Jitka Římánková)

Publikace plná zajímavostí, které ohromí i dospělého čtenáře! 




Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Portál.


Česká spisovatelka Jitka Římánková debutovala v roce 2012 s titulem Poznej svět s Betynkoou, na kterém spolupracovala s autorkou Karolínou Smetanovou. Jednalo se o obrázkovou česko-anglickou encyklopedii pro děti do šesti let. Nyní u nakladatelství Portál přichází s novým, mnohem originálnějším počinem s názvem Svět plný svátků. Opět se jedná o encyklopedii a co nabízí, to už je vám z názvu jasné, ale přesto budete překvapení s jakým nadšením a zaujetím autorka publikaci vytvořila a o čem všem vás informuje! O knize se můžete dočíst také v článku nakladatelství Portál.




Jak tušíte dle anotace, tak průvodcem je Tomáš Svátek, cestoval a kreslíř. Je svátky natolik nadšený, že se rozhodl procestovat celý svět a zjistit, jaké ve světě vůbec existují svátky a co vlastně znamenají. Výtečný nápad!


Styl psaní je poutavý, nepříliš rozvláčný a přesto ani moc stručný. Autorka texty skvěle vystihla, takže zaujmou a nenudí ani mladší čtenáře, ani dospělé, kteří se také snadno nechají okouzlit informacemi. Kniha vás seznamuje s šedesáti pěti svátky a festivaly, které se týkají celého světa. Témat je celkem třicet čtyři a jsou chronologicky řazená podle ročních období.


Ale všechno hezky od začátku a tak to bere i autorka. Poví vám, jak svátky vznikly, jaký je jejich účel a co s nimi všechno souvisí. Nejsou totiž založené pouze v rámci náboženství, a tak se setkáváte nejen s různorodým náboženstvím, ale také jedinečnými svátky.


Ačkoliv jsou svátky, které jsou pro Čechy běžně známé, tak i přesto Jitka Římánková dokáže fakty známých svátků překvapit a říct vám o nich něco nového. Spousty zajímavostí, ale i podnětných faktů vás čeká i o svátcích, které jsou méně známé nebo jste o nich třeba neměli ani tušení! Budete hodně překvapení, co všechno lidé na světě vlastně vůbec slaví! V profilu svátku nechybí ani inspirace a tipy, jak kupříkladu oslavit originální svátek u vás doma.


V závěru knihy je přehledný kalendář, který vám pomůže v orientaci a také si díky němu můžete svátky rozvrhnout ve vlastním kalendáři a slavit takové, které vás nadchnou. Ale než se dostanete ke konci knihy, čeká vás neuvěřitelné množství pestrých ilustrací, které zobrazují svátky z pohledu lidí. Tedy různé oslavy či prvky, které se jich týkají. Kresby jsou barevné a prakticky na každé straně, takže malý čtenář bude rozhodně okouzlený! Autorka Jitka Římánková si jako grafička, ilustrátorka a animátorka svůj počin zkrátka vyšperkovala k dokonalosti.


Knihu doporučuji velkým i malým čtenářům, které svátky zajímají. Určitě budete velmi překvapení škálou svátečních dnů, které pro vás autorka po celém světě objevila. Skvělá práce se vyplatila a tak bude potěšený i dospělý čtenář, pokud si bude s dětmi knihu pročítat.  


Já jsem byla publikací naprosto nadšená. Nikdy by mě nenapadlo, že existuje tolik svátků a taková různorodost je prostě ohromující. Někdy ty svátky jsou vážně hodně překvapivé a já jsem si jich několik vybrala, abych je s dětmi dle svého užila. :) Jestli se mi podaří, budu vás informovat.



Anotace:
Nevšední encyklopedie o různých svátcích, festivalech a oslavách světa je určena všem cestovatelům od 9 let, ať už jezdí s opravdovým batohem na zádech, nebo jen prstem po mapě. Kniha odpovídá i na otázky proč lidé oslavují a z jakého důvodu jejich oslava vypadá právě tak, jak vypadá. Objevte spolu s cestovatelem Tomášem, jak nádherný, pestrý, pozitivní a barevný je náš svět a jaké neuvěřitelné věci lidé vymysleli, aby se mohli pobavit.

Nakladatelství: Portál
Rok vydání: 2020
Žánr: Encyklopedie
Počet stran: 80
Vazba: pevná








Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.