Recenze: NÁVOD NA VRAŽDU PRO HODNÉ HOLKY (Holly Jackson)

Young adult thriller, který překvapí! 


Za recenzní výtisk děkuju nakladatelství Grada - Cosmopolis
Chci zakoupit tento titul! 

Máte rádi young adult thrillery? U nakladatelství Grada - Cosmopolis vyšel ya detektivní thriller, který je čtenáři velmi dobře hodnocený už od prvních dnů vydání a bude zřejmě i nadále, protože britská spisovatelka Holly Jackson odvedla skvělou práci. V České republice se jedná o první dílo, které od autorky známe a překvapením pro některé čtenářky může být, že Návod na vraždu pro hodné holky je vlastně první díl série Hodná holka, který je v zahraničí také velmi dobře přijímaný. 

Vypravování je poměrně netradiční, protože se odehrává, jak v ich-formě, tak v er-formě. Kupodivu v er-formě jsou ústřední části, které představují hlavní dějovou linii, zatímco doplněné kapitoly v ich-formě se týkají převážně klasického vyšetřování. Autorka vám tak zprostředkovala náhled nejen na hrdinčin život, ale také na napínavé pátrání. 

Ústřední protagonistka Pipa, tedy Fillipa Fitz-Arnobiová je velmi chytrá, ambiciozní, sympatická a přátelská dívka, která jde do všeho po hlavě a především se nevzdává. Její matka si po smrti jejího otce našla afroameričana, takže má nevlastního otce a bratra, se kterými velmi dobře vychází a bere je jako skutečnou a podporující rodinu. Vlastně žádné trable...

Na rozdíl od Raviho, který se už pět let potýká s nesouhlasem, s odvracením lidí, s urážkami, že je bratr netvora, ačkoliv Salovu vinu po jeho sebevraždě vlastně nikdo nedokázal. Pět let. Ukrutná fáze, při které Ravimu a jeho rodině nebylo ani umožněno vlastně veřejně truchlit, však finišuje, protože Pipa na vlastní pěst pátrá po pravdě. Jak to všechno vlastně bylo? 

Většinu postav poznáváte vlastně formou rozhovorů, ale i tak působí velmi živě. Hlavní hrdinové jsou vám představení více a jelikož Pipa pátrá spolu s Ravim, rozvoj přátelství je na místě. 

Kniha je dotvořená do detailu. Obsahuje drobné doplňující ilustrace. Bez nichž by román mohl působit trochu omšele, ale s nimi je vážně všechno tip ťop. Dílo nepostrádá různé typy fontů, aby od sebe byly odlišené rozhovory, klasické kapitoly, také vás čekají e-maily, smsky, různé výňatky a především také regulérní seznam potencionálních vrahů, díky kterému se snadno budete orientovat. 

Začátek je trochu pomalejší. Pátrání začíná a vy se teprve noříte do příběhu a jelikož hrdiny neznáte, tak vám vlastně na nikom nijak zvlášť nezáleží, ale to se během čtení snadno mění. Do příběhu vstupují emoce a sympatie. Hrdinům i vám dochází, že není vše takové, jak se na první pohled může zdát a přivádí vás na stopu. Napětí postupem času teče i ušima, protože to, co se děje, je nebezpečné a dramatické!

Skvělé je, že závěr neodkrývá jedno tajemství, ale naopak jich na povrch vychází mnohem víc a o to šokující, zajímavější a lákavější konec je. Dílo je propracované. Je vidět, že si autorka dala opravdu záležet a předvedla se, ukázala příběh, který mnohým vytře zrak. 

Jelikož atmosféra není surová, ale naopak působí ona young adult lehkost, tak si knihu s radostí mohou přečíst i ti, kteří opravdu chtějí typické ya a přitom neodradí čtenáře, kteří touží po krvelačnější atmosféře a tvrdších thrillerových prvcích. Jako oddechová četba se vám určitě bude líbit, mohu doporučit. 

Za mě má kniha jedinou vadu a to tu, že její námět mi už bohužel není neznámý. Něco podobného jsem totiž četla v románu Je to na tobě, který je pojatý sice zcela jinak, ale přesto je podobný a záměrně se dotýká obdobných námětů. \Tím pádem mě závěr neoslnil námětem natolik, jako by se to autorce podařilo, kdybych neměla načteno. Kniha se mi četla trochu těžkopádně, snad proto, že mi chyběla syrovější atmosféra, ale zas jako recenzentka oceňuji s jakou lehkostí a živostí je kniha napsaná a že se tím pádem vlastně liší od klasických thrillerů. Určitě mohu doporučit. :)


Anotace:

Zmizela oblíbená středoškolačka, Andie Bellová. Tělo se sice nenašlo, ale policie ví, kdo je vrah. Všichni vědí, kdo je vrah! Sala Singha za vraždu přítelkyně odsoudili všichni, kromě soudu a poroty. Sal Singh totiž spáchal sebevraždu a nikdo neusiluje o očištění jeho jména. Až na Pipu Fitz-Amobiovou. Městečko rozežírá nenávist k rodině vraha, ale ona nevěří, že je vinen.

Pět let po zločinu začíná vyšetřovat pod záminkou závěrečného školního projektu. Je to ale úkol, který ji může zabít. Jestliže se Pipa nemýlí a vrah je stále na svobodě, nikdo neví, kam až bude ochotný zajít, aby své tajemství zachoval. Kdosi chce totiž minulost utajit za každou cenu. A kam až dokáže zajít Pipa, aniž by zaplatila životem?


Nakladatelství: Cosmopolis

Rok vydání: 2020

Žánr: Young adult, Thriller, Detektivka

Počet stran: 368

Vazba: brožovaná s chlopněmi

Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.