Recenze: STRAŠIDELNÁ CESTA (Tuutikki Tolonen)

Poutavé a čtivé dobrodružství plné fantazie! 


 


Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Portál.

Úspěšná a oceňovaná finská spisovatelka Tuutikki Tolonen se zaměřuje na tvorbu pro děti a mládež. U nakladatelství Portál vyšel již první díl Strašidelná chůva, který spadá do její trilogie. Nyní jako knižní novinka vyšla nedávno druhá kniha Strašidelná cesta. 



Ač anotace informuje, že se jedná o volnou trilogii, já bych s tím úplně nesouhlasila. Je nutné znát první díl, jinak nemáte šanci si užít pokračování. To totiž zřejmě přímo navazuje na Strašidelnou chůvu, protože se ocitáte s Maikki na cestě. Právě se jí totiž ztratil Bubák z dohledu a ona se ho snaží vypátrata. Na její dobrodružné cestě jí pomáhá její zábavný mluvící župan a Strážce, na kterého také později narazí.


Styl vypravování je opravdu velmi krásný, čtivý a snadno zaujme i dospělého. Autorka má fantazii, umí pracovat se slovy a své řemeslo ovládá bravurně. Nastíní báječnou atmosféru velmi snadno a vtáhne vás do děje jako nic, ať už jste malí či velcí.


Dějová linie se dělí na dvě vypravování. V jednom zažívá dobrodružství Maikki, která se ničeho nezalekne a spolu se svým županem odhaluje dobrodružství plné fantazie. Ve druhém vyprávění hraje prim Hilla a Kappo, kteří se snaží Maikki najít. Dveře do skály se za ní totiž zavřeli a oni jsou nyní odříznutí a netuší, jak se k Maikki dostat a jak jí pomoci. Ale na to všechno chytří, nápadití a přátelští hrdinové, kteří mají pro strach uděláno, přijdou, jen je musíte na nesnadné a zábavné cestě plné důmyslných zvratů a kouzel doprovázet.


Autorka využívá opravdu kouzelné fantazie, ve které se nebojí držet klasických námětů, ale ani přicházet na originální. Její příběh je díky tomu neuvěřitelný, plný nápaditosti a kreativity. Je zkrátka neobyčejný a jen tak na obdobnou dějovou linii nenarazíte.


Anotace vám nastíní začátek příběhu, ve kterém se Maikki musí dostat z podzemí. Pokud jste nečetli první díl, budou vám chybět informace o předešlém ději a možná o něco hůře budete chápat propracovaný kouzelný svět. Proto jsem toho názoru, že je nutné znát předchozí román a užít si je oba.


Kniha je určená čtenářům od 8 do 12 let, ale já si myslím, že s ohledem na propracované a úchvatné dobrodružství si na své přijdou i starší čtenáři, kteří mají v oblibě pohádky. Ať už je vám patnáct, devatenáct či třicet, dokáže vás autorka plně zaujmout.


Knižní ilustrace představuje Maikki a její strašidelnou chůvu. Obdobné krásné černobílé ilustrace, někdy i celoplošné, se vyskytují ve větším množství i v knize. Nepostrádají atmosféru, jsou neobyčejné a k vyprávění se naprosto perfektně hodí. Ilustrace Pasi Pitkänen si rozhodně zamilujete jako my.


V dalším díle strašidelné série se opět setkáváme s Maikki, jejími sourozenci a kamarádem Grahem. Maikki putuje do podzemního světa a cesta ji zavede až do země bubáků. Se svými přáteli, Grahem a Strážcem zde nalezne něco, co by nečekala ani v nejdobrodružnějším snu. Podzemní síly ale nedovolují těm, kteří sem vstoupili, vrátit se zpět. Maikki proto musí uniknout, nebo se z podzemí už nikdy nedostane zpět…
Dobrodružné putování Maikki, Hilly a Kaapa přímo navazuje na knihu Strašidelná chůva. Jde tedy o druhý díl volné trilogie o světě lidí a bubáků, jež v sobě mísí to nejlepší z Roalda Dahla, Astrid Lindgrenové a J. K. Rowlingové.

Nakladatelství: Portál
Rok vydání: 2020
Žánr: Pohádky pro děti a mládež
Ze série: Strašidelná chůva
Počet stran: 248
Vazba: pevná

Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.