Recenze: CO VĚDĚLA MOUDRÁ ŽELVA (Iva Gecková)

Příběh, který rozšíří dětem obzory nejen ohledně rodiny. 




Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Grada

Chci zakoupit tento titul!



Česká spisovatelka Iva Gecková se rozhodla sepsat knihu na závažné téma s lehkostí a emocemi. Představí tak dětem, že nemít úplnou rodinu nevadí. Namísto tatínka totiž v příběhu vystupuje strýček, maminčin nový přítel, a ústřední hrdina má obavy, aby měl stále své místo v rodině. Jak to nakonec dopadne? Námět je pro děti skvěle zpracovaný, ale víc až v recenzi! 





Styl psaní je vypravování v er-formě, kdy k vám vlastně sama autorka promlouvá. Takové milé a šikovné vyprávění děti snadno zaujme, když mají pocit, že jsou oslovovány. Iva Gecková už má na svém kontě opravdu množství knih pro děti a ví, jakým způsobem malé čtenáře zaujmout a jak napsat čtivý příběh jednoduchým stylem, který děti nadchne. 


Na hodině matematiky se vám představuje hrdina Lukáš, který se těší do cukrárny. Na čtenáře tedy čeká příjemný sladký začátek. A pak vás čeká výlet do Zoologické zahrady! Jenže Lukáš nemá tatínka, jako ostatní děti, ale naopak milého strejdu Martina. Maminka svého syna miluje, ale strýček je jako její partner a je přála by si, aby spolu Lukáš a Martin dobře vycházeli.


Autorka naráží na téma rodiny, kdy namísto tatínka v příběhu figuruje strejda Martin, přítel maminky. Také zmiňuje matematiku a trochu děti zapojuje do počtů. Samozřejmě vám představí zvířátka ze zoologické zahrady, která je dělená na způsob světových kontinentů.


Ilustrace ilustrátorky Kristiny Cigrové jsou zřejmě vytvořené počítačově, ale působí jako kreslené. Jsou krásně zaoblené, veselé a milé, dodávají knize tu správnou atmosféru. Navíc jsou barevné, takže rozzáří příběh a děti snadno rozeznají tvary i zvířata.


S ohledem na poukázání rodiny trochu jinak je příběh neocenitelný. Bude tak bližší spíše dětem, kteří mají namísto tatínka strýčka, ale určitě si počtou i děti, které mají tatínka i maminku. Příběh je jednoduchý, veselý a milý, obsahuje naději i emoce.


Nám se jednoduchý a poučný příběh líbil. Jelikož mé děti mají svého tatínka, musela jsem jim případ strýčka a maminky vysvětlit, ale i díky knize snadno pochopily vztahy a lásku, která se v příběhu skrývala. Také je nadchla zvířata a spousta cukroví! :)) Čtení doporučujeme nejen mlsajícím dětem, ale i těm, které mají v oblibě zvířátka nebo se potřebují vyrovnat s nastalou změnou v rodině. 



Lukáš si dělá starosti. Tedy ne že by svatba maminky s jejím přítelem byla něco hrozného, ale Lukáš má strach, že najednou bude všeho méně. Méně jeho oblíbené pizzy, méně koláčů, méně oliv, méně muffinů, méně místa u nich doma...
Ale je to opravdu tak? Znamená více členů rodiny skutečně méně věcí? Nebo má pravdu moudrá želva Agnes, která tvrdí, že důležité věci se spočítat nedají?

Nakladatelství: Bambook - Grada
Rok vydání: 2020
Žánr: Pro děti a mládež
Počet stran: 56
Vazba: pevná

Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.