Recenze: MŮJ KAMARÁD DINOSAURUS (Petra Martišková)

Pro malé i větší fanoušky dinosaurů! 

Za recenzní výtisk děkuju nakladatelství Grada
Chci zakoupit tento titul! 


Česká spisovatelka Petra Martišková je především pro mě známá spíše jako autorka románu pro dívky v rámci žánru young adult a new adult, ale také se věnuje pohádkovým knihám pro děti. Jejím nejnovějším počinem u nakladatelství Grada - Bambook je titul Můj kamarád dinosaurus! 

Příběhem vás provází nejen autorka, ale také ilustrátorka Markéta Vydrová, která se rozhodla pro veselé ztvárnění. Kresby jsou pestré, trochu rozvláčné a zaoblené, takže sice nepůsobí zcela reálným dojmem, ale to vůbec nevadí. Snadno děti i dospělí poznají, oč se jedná a co vám vlastně ilustrátorka představuje. Lehce podnítí dětskou fantazii a doplňují děj. 

Začíná to ve škole, kde se právě děti dozvídají o soutěži, pořádané knihovnou. Téma zní Můj nejmilejší domácí mazlíček a všechny děti už se těší, jak budou psát. Jen Matěj je nešťastný, protože zádné domácí zvířátko nemá. Jeho tatínek pracuje v muzeu a tak se Matěj rozhodne, že když už má psát o zvířátku, které by si přál, bude to dinosaurus! 


Vypravování se z počátku točí kolem obyčejných věcí, jako je škola, muzeum, výlet a povídání si o dinosaurech. Ale co teprve, když Matěj objeví kouzelný kámen! To se začnou dít věci! 

Příběh se tedy později stáčí do fantasy, kdy se v příběhu objevuje dinosaurus a s ním i trable a radosti. Jak se s tím Matej, který dinosaura chtěl, popere a jaké nesnáze na vás čekají? To už se dočtete v knize, která rozhodně nadchne milovníky těchto pravěkých veleještěrů. 

Jelikož od malička tíhnu k dinosaurům a v dospělosti mě to neopustilo, učím lásce k pravěkým tvorům také své syny a společně jsme se na tento příběh těšili. Nezklamal. Autorka psát umí! I když začátek byl na mě trochu zdlouhavý, dětem se líbil a to je hlavní. Když na řadu přišel dinosaurus, už to nemělo chybu. Čtenář se nejenže něco o těchto praještěrech dozví, ale také se pobaví. 



Knihu bych doporučila všem malým i větším čtenářům, kteří mají v oblibě titul s dinosauřím námětem. Tohle dobrodružství je pro správné dobrodruhy a určitě si je stejně jako my užijete! 



Anotace

Matěj by si moc přál nějakého domácího mazlíčka, ale rodiče mu to nechtějí dovolit. A navíc si z něj kvůli tomu dělá legraci otravný spolužák Pepík. Jenže pak si Matěj přinese domů zvláštní kámen a ukáže se, že jde o vajíčko, ze kterého se vylíhne zvědavý a upovídaný dinosaurus. A začnou se dít věci. Podaří se Matějovi ochránit malého dinosaura před všemi zvědavci a vědci, kteří ho chtějí zkoumat?


Nakladatelství: Bambook

Rok vydání: 2020

Žánr: pohádky pro děti

Počet stran: 96


Vazba: pevná



Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.