Recenze: KOHO MÁ ZNÁT SPRÁVNÝ ČECH (Michal Vaněček)

Naučná publikace plná zajímavých osobností! 



Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Grada

Chci zakoupit tento titul!


Český spisovatel Michal Vaněček je již známým autorem nejen dětské prózy, ale také beletrie pro dospělé. Znáte ho kupříkladu díky jeho titulu Mlýn, který si většinu z vás získal a stal se nezapomenutelným. Více se však autor věnuje právě dětské literatuře. U nakladatelství Grada - Bambook mu nedávno vyšel titul Koho má znát správný Čech, na kterém se podílel ilustrátor Václav Ráž. I ten vám určitě není neznámý, jelikož už ilustroval mnoho knih pro děti a mládež.




Kresby ilustrátora Václava Ráže jsou pestré, barevné a různorodé. Věrně zobrazují ikony, vlajky,  stavby či osobnosti, na které v knize narazíte. Jedná se o kresby vytvořené počítačově. Některé působí jako ryze počítačový výtvor, jiné jsou více přírozené. Každý si mezi ilustracemi najde ty své, které jsou pro něj zajímavé a přitažlivé.


Kniha začíná předmluvou, která je z části emotivní. Autor se rozhodl motivovat své čtenáře už v úvodním textu. 

Přemýšlejte nad naší minulostí a nad osudy lidí, kteří ji utvářeli. A podle svého nejlepšího názoru a svědomí žijte tak, abyste spoluutvářeli osud naší země takovým způsobem, aby úspěšní lidé, kterými můžete být i vy, žili ve své vlasti rádi a nebyli trestáni za svoje smýšlení a činy. (Úryvek z předmluvy)

Dále vás čeká sto nejpodstatnějších osobností naší země dle autora. Nechybí politici, sportovci, umělci (malíři, skladatelé, spisovatelé, atd), dokonce i kněží a psychologové. Nejedná se pouze o obyvatelé české republiky, ale o mezinárodní ikony, které svým způsobem ovlivnily život v Čechách.

Osobnosti vám Michal Vaněček představuje prostřednictvím medailonků, které nepostrádají rok narození a úmrtí. Čím dotyčný byl a čím se vyznamenal. Zmínění vynálezu, díla či jiným přispěním naší země v o něco obsáhlejším textu obvykle na jednu stranu. Některé medailonky naopak zmiňuji životopis dané osobnosti a zajímavosti ze života. 

V závěru jsou k přečtení vysvětlivky, kde vám autor zobrazuje některé zkratky či pojmy. Obsah je tříděný podle jmen osobností, o kterých si na dané straně můžete přečíst.


Koho má znát správný Čech obsahuje opravdu sto osobností, které by vám určitě neměli uniknout a měli byste je znát. Můžete mít na seznam, který si autor připravil, svůj vlastní názor a říct, že ten či onen Čech chybí, ale dle mého se autor snažil vybírat různorodě a ukázat dětem, ale i dospělým, kdo všechno se nějakým způsobem podílel na tvarování naší krásné země. Doporučuji nejen dětem, ale i starším čtenářům, kteří si chtějí historické osobnosti připomenout. 



Víš, které naše osobnosti se celosvětově proslavily? Co velkého dokázaly, proč se staly slavnými, v čem vynikaly nebo v čem byly a jsou výjimečné? V této knížce se dozvíš odpovědi nejen na tyto otázky, ale také spoustu dalších informací a zajímavostí o významných lidech naší země a zjistíš, co by o nich měl znát každý správný Čech, Moravan i Slezan!

Máme právo být hrdi na to, co všechno naše osobnosti dokázaly. Kam díky nim naše malá země posunula vědu a techniku, jak a čím přispěla na světové výzkumy a objevy. Dozvíte se, co úžasného jsme dokázali v umění nebo kam jsme posunuli lidské možnosti i výkony ve sportu.

Tato kniha pro vás jistě bude inspirací a připomene vám, proč být hrdí na naše významné osobnosti, a také na to, že žijete právě v České republice!

Nakladatelství: Grada - Bambook
Rok vydání: 2020
Žánr: pro děti a mládež, Populárně naučná
Počet stran: 136
Vazba: pevná

Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.