Recenze: REBORN (Alex Scarrow)

Návyková dystopie! 





Za recenzní výtisk děkuji Knihy Dobrovský

Chci zakoupit tento titul!



Britský spisovatel Alex Scarrow není na literární scéně žádným nováčkem. Má za sebou řadu sérii a knih, z nichž některé vyšly také v České republice. Ráda bych vám však představila jeho nejnovější počin, který překladově vyšel u Naše nakladatelství - Knihy Dobrovský pod značkou Knihy Omega. 

Varování: Recenze může obsahovat spoilery, týkající se prvního dílu. 




První díl Remade (recenze) jsem vám již představovala. Vyšel u nás minulý rok a vyprávěl příběh Leona a jeho mladší sestry Grace, kteří žili normální život, než náš svět napadl mimozemský virus. Jejich fascinující, napínavé a velmi nebezpečné dobrodružství je opravdus smrtonosné a málokdo mu odolá...

Stejně jako v první díle, i druhý se odehrává v er-formě a představuje vám příběh z několika úhlů pohledů. Už s tímhle ohledem budete překvapení, protože do děje vstupují nejen nové postavy. Styl psaní je čtivý, návykový, velmi napínavý a nepostrádá skvělou atmosféru. 


Dějová linie se dělí na kapitoly, které se týkají přítomnosti a také minulosti s náhledem dva roky zpětně. To vám přináší náhled na to, co prožíval Tom, otec Leona a Grace, když se snažil zachránit. Kniha tak vlastně začíná jeho telefonátem, který jsme měli možnost zažít z úhlu pohledu Leona, když seděl ve vlaku. Nyní se díváme na Toma, jak se snaží své děti varovat a bojí se o jejich životy... Co se s Tomem děje poté vám autor šikovně nastíní. Přítomná linie poukazuje na Leona a Freyu, kteří společně přežívají den po dní. Jednoho dne se však něco změní, najdou vzkaz, který je přinutí jít dál a mít naději... Díky tomu, že putují krajinou, se věci začnou měnit a nebuďte na pochybách. Nebezpečí číhá všude! 

Jak napovídá anotace, tak virus nezmizel. Stále se někde skrývá. Autor vymyslel nové a příhodné způsoby, které se vážou k první knize a tak nijak nevybočují a nepůsobí nevhodně, aby vás dokázal zaujmout a plně si získat vaši pozornost po dobu čtení. Jak už víte, tak virus s lidským tělem dělá hrůzné věci a nepůsobí to jen brutálně, ale i odporně. A tak se připravte, že znovu je potřeba mít silné nervy i žaludek. 


Co se týče emocí, tak ty stále bují a přelévají se, působí jako vždy v tom správném směru. Vývoj děje, charakterů a samotného světa je úžasný až je děsivé, jak moc má autor vše promyšlené a jak působí svět v naprosté krizi. 

Příběh není ryze akční, spíše dobrodružný, překvapivý s notnou dávkou sci-fi a dystopie v uvěřitelném balíčku plném nebezpečí. Mezilidské vztahy nejsou opomenuty, a tak zažíváte již vytvořená přátelství nebo nově vznikající. Lidé na virus reagují velmi upřímně a tak zažijete strach, hrůzu i paniku! Citlivější čtenáři nejspíš měli lehké problémy dočíst první díl, v tom druhém to na vás zapůsobí stejně báječně! 

Závěr je pekelně dramatický! Spousta čtenářů stejně jako já bude trpět, protože je nutnost znát pokračování. Autor to napětí tak skvěle zvyšoval, až to došlo do nejvyššího bodu a teď nám nezbývá než čekat na tohle úžasné dobrodružství. 

Knihu rozhodně doporučuji všem, kteří četli první díl. Bez znalosti předchozího románu se Reborn číst opravdu nedá, což je pochopitelné, když se jedná na sebe navazující díly série. 

Ještě jste Remade nečetli? Rozhodoně byste po knihách sáhnout měli, jestli toužíte po young adult dobrodružství, které je netradiční, pohlcující, napínavé s originálně zpracovaným námětem viru a napadení zvenčí. 


Co na titul říká Chensie? Já jsem si na první pohled zamilovala u prvního i druhého dílu ilustrace, ty přilákají na první pohled a jsou prostě zvláštní, stejně jako knihy. Remade si mě získalo a když jsem četla druhý díl, jako bych tenhle šílený, napínavý a děsivý svět nikdy neopustila. Prožívala jsem vše s hrdiny, nadávala, bála se a byla naprosto nadšená! Autor pokračování nepřehnal, držel se ve svých mezích a přesto překvapil a skvěle navnadil ke čtení pokračování. Už se nemůžu dočkat! 

Mysleli si, že je to mrtvé.
Mýlili se.
Před dvěma lety udeřil v Londýně virus, který zabil tisíce lidí a přeživší zahnal do úkrytů. Leonovi se podařilo přežít a přečkat dvě kruté zimy. Teď ho drží naživu křehká naděje, že mrazivý sníh a led anglického podnebí virus nadobro vymýtily. K Leonovi se donesla zpráva o blížící se záchranné lodi.
Nic však není takové, jak se zdá. Virus nezahálel…

Nakladatelství: Knihy Dobrovský
Rok vydání: 2020
Žánr: Sci-fi, Young adult, Dystopie, Postapo
Ze série: Remade 2. 
Počet stran: 408
Vazba: pevná s přebalem

2 komentáře:


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.