Recenze: TŘI OVEČKY NA ARŠE (Michael Engler)

Pohádka s biblickým tématem a originálním ztvárnění!




Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Portál.


Německý spisovatel se specializuje na knihy pro děti. V české republice debutoval u nakladatelství Portál právě publikací Tři ovečky na arše, která přitáhne pohled čtenáře díky svým originálním ilustracím. Ty vyšperkoval německý ilustrátor Henning Löhlein a nutno říct, že jeho osobitý styl dodává knize opravdový šmrnc a nápaditost.




Jelikož jsou tedy ilustrace nejvýraznější, zaměřím se prvotně na ně. Jsou celoplošné a svým způsobem nespoutané. Ilustrátor má fantazii a je tvůrčí, prostřednictvím počítače vytvořil množství krásných, zábavných a důvtipných kreseb, ke kterým přidal vždy něco navíc, co je dělá ještě osobitějšími. S ohledem na obrázky si myslím, že publikace má sílu zaujmout i starší čtenáře, kteří se popasou na onom netradičním podání příběhu formou kreslení. 

Kudrnka, Kopýtko a Kulíšek byly ty nejovečkovatější ovečky v celé zemi. Od rána do večera se procházely po louce a pásly se. Pak si na chvilku zdřímly a potom zase vstaly a začaly se procházet. Jak to tak ovečky většinou dělávají. Život byl báječný, život byl krásný. Ovečky byly spokojené, neodloučily se od sebe ani na okamžik. Ale pak začalo pršet. (Str. 1)

Autor není na dlouhé úvody, hned vás informuje o třech nejlepších přátelích ovečkách a ukáže vám jádro problému. Tím je déšť. V ději totiž prší tak strašně moc, až nastává velký průšvih! Jak zvířátka potupu vyřeší? 



V tomto případě se námět točí kolem biblického tématu Noemova archa. Dětem tak Michael Endler po svém, zábavným a přitažlivým způsobem převypravuje scénu z Bible, týkající se Noema a jeho legendární archy. Dokonce se děti setkají i s panem Noem. Jenže Noe bral na archu přece po dvou zvířatek od každého druhu, jak se zvládnou zachránit tři ovečky?



Na arše je plno! Spousta zvířátek a začíná na ně padat tíže problému. Ovečky si vymyslely tři pravidla, se kterými vás v průběhu děje seznamují. Mezitím se ale máte možnost bavit, přivyknout si novému způsobu žití mnoha zvířátek, která se umí nejen skvěle bavit, ale také dohadovat a řešit. Není se však čeho bát, stejně jako Noe se svou archou našel zvířátkům nové prostředí k žití, tak i tři ovečky najdou svůj klid.


Jednoduchá, zábavná a důmyslná pohádka o třech ovečkách v sobě skrývá nejen poučení, ale také lehkou nauku o náboženství, tedy o Neomovi a jeho arše. Poukazuje na sílu přátelství a pomoci v nouzi. Malým čtenářům určitě hodně předá, ale rozhodně je i pobaví. Titul je podle anotace určený po děti od pěti do osmi let, ale nevidím důvod, proč by se nelíbil i starším čtenářům, především chtějí-li okusit originálně ztvárněné vypravování o Noemově arše. :)


My tuto zvláštní knihu rozhodně doporučujeme. Synům se moc líbilo zpracování (i já jsem z něj naprosto unesená, jak je originální) a ke všemu ten příběh... Zábava a krásné poučení. Nemusíte se bát ani v případě, že křesťanství stejně jako já zrovna nehodujete. Pohádka není o tom, aby vaše děti poučovala o Bohu a křesťanství, jen prostě ukazuje příběh, který by děti znát měly, i když se jich náboženství netýká. Užijte si čtení! :)


Tři ovečky, Kudrnka, Kulíšek a Kopýtko, žijí spokojeně na louce, kde dělají to, co ovce obvykle dělají. Pasou se, vyhřívají se na sluníčku, trochu si zdřímnou, pak se zase pasou. Jednoho dne začne pršet. Prší a prší a voda stoupá, je jim už po kolena a nemohou se pást, protože tráva je pod vodou. Podaří se jim dostat na Noemovu archu s ostatními zvířaty a vyzrát na vlka, medvěda a lva?
Veselý a humorný příběh o přátelství, důvtipu a o tom, že je vždy dobré si navzájem pomáhat.
Pro děti od 5 do 8 let.

Nakladatelství: Portál
Rok vydání: 2020
Žánr: Pohádky, Pro děti a mládež, Biblické příběhy
Počet stran: 36
Vazba: pevná

Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.