Recenze: ZTRACENÉ ELFEÍNY (Terry Brooks)

Shannarův temný odkaz poprvé!




Za recenzní výtisk děkuji Knihy Dobrovský

Chci zakoupit tento titul!



Americký spisovatel Terry Brooks se zaměřuje na fantasy a jen v České republice mu již vyšlo sedmadvacet románů, které ocení mladší i starší čtenáři. Podle všeho přechází Shannarově temnému odkazu série Shannarův meč, která ve druhém díle přímo zmiňuje magické elfeíny. Četli-li jste onu sérii, určitě se vám tento román bude číst mnohem líp než těm, kteří o Shannarově světě ještě nemají ani potuchy. 




Vypravování v er-formě se zaměřuje na více postav postupně, takže se nebudete ztrácet. Je čtivé, někdy rozepsanější a proto na někoho může působit táhlejším dojmem, pokud nemá v oblibě popisy. Autor je velmi zkušený, takže spletitost a promyšlenost, stejně tak i osobitý styl psaní pro něj nebyl žádný problém a tak vtáhne do děje nenáročné i náročnější čtenáře. 

Příběh vás zavádí do života ústřední postavy Aphen, která tráví převážnou část svého probdělého dne v archivech a pátrá. Jednoho dne se jí poštěstí a ona objeví deník dívky, která si prožila zakázanou lásku a vypráví o dávno ztracených elfeínech... Její vypravování se ze začátku formou deníkových záznamů prolíná s Apheninou přítomností a poté se vytrácí. Je jasné, že deník neznamená jen vědění, ale přitahuje také nebezpečí a sváry... 

Aphengrow má opravdu krásný vztah se svou sestrou Arlingfant. Jejich sesterské pouto je obdivuhodné a plné citu. Obě chtějí pro tu druhou to nejlepší a obě se za to také pokouší bojovat. 

S poznáním přichází i nebezpečí a intriky. Aphen je vržená do víru řešení, politikaření a musí stanou před Radou. Politika v elfském světě pro mnohé může být překvapením, ale já na ni narazila už v několika románech a vždy je to osvěžující téma, jelikož elfové jsou sami o sobě zajímaví a představa politiky v jejich směru je víc než poutavá a příhodně spletitá. Na přetřes přichází i technologie a magie, protože zatímco jedni chtějí tohle, druzí zas naopak tamto a není lehké se shodnout... převážně pokud každý má své postranní úmysly. 

Mimo elfů se setkáváte také s druidy a je příhodné, že některé postavy jsou vám představené více zblízka než tušíte. Děj se totiž netočí jen kolem Aphen, ale zasahuje také do dobrodružství bratrů Reddena a Railinga Ohmsfordových, kteří mají svůj vlastní způsob, jak si zvýšit adrenalin a pobavit se. Jsou oba zamilovaní do jedné dívky, Mirai Leahové, která je hádankou stejně jako mnohé postavy a děj. Takřka identická dvojčata vyzve na dobrodružství, které se neodmítá. Oproti tomu jejich matka Sarys má své problémy, minulost totiž nikdy nespí... 

Další část je věnována zas jinému hrdinovi a pak se vrací  v dramatickém směru k Aphen. Stihnou rozluštit tajemství? Vyjdou na povrch všechny taje a spletitosti, které skrývá minulost? Ačkoliv děj není natolik akční, jak někteří předpokládají, obsahuje spousty řešení, rozmluv, zajímavostí a představují promyšlený svět tak, až máte pocit, že jste jej sami skutečně navštívili. Závěr pro mnohé bude neuspokojivý, protože navazuje na druhý díl a na jehož vydání si budete muset počkat...

Už jste od autora něco četli a znovu se chcete ponořit do světa, který je obestřený tajemství, magií i životem? Nebo naopak toužíte objevit něco nového a tentokrát na téma elfského dobrodružství? Pak určitě mohu doporučit! Jako bonus titul provází lehká milostná linie, živé charaktery a opravdu lákavé taje, které je potřeba odhalit. 


Co na titul říká Chensie? Musím uznat, že Terry Brooks píše úžasně. Zírala jsem. Jeho fantazie mě překvapovala a styl psaní byl tak živý, až jsem měla pocit, že to dobrodružství skutečně zažívám. Bylo plynulé, ale méně akční, než jsem čekala. Spíše oddechové, což mi přišlo vhod. Nezaujalo mě tolik téma, čekala jsem něco jiného, ale jinak nemám, co bych prakticky vytkla, protože autor je opravdu zkušený a občas jsem si říkala, jestli sám něco takového nezažil a teď nám o tom pod záminkou fantasy vypráví... 


Anotace: 
Elfka Aphenglow Elessedilová nemá zrovna šťastný život. Tím, že se připojila k druidskému řádu, strážcům magie a magických předmětů, si totiž znepřátelila většinu ostatních elfů včetně své matky.
Když se však v rámci druidského úkolu probírá starými elfskými dokumenty, nalezne něco jedinečného. Narazí na stopu, která by mohla vést k nalezení nejmocnějších artefaktů minulosti: dávno ztracených elfeínů. A Khyber Elessedilová, její příbuzná a Ard Rhys druidského řádu, je rozhodnutá, že je najde.

Schyluje se tedy k velké výpravě za dobrodružstvím! Jenomže ne každý je představou nalezení elfeínů nadšený. Navíc má Drust Chazhul, zákeřný premiér Federace, své vlastní plány a velmi rád by dobyl Paranor, sídlo druidů, zatímco budou jeho obyvatelé pryč.

A výprava samotná zažije věci, které rozhodně nikdo nečekal…

Nakladatelství: Fobos
Rok vydání: 2020
Žánr: Fantasy
Ze série: Shannarův temný odkaz
Počet stran: 432
Vazba: pevná s přebalem

Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.