Recenze: POHÁDKY Z LESA (Lenka Jakešová)

Les plný pohádek! 



Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Grada

Chci zakoupit tento titul!


Česká spisovatelka Lenka Jakešová je na české literární scéně poměrně nováčkem, protože teprve loni jí vyšel její pohádkový debut Kamarádi na výletě. U stejného nakladatelství Grada - Bambook letos vyšla její druhá publikace pro děti a mládež s názvem Pohádky z lesa. 



Vypravování je poměrně kreativní a lehce komplikované, což je rozhodně milým překvapením pro děti i rodiče, kteří dětem předčítají jako já. Prostřednictvím vyprávění v er-formě totiž vnímáte život datlí rodinky, ve které tatínek s maminkou poslouchají pohádky stromů a později je převyprávějí svým ratolestem.


Malí čtenář tedy prožívá skrze knihu nejen den datlích rodičů a jejich dětí, zjišťuje, jak ptáci žijí a baví se jejich příhodami, ale také díky nim zažívá pohádkové příběhy, které jsou pohádkové, ale pokaždé se týkají jiného tématu, ať už se jedná o trpaslíka, vílu či další bytosti. Jediné, co mají příběhy společné je, že se všechny odehrávají v lese, což je dle názvu předvídatelné.


Mají-li vaše děti v oblibě lesní prostředí, máte možnost jim předčítat či jim dát ke čtení pohádku, která se zabývá, jak realitou datlů, tak i pohádkovými příběhy plných fantazie. V příhodách naleznou děti nejen zábavu, ale i nějaké to ponaučení a hlavně je nadchne atmosféra lesa, která je v autorčině podání velmi živá a upřímná.


Titul dotříbila ilustrátorka Dagmar Medzvecová, která své kresby ladila do lesních barev, tedy zelené a hnědé a přesto ilustrace působí pestrým dojmem. Podařilo se jí vystihnout, jak výrazy bytostí, tak i krásu lesa a zvířat.



V dutině starého dubu žije šťastná datlí rodinka – rodiče a jejich čtyři čerstvě vylíhnutá ptáčátka. Tatínek s maminkou léčí přes den stromy v lese a shánějí potravu. Každý večer přinášejí svým dětem kromě pochoutek i jednu pohádku, kterou jim za odměnu vyprávěly vyléčené stromy.
Chtěli byste se dozvědět, proč modřín na zimu opadává, jak je možné, že jedličce rostou šišky směrem nahoru nebo jaký tvar listů má lípa? Tak se pohodlně uvelebte v hnízdečku a zaposlouchejte se do vyprávění datlího tatínka.

Nakladatelství: Bambook
Rok vydání: 2020
Žánr: Pohádky, Pro děti a mládež
Počet stran: 101
Vazba: pevná

Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.