Recenze: HRY NA ROZVOJ VERBÁLNÍ KOMUNIKACE (Petr Staníček)

107 nejlepších her z praxe



Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Grada

Chci zakoupit tento titul!



Český spisovatel a klinický logoped Petr Staníček sesbíral za dobu své dlouholeté praxe množství tipů na hry s motivem verbální komunikace. Hry jsou více či méně známé, využití pro skupiny i dvojice. Autorův debut vydalo nakladatelství Grada a představuje vám tak 107 nejlepších her z praxe. 




Kniha obsahuje čtivý úvod, kde vás autor informuje o hrách, o tom, proč jsou potřeba a jak dětem (potažmo i dospělým) prospívají. Co je cílem této knihy a jak ji autor pojal. Na začátku neopomněl na kapitolu s názvem Motivace ke hrám, která vás zasvětí myšlenky, jak v dětech podpořit chuť hrát a proč je to důležité. 

Hry se dělí na tři podstatné části, takže máte možnost vybrat právě to, co vás nejvíce láká nebo je potřeba. Jak vás Petr Staníček zasvěcuje do her, tak je nutné si vždy položit základní otázky, které vám v předchozí kapitole sám nastínil. 
  • Seznamovací hry
  • Rozřazovací hry
  • Hry pro dva a více hráčů


Samotné hry jsou vždy uvedené na jednu stránku. Obsahují informace o tom, zda potřebujete pomůcky, jaký je ideální počet hráčů a samozřejmě stručný a jednoduchý postup hry. 

Kniha obsahuje také černobílé doplňující ilustrace pro ozvláštnění a rozjitření textu, takže nemáte pocit, že čtete jen množství pasáží, ale snadno vás naladí. Veselé kresby se k daným tématům hodí, takže u některých na první pohled tušíte, oč se bude zhruba jednat. 

Publikace obsahuje také množství příloh, mezi nimiž jsou také barevné obrázky, známá česká přísloví, abeceda, říkanky a známé české osobnosti jako inspirace. V samotném závěru nechybí ani autorův medailonek a použitá literatura. 


Skvělé na této knize je, že ji využijí, jak rodiče doma, tak i odborníci či učitelé ve školách či mateřských školkách. Některé hry je lepší hrát venku, jiné naopak prostor nepotřebují a každý si vybere, co ho zaujme. Věřím, že pokud máte doma děti a chcete, aby odložili tablety a mobilní telefony, není nic lepšího, než je přimět hrát si a přitom rozvíjet verbální komunikaci. Prospěje jim to a vy si také přijdete na své. Hry jsou zábavné i pro dospělé, pokud jste hraví. :)

Je pravda, že některé hry znáte nebo o nich vědí vaše děti ze škol či školek, ale jiné jsou originální autorovou tvorbou. Každou hru je možné si samozřejmě přizpůsobit, jste-li kreativní, máte před sebou studnici her, která jen tak nevyschne. 


Já jsem kreativní a hravý člověk, takže se dětem velmi ráda věnuju, jak prostřednictvím čtení, tak i různorodých her a z knihy jsme jich už několik vyzkoušeli. Vážně je snadné si je zahrát a většinou k nim mnoho nepotřebujete, takže to, co je nutné najdete přímo doma. Můžeme jen doporučit, protože takové skvělé a veselé chvíle stojí za to. 


Anotace:
Kdo si hraje, nezlobí a navíc se může hrou něco nového naučit. Je dokázáno, že pokud člověk při učení prožívá pozitivní emoce, je výsledek výrazně efektivnější.

Publikace má dva hlavní cíle: prvním je rozšířit nabídku komunikačních her, které je možné zapojit do učení, a nabídnout tak více možností, jak udělat z rozvoje řeči zábavu. Druhým, neméně významným cílem je sbližovat lidi v kolektivu pomocí mezilidské komunikace.

Autor sesbíral za dobu své dlouholeté praxe množství tipů na hry známé i neznámé, seznamovací a rozřazovací, pro dvojice i skupiny. Původní hry různě doplnil a upravil, nebo vytvořil hry zcela nové. U všech her hraje hlavní roli verbální komunikace a je možné použít je ve školách, v družinách, na táborech, při speciálních terapiích, doma, na cestách nebo na dovolené.

Publikace je určena široké veřejnosti i odborníkům pracujícím s dětmi nebo dospělými, kteří se potýkají například s poruchami řeči. Knihu jistě využijí i pedagogové, speciální pedagogové, logopedi, psychologové, vedoucí na táborech, rodiče či samotné děti.

Nakladatelství: Grada
Rok vydání: 2020
Žánr: Literatura naučná
Počet stran: 192
Vazba: brožovaná

Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.